Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Lymfatická masáž: Čas pro druhou mízu

Lymfatická masáž dopřeje tělu skvělé uvolnění.
15. června 2010 | 17:38

Každé ráno si připadáte jako po flámu, nedaří se vám zhubnout, pomerančová kůže z těla nemizí ani s nejdražšími krémy a o oteklých kotnících raději ani nemluvíte? Možná se vám jen „zadrhla“ lymfa.

Slovo lymfa, neboli míza pochází z řečtiny a znamená „čirá voda“. Ještě naše babičky neměly tušení, že jim vůbec něco takového protéká tělem, natož aby se o ni musely starat. Jenže dnes je zaklínadlem mnoha lékařů, kosmetiček i odborníků na zdravý životní styl. Podle nich je zodpovědná za únavu, špatný imunitní systém, celulitidu, otoky nebo třeba migrény. Co to tedy vlastně lymfa je?

Dokonalá čistička

Míza je bezbarvá tekutina, která protéká lymfatickými cévami a přes lymfatické uzliny se filtruje zpátky do krve. Celý systém má za úkol vyčistit tělo od škodlivých látek, virů, bakterií a infekčních zárodků. Na jednu stranu rozvádí živiny do krevního oběhu a na druhou vyplavuje z těla odpadní látky. Je to zkrátka dokonale propracovaná čistička. Jenže když nestíhá a nefunguje, jak by měla, organismus se přehltí škodlivinami a začne skřípat. Ze začátku se můžete jen cítit trochu unavenější, pak se přidají nateklé nohy i obličej, bolesti hlavy...

Restart

Abychom pomohly přetížené lymfě zvládnout čistit tělo, je třeba zapomenout na tučné potraviny, červené maso, chemicky zpracované potraviny a cukry. Místo nich sáhněte po čerstvém ovoci a zelenině, které dokážou lymfatický systém podpořit a povzbudit. Nezapomeňte také pravidelně pít a vynechat alkohol, kávu a raději i černý čaj. Uvidíte, že už po třech dnech změněného jídelníčku se budete cítit mnohem lépe.

Kouzlo lymfatické masáže

Aby se váš lymfatický systém dostal zpátky do kondice, vyzkoušejte speciální lymfatickou masáž, neboli lymfodrenáž. Na výběr máte manuální proceduru, při níž vám masér nebo masérka pomocí speciálních hmatů, které opisují průběh lymfatického systému, činnost lymfy podpoří. Někteří fyzioterapeuti používají navíc i molitanové míčky, akupresuru nebo různé bylinné zábaly. V kosmetických a masážních salonech jsou k dispozici i přístroje, které pomocí tlaků na různá místa vašeho těla „napodobují“ práci maséra. Ale jedna masáž nestačí. Ideální je dojít si na ošetření alespoň pětkrát nebo šestkrát za sebou, nejlépe jednou měsíčně. Nezapomeňte během této doby pravidelně pít tři litry vody denně a odlehčit jídelníček.

Hlavně vydržte

Vzhledem k tomu, že se vám při lymfatické kúře urychlí metabolismus a z těla začne odcházet nadbytečná voda, budete se už po prvním ošetření cítit štíhleji. Můžou vám být větší kalhoty a vyzouvat se boty. Jenže jak se bude tělo vypořádávat s jedovatými látkami, budete mít dočasně zhoršenou pleť, bude vás pobolívat v krku, možná budete unavenější a přecitlivělá. Ale vydržte! Po pár týdnech vás nepříjemnosti přejdou a začnete se cítit skvěle. Pleť se projasní, vrátí se energie i skvělá nálada a kotníky budete mít štíhlé jako laňka.

Jednodenní detoxikační dieta

Rozhodněte se, jakou potravinu budete konzumovat. Měl by to být jen jeden druh – syrová zelenina (například mrkev, květák, brokolice), syrové ovoce (třeba jablka, ananas, meloun) nebo vařené jídlo (pohanka, brambory, rýže). Nakupte si dva až tři kilogramy vybrané potraviny a celý den ji jezte každé dvě hodiny. Nezapomeňte pít hodně vody nebo bylinkového čaje a neplánujte si žádnou těžkou práci. Ideální by bylo, kdybyste se mohla procházet a relaxovat. Druhý den po detoxikaci začněte lehkou snídaní a teprve postupně přidávejte normální stravu. Měla byste se cítit lépe.

Bylinkový čaj

Jednu lžičku směsi z květu ibišku, listů pampelišky, květu vřesu, květu měsíčku, květu jetele lučního, květu a natě třapatky přelijte 250 ml vroucí vody a nechte dvacet minut luhovat. Poté čaj přeceďte a ještě vlažný vypijte. Stačí jednou až dvakrát denně po dobu šesti týdnů. Ideální je kúru opakovat dvakrát za rok.

Náš tip: Lymfu skvěle nabudí syrový celer, petržel, mrkev, kedlubna a zelí. Pokud vás honí mlsná, nakupte si jablka, která čistí krev i mízu. Vyhněte se náročné fyzické činnosti.

Rady odborníka

Helena Petrová, masérka Institutu Medical Wellness, Lázně Velichovky


Je rozdíl mezi lymfatickou masáží manuální a pomocí přístrojů?
Ruční masáž je jemnější a účinnější. Důležitou součástí je přímý kontakt maséra s klientem. Ten si tak může i říct, zda mu vyhovuje intenzita tlaku. Při lymfomasáži přístrojové se totiž nastaví určitý stupeň tlaku, který se po celou dobu nemění. Podle mnoha fyzioterapeutů není přístrojová lymfodrenáž plnohodnotnou náhradou „pravé ruční práce“, ale je pouze jejím moderním doplňkem.

Někteří odborníci varují, že neodborným použitím lymfodrenážních přístrojů lze napáchat na lymfatickém oběhu značné škody. Jedním z důvodů je například skutečnost, že bez předchozí kvalifikované stimulace mízního řečiště a uzlin může dojít k zahlcení oběhu s následným zpomalením toku lymfy. Na druhou stranu výhodou přístrojové lymfomasáže je, že trvá padesát minut a účinky cítíte mnohdy takřka okamžitě.

Nemůžou masáže poškodit lymfatický systém?

Při správně provedené masáži rozhodně ne. Proto je důležité, aby masér byl dobře proškolený. Terapie nesmí bolet.

Pro koho jsou vhodné?

Napomáhají snižovat hmotnost, takže jsou výborným doplňkem redukčních programů. Kromě toho podporují detoxikační procesy v těle a posilují jeho obranyschopnost. Aplikují se v rámci prevence křečových žil. Zmírňují otoky končetin nejrůznějšího původu. Pomáhají sportovcům nejen při regeneraci, ale i při odplavení nežádoucích produktů metabolismu po velmi náročném sportovním výkonu. Posilují organismus po operacích i úrazech, zlepšují látkovou výměnu v oblasti kloubů, svalů i vazů. Správný výběr maséra je naprostou nutností, neodborně vedená lymfatická masáž může totiž v těch nejtěžších případech poškodit lymfatický oběh. V žádném případě by se po proceduře neměly dostavit například bolesti v tříslech nebo se objevit modřiny.

Kdo se jim má naopak vyhnout?
Lidé trpící infekčním nebo horečnatým onemocněním, onkologičtí pacienti před ukončením protinádorové léčby, lidé s kožními defekty v místě aplikace, nejasnými bolestmi břicha, se zeleným zákalem nebo zánětem podkoží.

Autor: Majka Vinická