Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

I levné brýle váš zrak ochrání

10. června 2010 | 10:00

Tmavé sluneční brýle by měly plnit dvě základní role. První je ochranná, druhá estetická. Brýle by vám prostě měly dokonale sedět, lichotit tvaru obličeje a ještě chránit oči. Pak už záleží jen na vás, zda investujete do kvalitních modelů, jejichž ceny dosahují výše i několika tisíc korun, nebo se spokojíte s průměrem za sto korun.

 

Před několika lety jste ještě mohli narazit na levné brýle, které ochrannou funkci vůbec neplnily. Dnes se odborníci shodují a kontroly u stánkových prodejců ukazují, že i brýle koupené na tržnici váš zrak ochrání. Jen je musíte pečlivě vybírat a zkontrolovat si například údaje na obalu. A pokud máte pochybnosti, nechte si brýle jednoduše přeměřit v optice.

Jaké brýle padnou vašemu tvaru obličeje?

Každý má jiný tvar obličeje. Rozdělujeme je na kulatý, oválný, hranatý a trojúhelníkový. Ti z vás, kteří máte oválný obličej, můžete zajásat, padnou vám totiž všechny druhy brýlí. Ti, co takové štěstí nemají, musí volit takové brýle, které k oválnému obličeji pomohou alespoň opticky. Blesk vám poradí jak na to.

Hranatý obličej

Charakteristika: Obličej se vyznačuje vystouplými lícními kostmi, širokými čelistmi a hranatou bradou.

Jaké brýle se k vám hodí: Snažte se vaše hranaté rysy zjemnit. K tomu vám poslouží oválnější brýle nebo nepravidelné tvary, které geometrické tvary obličeje naruší

 

Hranatý obličej
Autor: scom a archiv firem

Vhodné brýle pro hranatý obličej
Autor: scom a archiv firem

Trojúhelníkový obličej

Charakteristika: Nejširší částí takového obličeje je čelo, směrem k bradě se obličej zužuje. Jaké brýle se k vám hodí: Vyvarujte se příliš nápadných obrouček. Čím menší a nenápadnější budou, tím lépe vám brýle padnou. Můžete zvolit jak oválný, tak obdélníkový tvar.

 

Trojuhelníkovitý obličej
Autor: scom a archiv firem
Brýle vhodné pro trojúhelníkový obličej
Autor: scom

Oválný obličej

Charakteristika: Široké lícní kosti, špičatá brada – jedná se o symetrický obličej. Jaké brýle se k vám hodí: Opravdu patříte mezi šťastlivce, protože vám bude slušet jakýkoliv typ brýlí.

 

Oválný obličej
Autor: scom a archiv firem

Vhodné brýle pro oválný obličej
Autor: scom a archiv firem

Kulatý obličej

Charakteristika: Obličej ve tvaru kruhu, výška i šířka obličeje vypadá stejně, zaoblené tváře. Jaké brýle se k vám hodí: Budou vám slušet spíše hranatější a geometrické tvary. Můžete vyzkoušet i brýle bez obrouček

 

Kulatý obličej
Autor: scom a archiv firem
Vhodné brýle pro kulatý obličej
Autor: scom a archiv firem

5 otázek pro odborníka

je pod mrakem? Na tyto a další otázky se Blesk zeptal odborníka Pavla Tichého ze serveru slunecnibryle. cz.

1. Působí na mě UV záření, i když je zataženo? Ano. UV záření prochází i mraky, a není tedy důležité, jestli je slunečné počasí nebo zamračeno.

2. Jak mám nejlépe chránit své oči před UV zářením? Abyste předešli problémům způsobeným UV zářením, noste sluneční brýle. Hledejte takové, které blokují alespoň 99 % obou záření (UVA i UVB). Tyto brýle jsou označeny UV 400.

3. Nosím často sluneční brýle. Mohu si poškodit zrak, když je třeba v letním slunném dni zapomenu doma? Ne, zrak si nepoškodíte. Ale vaše oči vlivem častého nošení tmavých čoček mohou být citlivé a sluneční světlo budete bez brýlí hůř snášet.

4. Nebudu-li si oči chránit, co mi hrozí? Někteří odborníci se domnívají, že šedý zákal může být přičítán dlouhodobému vystavení ultrafialovému slunečnímu záření. Odražené světlo může způsobit až popálení očí. Ve vysokých nadmořských výškách, na zasněžených horách, na písčitých plážích a odrazových plochách, jako jsou hladiny jezer, je sluneční záření nejintenzivnější.

5. Ochrání mě dražší značkové brýle lépe než brýle »z tržnice «? To nemusí být pravda. UV filtr bývá velmi kvalitní i u levnějších brýlí. Čím se budou brýle ale určitě lišit, je způsob zpracování po materiálové i mechanické stránce. Kupujte si brýle s označením UV 400.

 

Co je přesně UV záření?

Ultrafialové paprsky jsou ty paprsky, které se nalézají ve světelném spektru těsně za fialovým viditelným světlem.

UVA: Má delší vlnovou délku a prochází snadno sklem. Odborníci se přou, zda má toto záření na oko negativní vliv nebo ne.

UVB: Je to nejnebezpečnější záření, kvůli kterému je potřeba nosit sluneční brýle nebo používat krém proti slunci. Toto záření neprochází sklem.

UVC: Toto záření je pohlcováno atmosférou, takže se na Zemi vůbec nedostane.

Autor: Iva Dvořáková, Veronika Tardonová