Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Terapie barvami: Podpoří hubnutí, rozproudí sexualitu

Oblečte se do barevného oblečení a hned budete mít jinou náladu než v usedlé černé.
5. října 2010 | 11:43

Že barvy mají vliv, je jasné. Podle tradiční čínské medicíny i starého indického vědění – ájurvédy – dokonce každá z nich působí na jiný orgán a je schopná ho i léčit.

Už staří Egypťané sledovali, co s námi dělají sluneční paprsky, které procházejí různě barevnými sklíčky. Vliv barev na tělo zkoumá lidstvo odpradávna a dnes je jasné, že dělají zázraky. Barvy umějí uklidnit, nebo naopak povzbudit, utlumit, či nastartovat. Některé podporují paměť a schopnost soustředit se, jiné stimulují srdeční činnost nebo libido.

Podle starých medicínských principů různé odstíny souvisejí energetickými centry neboli čakrami, kterých je sedm a jsou propojené s různými orgány. Například žlutá dodává si optimismus a podpoří žlučník, červená je zase plná síly a rozproudí metabolismus. Pro vyladění těla i duše, je dobré účinky jednotlivých barev znát.

Jak fungují a co ovlivňují

Červená - základní čakra

Oživuje, dodává sílu a odvahu. Je to barva energie, ohně a aktivity. Zrychluje dech a metabolismus, zvyšuje tlak a svalové napětí. Působí příznivě proti chudokrevnosti, astmatu a kašli. Všeobecně znamená vášeň a probouzí ji v ženách i mužích. Rozproudí sexualitu, kreativitu, otevírá oči a ukazuje reálný stav věci. Lidé, kteří mají červené barvy moc, jsou dominantní, drsní a podezíraví. Červená se doporučuje při zácpě a žaludečních potížích, hemoroidech i při nadváze.

Oranžová - sakrální čakra

Je to barva s kladnou energií. Říká se, že působí jako magnet, který vám přitáhne úspěch, radost i spokojenost. Okolí ji vnímá mimořádně pozitivně. Oranžová pomáhá lépe pochopit problémy a vyrovnat se s nimi. Je to bomba na depresi, nespokojenost a pesimismus. Působí skvěle na trávení, využívá se při léčbě anorexie, protože vyvolává chuť k jídlu. Prokrvuje tělo, aniž zvýší tlak, podporuje plodnost, obnovuje sexuální sílu a dodává sebevědomí. Přebytek oranžové může vyvolávat stavy zmatenosti a únavy.

Žlutá - pupeční čakra

Působí přímo na nervovou soustavu, intelekt a vůli prosadit se. Je to energie Slunce, která pomáhá realizovat se, vyvolává touhu učit se, poznávat nové věci a nabývat znalosti. Je ideální do pracovny, protože působí proti letargii a apatii. V těle zlepšuje metabolismus a odstraňuje nemoci lymfatického systému, vylaďuje vnitřní orgány jako žlučník a slinivku. Doporučuje se při psychických problémech, bulimii, anorexii i závislostech na drogách. Její výjimečné vibrace pomáhají při syndromu vyhoření. Lidé, kteří mají žluté barvy víc, než je zdrávo, mají problémy s koncentrací, bývají zlomyslní a nevypočitatelní.

Zelená - srdeční čakra

Jogín.
Autor: shutterstock.com

Je to barva přírody, která se v terapii využívá opravdu často, protože harmonizuje, uklidňuje a vylaďuje. Pomáhá znovu objevit smysl života. Má neutrální náboj, proto zmírňuje pocity závisti a žárlivosti. Každému, kdo se neumí nebo nemůže rozhodnout, pomůže najít ideální řešení a orientovat se v reálném životě. Zmírňuje napětí a usnadňuje volbu. Zelená podporuje paměť, tvořivost a snižuje bolest. Pomáhá při bronchitidě, virózách, dráždivém kašli a detoxikaci organismu. Uklidňuje a pomáhá relaxovat. Její nadbytek způsobuje letargii, ztrátu motivace a neschopnost zařídit si život podle svých zájmů.

Světlemodrá - krční čakra

Považuje se za barvu klidu, harmonie a nekonečna. Posiluje koncentraci a odbourává bloky při komunikaci. Funguje skvěle i při nervozitě a pocitu zmatku. Zahání strach a temné myšlenky. Hodí se do obývacího a dětského pokoje. Je dobrá při zánětech, astmatu, bolestech hlavy a migrénách, poruchách štítné žlázy, sluchu a depresích ze ztráty někoho blízkého. Pokud je jí moc, způsobuje melancholii, nedůvěřivost a apatii.

Fialová - čelní čakra

Meditace, uvolnění a zklidnění patří mezi nejdůležitější vlastnosti fialové. Podporuje zájem o sebe i okolí, odhaluje utajený potenciál, rozjasňuje mysl. Souvisí s fantazií, představivostí, ale i intuicí. Uklidňuje a zahání smutky, rozvíjí psychiku, uvolňuje svalstvo. Je výborná po operacích a při nabírání ztracených sil. Vyrovnává hormonální hladinu a pomáhá mírnit prochladnutí. Ti, kdo mají fialové příliš, bývají fanatičtí a despotičtí.

Zlatá - korunní čakra

Otevírá přístup k nejvyššímu poznání a přes ni přijímáme vesmírnou energii. Pomáhá probudit přirozenou moudrost, harmonizuje tělo, navozuje rovnováhu a zklidňuje zmatek a chaos. Její nedostatek může způsobit nedostatek sebedůvěry, energie, a vyvolat skepsi a černý pohled na svět. Pokud jí má člověk nadbytek, cítí se nadřazený a chybí mu pokora a láska.

Autor: vin, dob, kamp