Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

První pomoc na spálená záda? Máte ji v lednici i ve spíži

  • Na spálená záda spolehlivě zaberou přírodníé produkty z naší lednice či spíže.
    17. července 2013 | 07:00

    Konečně začalo pořádně svítit sluníčko. Jenže naše kůže není na příval slunečních paprsků zvyklá, rychle zrudne a pálí a řeže k zbláznění... Co s tím? Uklidněte ji čistě přírodními prostředky. Nemusíte je pracně shánět ve specializovaných obchodech. Většinu z nich už máte doma v kuchyni. Tady je devět nejlepších.

  • Studené mléko nebo jogurt


    Opalování
    Autor: Shutterstock.com
    Léčivou sílu chladného mléčného obkladu, který pomáhá snížit horkost a "vytváří vrstvu bílkovin a pomáhá hojení", budete milovat.

    Chcete-li získat uklidňující výsledky na pokožku, doporučuje se smíchat 100 gramů bílého jogurtu s 25 gramy gelu z aloe vera a 15 kapkami levandulového esenciálního oleje.

    Vysoký obsah tuku v mléce a jogurtu účinně pomůže "zvlhčit" sluncem vysušenou pokožku. Odtučněné výrobky jsou méně účinné. Také dobrý důvod, proč si v lednici nechat ty "chutnější" jogurty.

  • Jedlá soda

    Opalování
    Autor: Shutterstock.com
    Skvělým pomocníkem na spáleniny od sluníčka je i jedlá soda. Smíchejte ¼ šálku jedlé sody s pár kapkami vlažné vody nebo si pastu smícháním ¼ šálku jedlé sody a pěti kapek levandulového esenciálního oleje. Směs natřete na postižená místa, nechte zaschnout a poté je opláchněte studenou vodou.

  • Heřmánkový čaj


    Opalování
    Autor: Shutterstock.com
    Heřmánkový čaj není jen skvělým pomocníkem na nespavost. Použité chlazené čajové sáčky i čaj mohou pomoci uklidnit podrážděnou kůži.

    Umístění studených čajových sáčků na oční víčka a postižené oblasti může pomoci snížit zánět. Na větší oblasti použijte chlazený silný odvar, který pomocí houby jemně nanášejte na spálená místa.

  • Bílý ocet


    Opalování
    Autor: Shutterstock.com
    Sbohem, acylpirine. Vítej, octe. Ocet používali už naše praprababičky. Obsahuje totiž kyselinu octovou, součást léků, jako je acylpirin. Pomáhá snížit svědění, zánět a bolest.

    Naplňte si sprej klasickým bílým octem a lehkou "mlhou" ho aplikujte na postižené oblasti. Můžete ho zředit trochou studené vody.

  • Okurky


    Opalování
    Autor: Shutterstock.com
    Chcete-li pomoci obnově své kůže vychlazenou okurkou, použijte mixér. Pyré z chlazené okurky umixované do hladké konzistence bohatě aplikujte na spálené oblasti. Na připálenou kůži víček by se daly také použít plátky okurky a pro místní úlevu třeba okurka nastrouhaná.
  • Aloe Vera


    Opalování
    Autor: Shutterstock.com
    Tenhle oblíbený pomocník zlepšuje hydrataci a obsahuje aloectin B, který stimuluje imunitní systém k uzdravení. Zázračnou rostlinku s mnoho blahodárnými účinky hojně používaly už i královny Nefertiti a Kleopatra. Není proto od věci pořídit si květináč s alespoň jednou rostlinkou domů.

    Aloe je skvělým prostředkem v boji s popáleninami, ničí totiž bakterie, viry a plísně. Rychle zklidní poškozenou pokožku. Díky blahodárným účinkům se popáleniny i rychleji hojí.

  • Levandule


    Opalování
    Autor: Shutterstock.com
    Voňavá levandule je perfektní pro ošetření pleti po opálování. Snižuje bolest, ale je také antiseptický a zabraňuje jizvení.

    Vytvořte si sprej z 20 kapek levandulového esenciálního oleje na 100 mililitrů filtrované vody, přidejte dvě čajové lžičky aloe vera (šťávy nebo nastrouhané rostliny) pokud ji máte. Směs udržujte v chladu, před použitím dobře protřepejte a aplikujte na podrážděnou kůži. Ta úleva...

  • Kokosový olej


    Opalování
    Autor: Shutterstock.com
    Tenhle univerzální olej je plný kůži vyživujících mastných kyselin, díky nimž je je jemně krémový, a to přijde vhod při aplikaci na spálenou pleť. Pomáhá zklidnit pokožku, odstranit pocity bodání a pálení.

  • Růžová voda


    Opalování
    Autor: Shutterstock.com
    Je to jeden z nejstarších kosmetických přípravků světa, známý pro hydrataci a uklidnění citlivé pleti. Pořiďte si růžovou vodu a přes léto ji mějte ve spreji v lednici.

    Blahodárné účinky růžového oleje využívají třeba Řekové. Jejich tradičním receptem na spáleniny od sluníčka jsou lístky růžových květů namočené v octu. Ocet má totiž chladivé účinky a lístky růží zmírňují bolestivost kůže.

Diskuse ke článku
.