Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vyberte si správné sluneční brýle: Ty nekvalitní vám mohou poškodit zrak

Sluneční brýle jsou nutnost! Ale musejí být opravdu kvalitní, jinak možná vašemu zraku uškodí víc, než kdybyste žádné nenosili.
18. července 2013 | 06:00

Vybíráte si sluneční brýle toho, jak vám sluší a co je zrovna trendy? Na tom není nic špatného, ale při jejich výběru byste v první řadě měli myslet na svůj zrak.

Během letních měsíců nosí sluneční brýle až 97% lidí, většina z nich má ale podle průzkumů nekvalitní brýle. Dlouhodobé vystavení intenzivnímu slunečnímu záření může způsobit řadu zdravotních problémů, jako je šedý zákal, záněty spojivek nebo dokonce trvalé poškození oční sítnice a rakovinu kůže v očním okolí. Sluneční záření navíc způsobuje stárnutí kůže a tvorbě vrásek či pigmentových skvrn.

Nejdůležitější je UV filtr

Myslíte si, že čím tmavší brýle si pořídíte, tím jsou vaše oči lépe chráněny? Rozhodně tomu tak není. Tmavé brýle bez UV filtru jsou pro oči daleko nebezpečnější, než kdybyste žádné nenosili. Pod tmavými skly se totiž oční zorničky rozšíří a absorbují tak mnohem více negativního záření.

Sluneční brýle
Autor: profimedia.cz
Ochranný UV filtr vůbec nesouvisí se zabarvením skel, tuto ochranu by totiž měly mít nejen sluneční, ale také dioptrické brýle. Pokud si pořizujete sluneční brýle, dívejte se po označení EEC. Označovány jsou tak brýle splňující předepsané normy, které mají dostatečnou a jasně deklarovanou schopnost pohlcovat jak UVA tak i UVB záření.

Kategorie slunečního filtru je označována čísly od 0 do 4, což vyjadřuje propustnost světla a určuje to, k čemu jsou brýle vhodné. V letních měsících byste měli používat brýle s označením 3, aby byly vaše oči dostatečně chráněny.

sluneční brýle
Autor: Shutterstock.com
Na každou aktivitu jiné brýle

Nespoléhejte na to, že vám stačí koupit si jedny brýle a máte vystaráno. Pro každou aktivitu byste měli mít speciální ochranu očí. Je důležité si totiž uvědomit, že nároky na sluneční brýle jako módní doplněk jsou zcela jiné než na ty, které používáte při řízení auta nebo při sportu.

Brýle na sport: Měly by být dostatečně široké, aby chránili oči ze všech stran. Hodí se spíše lehká plastová skla a plastové obroučky, které jsou pružné a odolné. Co se týká barev, jsou vhodná oranžová nebo žlutá skla.

Brýle pro řidiče: Jednak by měly perfektně sedět na nose, aby nebylo potřeba je stále posouvat a upravovat. Druhým důležitým kritériem je jejich zabarvení. Obecně platí, že za volant jsou vhodnější odstíny šedé, hnědé a zelené, které nezkreslují okolní barvy (jako je červená, zelená a modrá), což se u jiných barev skel stává. Vůbec se nedoporučují takové brýle, které mají modrá nebo růžová skla.

Sluneční brýle jsou nezbytnou nutností v jakémkoliv ročním období!
Autor: Profimedia.cz
Sklo nebo plast?

V dnešní době jsou mnohem výhodnější plastové čočky, a to nejen pro svou lehkost a odolnost. Na plastové čočky je možné aplikovat velké množství dodatečných úprav, takže jsou brýle pak mnohem komfortnější a maximálně přizpůsobené právě vašim potřebám.

Nekvalitní brýlové čočky, ať už jsou skleněné nebo plastové, jsou špatně vybroušeny a tím dochází ke zkreslování vidění a deformaci obrazu. Navíc jsou náchylnější k mechanickému poškození.

Brýle vám musí sedět

Velice důležité je, aby vás brýle nikde netlačily a také to, aby se vám řasy nedotýkaly čoček. V profesionálních prodejnách vám mohou brýle přizpůsobit vašim požadavkům, například více zahnout brýlové nožičky apod. Budou vám tak lépe sedět.