Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sydney (2): Při narození vážil 425 gramů, vešel se do dlaně

Se svou maminkou Nicolou
30. listopadu 2010 | 06:29

Když se Sidney narodil, byl tak malý, že lékaři dost pochybovali o tom, že vůbec přežije. Jenže on se ukázal jako velký bojovník a přestál všechny zdravotní potíže, které ho potkaly. A to se těsně po narození vešel do dlaně své maminky.

Sidney Collett (2) z Velké Británie je opravdový bojovník. Když se narodil o čtrnáct dní dříve, než měl, své mamince Nicole, vážil 425 gramů. Všichni se báli, jak to bude dál, jestli chlapeček přežije.

Zlom přišel, když chytil Nicolu za prst. „Když mě Sidney chytil za prst, bylo to úžasné. V ten moment jsem věděla, že bude v pořádku. Když nám lékaři řekli, kolik váží, mysleli jsme si, že se mýlí, že tak málo mít nemůže. Byl to hrozný pocit dívat se na něj, jak ležel v inkubátoru a bojoval o život, přičemž byl tak maličký.“

Sidney je jedním z nejmenších dětí, které tak nízkou porodní váhu přežili. Když se narodil, vážil pouhých 425 gramů. Lékaři mu nedávali velkou šanci. Své mamince se vešel do dlaně.
Autor: profimedia.cz

Chlapec prokázal neuvěřitelnou vůli žít a dnes jsou mu dva roky. Sice je stále menší než ostatní děti jeho věku, ale důležité je, že žije a že svým úsměvem dělá radost svým pečujícím rodičům.

Přežil jako jediný

Nicola (34) a Trevor (36) se dva roky snažili o miminko. Když se jim to díky pomoci hormonální léčby podařilo, byli oba moc šťastní a moc se na děťátko těšili. Jenže těhotenství neprobíhalo úplně ideálně. Od doktorů se nejprve dozvěděli, že má Nicola v břiše miminek víc a potom jí a Trevorovi oznámili, že přežil jenom jeden chlapec.

„Když jsme se dozvěděli, že čekám dvojčata, byli jsme moc rádi. Tak dlouho jsme se snažili o dítě a teď budeme mít dvě najednou. O pár týdnů později nám lékaři řekli, že mám v břichu dokonce tři miminka! Nevěděla jsem, jak mám reagovat a Trevor také ne, ale nakonec jsme se začali těšit,“ vzpomíná na chvíle štěstí Nicola. Jenže potom se vše obrátilo k horšímu:

„Pak přišel šok. Doktoři nám oznámili, že dvě děti nepřežily. Nemohli jsme tomu uvěřit, ale byli jsme moc šťastní, že máme stále šanci být rodiči. A věděli jsme, že syn, kterého čekám, je velký bojovník, když přežil to, co ostatní bohužel ne.“

Císařský řez, infekce a smrt všude kolem

Během těhotenství přišel další problém. Nicole kolísal tlak a ve finále začal nezdravě stoupat. Lékaři jí řekli, že musí okamžitě porodit, ale že i tak se neví, zda dítě přežije. To musel být příšerný pocit. Jenže nebyl čas na otálení, Sidney se nevyvíjel tak, jak by měl.

Nicola porodila císařským řezem. „Poprvé jsem ho viděla šest hodin po porodu. Nemohla jsem uvěřit, jak je drobný. Byl nejmenším pacientem na intenzivní péči, kam ho převezli. Bála jsem se ho i dotknout,“ vzpomíná na první chvíle se synem Nicola.

Další šok přišel, když ve dvou týdnech života dostal chlapeček nebezpečnou infekci. „Nemohli jsme tomu uvěřit. Byl tak maličký a přežil a teď tohle. Kolem umíraly děti. Bylo hrozné dívat se, jak jim vypínali přístroje. Báli jsme se, že Sidney bude další,“ říká Nicola.

Sidney se ale zase projevil jako silák a nemoc překonal. Z nemocnice byl propuštěn, když mu byly čtyři měsíce. To vážil 1,8 kilogramu, tedy zhruba polovinu, co váží novorozeňata. Letos oslavil druhé narozeniny, vede se mu dobře a snad už bude všechno v pořádku. „Je to náš malý zázrak,“ usmívá se pyšný otec Trevor.

Autor: mivr, lenak, NBr