Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Léčba homeopatiky: Zázrak nebo nesmysl?

Homeopatika jsou skvělou alternativou běžných léků. Ale pozor! Nedokáží vyléčit všechno!
15. července 2013 | 17:00

Stále více lidí se obrací zpět k přírodě a vyhledává alternativní léčebné metody. Jednou z nejoblíbenějších metod je homeopatie. Můžete se na ní ale opravdu spolehnout? Nejedná se jen o bylinkářské šarlatánství?

Nechcete polykat hory prášků a ládovat do sebe chemické preparáty, které mají spoustu vedlejších účinků a kontraindikací? A už jste přemýšleli o homeopatii? Alternativní léčba homeopatiky je velice úspěšná metoda, která dokáže pomoci při mnohých problémech. Neměli byste si ji ale plést se zázračnou léčbou.

Homeopatika
Autor: Shutterstock.com
Co je to homeopatie

Homeopatie je alternativní způsob léčby na přírodní bázi, při které jsou pacientům podávány malé dávky léčiv, povzbuzující lidský organismus k samoléčbě nemoci. Jedná se o přesný opak klasické léčby, při které se podává větší množství léků se zásadou léčení opakem (tedy na horečku lék snižující teplotu, na zácpu projímadlo…apod.) Jedná se o prokazatelně účinnou léčbu některých nemocí a neduhů, při které je léčba zaměřena nejen na nemocnou oblast, ale na celé tělo i mentální a emoční stav člověka.

Pro koho je homeopatie vhodná

Přestože je homeopatie vhodná pro děti, dospělé a těhotné i seniory, než si ji naordinujete, měli byste se nechat vyšetřit odborníkem. Lékař-homeopat vám naordinuje přesný a individuální léčebný plán a po celou dobu léčby vás bude bedlivě sledovat. V průběhu léčby se indikace léků může měnit, podle toho, jak se vyvíjí váš zdravotní stav.

Arnika
Autor: Shutterstock.com
Z čeho jsou homeopatika

Homeopatické léky mají nejčastěji rostlinný a minerální základ, mohou ale obsahovat také hadí a hmyzí jed, živočišné hormony nebo výtažky ze schránek plžů apod. Léky se dělí do dvou skupin na monokomponenty a polykomponentní léčiva.

Monokomponenty - jednosložková léčiva se vyrábějí z jedné účinné složky a na jejich obalu nebývá uvedena indikace, protože se používají na mnohá onemocnění a užívání se podle toho mění. U těchto léčiv je zapotřebí přesně dodržovat indikaci lékaře.

Polykomponenty – vícesložková léčiva obsahují hned několik účinných látek a jsou běžně k dostání. Určeny jsou hlavně pro běžné obtíže, jako je rýma, nespavost nebo například proti stresu.

Máte zkušenosti s homeopatií?
81,2%
18,8%
Děkujeme za Váš hlas!
194 hlasů
45 hlasů

žvýkačka
Autor: Shutterstock.com
Neporušovat pravidla

Přestože se jedná o přírodní léčbu, není radno si s ní zahrávat a je na místě dodržovat některá pravidla.

Zubní pasta ruší účinky: Při léčbě homeopatiky byste měli používat speciální homeopatickou zubní pastu. Běžně dostupná zubní pasta totiž ruší účinky léků, stejně tak jako ústní voda.

Pozor na jídlo: Homeopatická léčiva je potřeba užívat nejméně půl hodiny před jídlem nebo půl hodiny po jídle, aby látky obsažené v potravě nerušily jejich účinky.

Zapomeňte na žvýkačky: Mentol, který je obsažený ve žvýkačkách ruší účinky homeopatik. Proto pozor na mentolové cukrovinky nebo mátový čaj.

Káva se s léčbou neslučuje: Ani kávu si během léčby homeopatiky nedopřejete, jinak byste se léčili úplně zbytečně.

Přemýšlejte v kuchyni: Ač se to zdá neuvěřitelní, pokazit účinek léčiv můžete i pouhým zamícháním léku lžičkou. Homeopatika totiž nesmějí přijít do styku s kovem. Proto si na jejich dávkování, míchání a podávání pořiďte lžičku plastovou.

Bolest hlavy si prožil snad každý z nás, migréna je už nemoc, se kterou byste měli zajít k lékaři
Autor: profimedia.cz
Myslete na to, že nevyléčí všechno

Málokteré odvětví alternativní medicíny rozdmýchává mezi odborníky takové vášnivé diskuze, jako právě homeopatie. Někteří jsou jejími zastánci a běžně je pacientům doporučují, jiní na ní nenechají nit suchou. Ačkoliv je návrat k přírodě velice přínosný a lidskému organismu prospívá, když jej při každém zabolení hlavy neládujete chemií, nic se nemá přehánět. Rakovinu nebo AIDS bylinkami nespravíte, ostatně jak připomínají lékaři.

V zásadě by se ale dalo říci, že homeopatie by měla být doplňkem klasické medicíny a léčit s ní skvěle můžete běžné neduhy, jako je rýma, senná rýma, nespavost, pomáhá při různých ekzémech, bolestech břicha nebo při emočním stresu. Skvělé výsledky má také například při léčbě drobných poranění jako jsou výrony, dokáže pomoci při chronických onemocněních dýchacích cest či zánětů močového měchýře a jiných problémech.