Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nová pilulka: Těhotenství zabrání i 5 dnů po sexu

Nouzová antikoncepce s tabletkou Ellaone je metodou pro příležitostné použití. Protržení či sklouznutí kondomu, výjimečný nechráněný sex. Rozhodně není náhradou některé z metod pravidelné antikoncepce.
1. listopadu 2010 | 14:52

Nechtěné těhotenství je postrachem dívek i žen. V Británii se nyní stává hitem nová "antikoncepční" pilulka "PO", která účinkuje až pět dnů po nechráněném styku. Před pohlavními chorobami ale neochrání! Sehnat ji můžete už i v českých lékárnách.

Sex vedle potěšení přináší mnoho rizik. Především ten nechráněný. Nechtěné těhotenství, nepříjemné zdravotní komplikace, přenosné pohlavní choroby. Zvláště toho prvního se ženy obávají. Účinné kondomy, které mohou téměř stoprocentně ochránit před všemi možnými riziky, však nejsou mezi partnery příliš oblíbené.

Některé ženy tak riziko otěhotnění řeší hormonální antikoncepcí. Tu vám musí předepsat lékař, který to však bez důkladného vyšetření vašeho zdravotního stavu neudělá. I to je jedním z důvodů, proč především mladé dívky hledají jiná, snadnější řešení.

(Ne)bezpečná zázračná pilulka

Jedním z nich je nová nouzová antikoncepce, která je ve Velké Británii velmi populární. Pilulka s názvem ellaOne účinkuje až pět dnů po nechráněném styku. Angličanky ji zdarma mohou dostat od svého obvodního lékaře. Horší je ale skutečnost, že se dá naprosto volně koupit na internetu. Bez předpisu, předchozí prohlídky lékařem, vyšetření zdravotního stavu.

Na českém trhu je ellaOne k dispozici od podzimu loňského roku. Cena za pilulku se pohybuje okolo sedmi set korun. Dostupná je však jen na lékařský předpis. A to se mnoha ženám a dívkám příliš nelíbí. Nejprve totiž musí lékaře navštívit a požádat, aby jim pilulku předepsal. S tím je spojená řada nepříjemných otázek. Pilulka se tak stává nedostupnější. Zkracuje se i doba, kdy ji žena může účinně použít.

Pohodlí vykoupené nežádoucími účinky

Běžné pilulky "po" musí žena užít nejpozději do čtyřiadvaceti hodin po styku. Společnost, která v Británii pilulku za 49,95 liber (v přepočtu asi 1500 Kč) prodává online na svých internetových stránkách tvrdí, že jejich výrobek je podstatně efektivnější, než ostatní tabletky. A také že může zachránit tisíce žen od nepříjemných nehod, jejichž následky by poznamenaly celý jejich život.

Prodejce zkrátka pilulku vychvaluje do "nebes". O nepříznivých účincích se však příliš nezmiňuje. Z hodnocení Evropské veřejné zprávy, která tablety nazvané ellaOne testovala, však vyplývá, že má i řadu vedlejších účinků. Mezi nejběžnější patří nevolnost, zvracení, bolesti břicha, poruchy menstruačního cyklu, bolesti zad, migrény, nekontrolovatelný třas a ledvinové kameny.

Nic není stoprocentní: S odstupem dnů účinnost klesá

Přípravek ellaOne působí tak, že mění aktivitu přirozeného ženského hormonu progesteronu. Zabraňuje vaječníkům v uvolnění vajíčka a může rovněž pozměnit prostředí v děloze. Rozhodně však není vhodnou náhradou antikoncepce. Pokud jde o bezpečnost a účinnost opakovaného užívání přípravku, jsou k dispozici pouze omezené údaje. Doporučuje se tedy nepoužívat tabletku častěji než jednou během jednoho menstruačního cyklu.

Ani na něj se však nemůžete spolehnout na sto procent. Pilulka totiž rozhodně není účinná v každém případě: ze sto žen, které ellaOne užily až do 5 dnů po nechráněném pohlavním styku, otěhotněly přibližně dvě. Studie prokázala, že úspěšnost tabletky užité pět dní po styku je pouze padesátiprocentní. I tady tedy platí, že čím dříve po styku žena pilulku použije, tím větší je úspěšnost zabránění těhotenství.

Otázkou však zůstává, zda takovýhle způsob "antikoncepce" přímo nevybízí k nezřízenému střídání sexuálních partnerů. Odpůrci interupcí zase tvrdí, že pět dní po splynutí vajíčka se spermií už jde o živého tvorečka. Užití takové tablety tedy považují za vraždu nevinného dítěte.

Co si o tom myslíte Vy? Uvítala byste, kdyby taková tabletka byla volně prodejná? Váš názor nás zajímá. Diskutujte pod článkem!

Autor: Lenka Chvostová, Kšim