Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

BIKRAM YOGA: Ve 42°C tuk rychle zmizí a svaly se vyrýsují!

5. října 2010 | 05:00

VIDEO: Chcete zhubnout, ale v nabídce fitness center si nemůžete vybrat? Redaktorka Blesk.cz za vás vyzkouší na vlastní kůži nejžádanější trendy v oblasti cvičení a bez obalu řekne, co si o tom myslí. Po Zumbě a Power Plate vám přinášíme Bikram Yogu.

Ráda bych hned v úvodu napsala, že Bikram Yoga je v Čechách doslova "žhavým" trendem. A ačkoliv je pro mnohé z nás tento pojem neznámý, Bikram Yoga je na českém "fitness trhu" už od roku 2006. Ti, kteří ji cvičí pravidelně, na ní nedají dopustit. Tvrdí, že se po žádném jiném cvičení necítili tak uvolnění a zpevnění zároveň.

Na důkaz toho, že Bikram jóga skutečně pomáhá je i sama instruktorka Bikram Yogy Prague, Tereza Bonnet-Šenková, pod jejíž vedením jsem absolvovala program. Tereza jako bývalá tanečnice Moulin Rouge a novodobého tance v Paříži se díky tomuto programu kompletně zotavila z dvojnásobné operace kyčlí a o dva měsíce později byla zpět na scéně.

Video se připravuje ...
Jóga • VIDEO: abl

Co je Bikram Yoga?

Na počátku všeho stojí učitel a zakladatel Bikram Yogy Bikram Choudhury. Studoval jógu od svých čtyř let, ve 12 se stal národním šampionem Indie a tento titul 3x obhájil. Postupně vytvořil svůj vlastní systém 26 pozic a dvou dýchacích cvičení ve vyhřátém prostředí. Bikram vědecky zformuloval a dokázal, že jóga prováděná v horkém prostoru má schopnost regenerovat tkáně a léčit chronické nemoci. Svoji metodu stále aktivně vyučuje po celém světě už déle než 30 let. V současné době ve světě existuje 720 škol Bikram Yogy a zajímavostí je, že všichni učitelé jsou školeni Bikramem osobně.

Jak probíhá cvičení?

Lekce Bikram jógy je dynamický 90-ti minutový program 26 póz Hatha jógy (fyzické jógy) a dvou dýchacích cvičení v sále vyhřátém na 42°C. Každá z těchto póz systematicky připravuje tělo na pózu následující a jejich pořadí se nikdy nemění. Touto metodou stlačování, protahování a posilování se stimulují všechny systémy lidského těla, čímž se předchází různým nemocem, zraněním a zpomalují se příznaky stárnutí. Všechny úrovně všichni cvičící provádí společně, podle svých fyzických a dýchacích možností.

Kolik spálím kalorií?

Za 90 minut Bikram Yogy lidské tělo spálí 350 až 1200 kalorií. Při pravidelném praktikování tak můžete vidět rozdíl na váze velmi rychle. Svaly vašeho těla, nevyjímaje břišní svalstvo, se začnou modelovat do pevných línií. Hormonální hladina se stabilizuje a chuť k jídlu se zmenší, což skutečně mohu potvrdit.

Co na sebe a co s sebou?

Při první návštěvně lekce Bikram jógy je třeba vyplnit vstupní formulář, kde jste informování o tom, v jakých teplotách budete cvičit a zároveň vyplníte dotazník ohledně vašeho zdravotního stavu. Na sebe doporučuji krátké legíny nebo kraťásky, sportovní podprsenku nebo přiléhavé tílko. Je třeba si uvědomit, že budete 90 minut vystaveni vysoké teplotě, proto čím méně vrstev, tím lépe. Cvičí se naboso.

S sebou je třeba mít ručník, velkou láhev neperlivé vody a podložku na cvičení (kterou vám samozřejmě půjčí ve studiu). Doporučuje se nejíst 2 až 3 hodiny před lekcí, ale pokud jdete cvičit hned ráno, je lepší necvičit nalačno a něčím lehkým se posilnit.

Proč se cvičí v teple?

Protože nedochází při cvičení ke změně teploty těla a tělo se tak stává pružnější. Díky teplu se také zrychluje srdeční tep a proto je Bikram jóga braná i jako kardiovaskulární cvičení.

Kolik za jednu lekci zaplatím?

Cena se v Čechách pohybuje okolo 350 Kč za jednu lekci.

Kam za Bikram Yogou?

Místa, která můžete v České republice vyrazit za Bikram jógou jsou zatím poměrně omezená. Určitě doporučuji studio Bikram Yoga Prague (www.bikramyoga.cz), kde jsem také vyzkoušela svoji první hodinu.

S instruktorkou terezou jsem zvládla program bez větších obtíží.
Autor: pavel machan
Bikram Yoga na vlastní kůži!

Vyzkoušela redaktorka Blesku pro ženy.cz, Natalie (vpravo):

"Tento druh jogy mne osobně přitahoval tím, že se celá cvičení klasické Hatha jógy provádí v nestandartním prostředí, a to ve velkém horku, což pro mě 42°C skutečně bylo. Cvičí se každou hodinu pořád stejně 26 pozic, co mi zprvu nešlo do hlavy. Proč, když všechny pozice zvládnu, pokračuji ve cvičení i nadále? Odpovědí mi bylo to, že se skutečně každou hodinu naučíte něco nového, i když technicky ovládáte všechna cvičení. Dýchání, protahování, napnutí svalů. To všechno jde skutečně pořád zlepšovat. Také mi zprvu vůbec nešlo dýchání nosem. Ústy se během cvičení nedýchá, ale i to jde v průběhu první lekce zvládnout. Po lekci jsem se cítila jako znovuzrozená a objevila jsem na vlastním těle svaly, které jsem doposud neznala a nepoužívala."

Autor: NBr, lenak
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...