Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Když (ne)máte své dny: Kdy je nutný lékař?

I když nemáte žádné potíže, minimálně jednou za rok byste měla zajít ke gynekologovi.
16. června 2010 | 15:39

Menstruační krvácení může někdy ženu úplně vyřadit z aktivního života. Jiné zase menses prožívají prakticky bez potíží. Kdy je ale nutné vyhledat lékaře a o problémech s krvácením se poradit?

Běžný měsíční cyklus by s různými odchylkami měl přijít asi tak jednou za 28 dní (u zdravé ženy plus minus pět dní). Jestliže se zkrátí na 22 dní, nebo se naopak prodlouží na více než 35 dní, jde už o poruchu, kdy je třeba vyhledat lékaře. Délka menstruace je také individuální, ale měla by trvat asi tak 3 až 7 dní. Jestliže krvácíte déle, jde rovněž o stav, který by měl zhodnotit lékař!

Pozor:

V době kolem přechodu (u některých žen už po 40. roce života) se cyklus i jeho průběh často mění, je nepravidelný a podobně. I v takovém případě by vás ale měl vyšetřit gynekolog.

Rada:

Když jste ve věku blížící se menopauzy a výkyvy v menstruaci by mohly způsobovat postupné hormonální změny ve vašem organismu, požádejte svého lékaře o jednoduchý test: nabere vám krev a nechá ji vyšetřit na přítomnost ženských hormonů. Podle výsledku vám řekne, jestli u vás menopauza skutečně nastává nebo nepravidelnou menstruaci způsobuje jiný problém!

Jak často k lékaři?

I když nemáte žádné potíže, minimálně jednou za rok byste měla zajít ke gynekologovi na preventivní prohlídku. I za poruchami cyklu se totiž může ukrývat vážné onemocnění. Během ročních kontrol dáváte sobě i lékaři mnohem víc šancí objevit jakokouli nemoc včas a začít ji hned léčit. U rakoviny to platí mnohonásobně! Pravidlem také je, že příliš bolestivá menstruace, která omezuje kvalitu života, vyžaduje důkladnější diagnostiku a specifickou léčbu.

I když nemáte žádné potíže, minimálně jednou za rok byste měla zajít ke gynekologovi.
Autor: shutterstock.com

Víte, že...

... krevní ztráta by podle gynekologů neměla přesáhnout jeden mililitr na kilogram vaší hmotnosti? Jistě, žádná žena to nebude nějak měřit. Jak ale zjistíte, že krvácíte přece jen moc? Jednoduše: když spotřebujete příliš velké množství vložek nebo tamponů a společně s krví vytékají i větší kusy sražené krve.

Tampony ano, nebo ne?

Tahle otázka je diskutovaná neustále a odborníci na ni nemají jednotné odpovědi ani názory. „Osobně nedoporučuji používat tampony po celou dobu menstruace, zejména v době nejsilnějšího krvácení. Při výraznějším městnání krve v pochvě (a když by tampon žena nevyměnila dlouho), by hrozil takzvaný toxický šokový syndrom,“ říká gynekoložka Ludmila Schneiderová.

Co je toxický šokový syndrom?

Pro úplnost uvádíme, že se o něm a jeho hrozbě píše v každém příbalovém letáku. V podstatě je to takhle: toxický šok by mohl souviset s nevhodným používáním tamponů a v krajním případě může způsobit i smrt. O co přesně jde? Tampony totiž menstruační krev zadržují, takže nemůže volně odtékat. Hromadí se jak v tamponu, tak v děloze – to vše způsobuje zkrácení menstruačního krvácení. Nasáklé tampony působí jako živná půda pro rozmnožení už i tak v pochvě přítomných bakterií. Ty můžou způsobovat nejrůznější infekce – od mírných až po takové, které skutečně ohrozí váš život. Nejtěžší formy nejsou časté. Zato s mírnými až středně těžkými záněty (některé vyžadují i hospitalizaci) se lékaři setkávají.

Naslouchejte svému tělu


*Vynechání menstruace
– jestliže je vám kolem 45 let, nemusíte spěchat k lékaři hned. Před menopauzou je skutečně cyklus stále nepravidelnější. Jestliže však nezačnete krvácet ani po měsíci, doktora vyhledejte. Důvodem můžou být některé choroby – cysty na vaječnících, myomy na děloze, nádory a podobně.

*Když se menses stále nedostavuje – důvodem může být i příliš namáhavé cvičení, extrémní zhubnutí (včetně mentální anorexie...)

*Silná nebo dlouhá perioda – může mít celou řadu příčin. Už zmíněné cysty, myomy, zánět, ale také rakovinu. Velmi silné krvácení se v tomto smyslu objevuje například i při některém typu leukemie.

*Náhlé opoždění – jestliže byl až doteď váš cyklus pravidelný (a k přechodu máte daleko), zajděte ke gynekologovi po dvou týdnech od původně očekávaného data menstruace! Jestliže se vám k meškání objeví i bolesti nebo jiné gynekologické potíže, spěchejte do ordinace ještě dřív!

*Krvácení po menopauze – když začnete z ničeho nic krvácet po menopauze (tedy když už delší dobu vůbec nemenstruujete), jděte k lékaři co nejdřív. Může jít o nedostatek hormonů, ale i předrakovinného stadia nebo rakoviny samotné.

Když máte NÁHLE jakékoli gynekologické problémy, trvejte na kontrole u svého gynekologa neprodleně. AKUTNÍ bolest a podobně musí lékař léčit bez průtahů a někdy i mnohatýdenních čekacích dob! Stane-li se vám taková patálie o víkendu, zajděte na gynekologickou ambulanci v nejbližší nemocnici.

Autor: Silvie Risová