Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Akné, vyrážka a alergie. Může za ně povlečení?

Cítíte se ve svých peřinách bezpečně?
9. července 2013 | 07:00

Každý den se vysprchujete, vyčistíte si zuby a pročešete vlasy, myjete si ruce, když přijdete z venku nebo z toalety a máte pocit, že vaše hygienické návyky jsou dokonalé. Ale staráte se také o svou postel?

Průzkumy ukazují, že většina lidí mění povlečení postele jen jednou měsíčně, jestli patříte mezi ně, zaděláváte si na zdravotní problémy. Zhruba jednu třetinu života strávíme v posteli, a tak se není co divit, že je pěkně zanesená naším biologickým odpadem v podobě kůže, potu a mazu, tělního sekretu nebo zbytků líčidel. Taková postel, ještě když je v ní „nepořádek“ pěkně uleželý, je přímo hostinou pro roztoče. Povlečení byste podle odborníků měli měnit minimálně jednou týdně.

Spousta odumřelé kůže v polštářích

Zní to dost nechutně, ale 10% váhy vašeho polštáře jsou zbytky odumřelé kůže, které se v něm hromadí. Obsahuje ale také trus roztočů, takže pokud celé roky spíte na jednom polštáři, ani si nechtějte představit, jak to v něm vlastně vypadá. Samotný polštář byste měli každý rok vyměnit za nový, povlečení, do kterého jej převlékáte, byste měli měnit každý týden, ještě lépe ale jednou za tři dny. Právě na povlečení polštáře ulpívá nejvíce nečistot, ať už jsou to sliny, kožní maz, pot nebo zbytky kosmetických přípravků. Jejich základem je totiž tuk a olej (rtěnky, tužky, oční stíny, odličovače…apod.), který začne na polštáři žluknout. Zapáchající polštář pak není nic moc příjemného na spaní a hlavně nic dobrého pro vaši pleť Díky špinavému polštáři můžete trpět na akné a kožní problémy obecně, díky roztočům a jejich trusu pak hrozí alergie nebo astma.

624490:gallery:true:trueMrtvolky roztočů v peřinách

Svědí vás ráno tělo, máte vyrážku, pupínky na zádech nebo jiné kožní problémy? Nejspíš je to tím, že se dostatečně nestaráte o to, v čem spíte. Všimli jste si už někdy, jak zažloutlé jsou peřiny? Je to způsobeno tím, že jsou plné potu a dalších zbytků kůže, ale také jsou takové velkoměsto plné živých roztočů, kde se ale nachází i jejich obrovské hřbitovy. Proto byste samotné peřiny měli prát minimálně na 60 °C každé 3-4 měsíce. Jednou za rok byste s nimi pak měli jít do čistírny, kde je odborně vyčistí. Ložní prádlo pak vyměňte každý týden, stejně jako prostěradlo, na kterém spíte. V době nemoci, kdy se potíte, vyměňte ložní prádlo jednou za tři dny.