Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Děsivá nemoc: Matka zvrací až 144krát denně!

Syndrom cyklického zvracení trápí Sharon už více než deset let.
11. listopadu 2010 | 05:15

Matka dvou dětí z Velké Británie Sharon už více než deset let trpí velmi vzácnou chorobou - syndromem cyklického zvracení. Tato nemoc způsobuje, že když je člověk pod stresem, prozvrací i několik dní. Lékaři naštěstí našli lék, díky kterému je Sharon už půl roku v klidu. Snad to tak i zůstane.

Sharon Wilson se přes deset trápila se syndromem cyklického zvracení. Pokaždé, když byla pod stresem nebo se na něco hodně těšila, udělalo se jí zle a proležela i několik dní.

Když jí bylo nejhůř, zvracela i víc jak stokrát denně. Záchvat ji vždy hodně vyčerpal. Doktoři ale možná přišli na způsob, jak jí pomoct. Sharon už půl roku užívá léky na migrénu a pomáhá to.

Zkažené druhé líbánky

"Nepřepadlo mě to, když se stalo něco vyloženě speciálního. Stačilo, když jsem se na něco těšila. Jednu dobu jsem to zažívala každý měsíc a trvalo to vždy den až tři," vypráví Sharon, jak probíhalo její trápení se zákeřným syndromem.

Syndrom cyklického zvracení je velmi vzácná choroba, která navíc postihuje spíše děti. Ty z toho ve většině případů vyrostou a v dospělosti už s tím problém nemají. Lékaři se domnívají, že nemoc způsobuje stres, ale nejsou si tím jisti.

"Jakmile to jednou začalo, jen tak to neskončilo. Bylo mi špatně každých deset minut a to trvalo do té doby, než se moje tělo unavilo natolik, že jsem usla. Když mě manžel překvapil výletem do Paříže, bylo mi špatně sto čtyřicet čtyřikrát za den. A když jsme jeli do Las Vegas, abychom obnovili náš manželský slib na naši stříbrnou svatbu, bylo mi tak zle, že jsem sotva vyšla z hotelu. Měli jsme si to užít a já seděla s hlavou v záchodové míse. Zní to neuvěřitelně a možná i srandovně, ale bylo to opravdu peklo," říká Sharon a je jasné, že její život nebyl jednoduchý.

"Když jsem věděla, že se bude dít něco příjemného, tak jsem v devět večer den předtím dostala pocit horka a závratě. Kolem půl desáté už mi bylo opravdu zle, pak jsem byla vzhůru celou noc a každých deset minut zvracela. Když jsem nemusela do nemocnice, byla šťastná. Doktor mě poslal na rok na nemocenskou. Tehdy jsem přemýšlela, že zůstanu doma," vzpomíná nemocná žena.

Syndrom cyklického zvracení trápí Sharon už více než deset let.
Autor: profimedia.cz

Vysvobození

Sharon podstupovala dlouhých osm let různá vyšetření, než lékaři vůbec udělali diagnózu. Pak vyvstala otázka, jak nepříjemnou nemoc léčit. Dávali jí nějaké prášky, ale ty zvracení naopak vyvolávaly. Teď Sharon užívá léky na migrénu a když cítí, že se jí začíná dělat špatně, vezme si diazepam a špatný pocit zmizí.

"Jsem nadšená, že mě to nepopadlo už tak dlouho. Je skvělé mít zpět svůj život. Jen čas ale ukáže, zda bude tento nový lék fungovat v dlouhodobém horizontu. Momentálně si prostě jen užívám, že se můžu bavit a nemusím být celé dny zavřená v koupelně," září štěstím Sharon.

Autor: mivr