Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Prezident lékárnické komory odpovídal čtenářům

Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček
5. června 2010 | 05:00

Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček (37) v pátek odpovídal na dotazy čtenářů Blesku ohledně doplatků na léky na předpis. Jenže většinou to schytal za ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Je čím dál víc lékáren a já jsem za to rád, alespoň je mám blíž. Proč ale nejsou na lécích cenovky a jak je možné, že se ceny měsíc od měsíce tolik liší? Pokorný, Praha
Jste první, kdo si počet lékáren chválí. Česká lékárnická komora se zasazuje o to, aby byly doplatky všude stejné, ale bohužel to nestojí na nás. My také nejsme rádi, že je systém tak složitý a neprůhledný. A proč nejsou na lécích cenovky? To není tak jednoduché. Těch cen by tam totiž muselo být hned několik: cena pro pojišťovnu, cena pro pacienta, cena při koupi jednoho balení, cena při koupi dvou atd.

Brala jsem lék, na který se nyní doplácí. Tak jsem si našla variantu bez doplatku. Ta ale není k mání. Proč? Sasková, Praha
K mání pravděpodobně není proto, že má výrobce problémy. Vypadá to tedy tak, že ministerstvo a SÚKL říká, že existuje alternativa léku bez doplatku, ale ten reálně neexistuje. Výpadek léku přitom výrobci musí hlásit SÚKL, který by na to měl reagovat a najít další alternativu jako bezdoplatkovou.

Spočítala jsem si, že jsem překročila svůj limit 2500 Kč, který mám na léky. Co to pro mě znamená? Nováková, Mělník
Limit vypočítává zdravotní pojišťovna vždy za kvartál. Takže pokud jste ho přesáhla v březnu, v červnu by vám měli dát přeplatek. Do limitu se započítávají regulační poplatky a tzv. započitatelný doplatek, což je položka, kterou byste měla najít na receptu (není to ta samá částka jako doplatek na lék). Výši tohoto doplatku stanovuje ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Užívám lék na snížení cholesterolu Crestor a teď na něj najednou doplácím mnohem víc. Co můžu dělat? Zdeněk Baťka, Ostrava
Máte pravdu. Tam je zvýšení o 400 Kč. Výrobce přislíbil, že cenu sníží, ale zatím se tak neděje. Zkuste náhradní variantu v podobě léku Rosucard. Doplatek na něj je nulový. Stačí požádat lékárníka.

Kdysi jsem dával krev a dostal žloutenku. Poškodila mi játra a já teď beru lék Sylimarin, jenže ten má vysoký doplatek. Proč se na něj doplácí a na jiné léky ne? Bartošek, Brno
Ministerstvo a SÚKL tento lék zařadily mezi podpůrné a doplňkové léky. Játra tento lék nevyléčí, ale pouze prospívá jako prevence, proto není ani plně hrazen, stejně jako třeba nejsou hrazeny vitaminy. Levnější variantou pro vás bude lék Silygal s doplatkem kolem 30 Kč, na nějž aspoň částečně pojišťovna přispívá. Úplně nejlépe vás ale vyjde ostropestřec mariánský (z nějž je silymarin) ve formě plodu, který také pořídíte v lékárně a můžete si z něj připravit třeba čaj.

Autor: Jitka Pekařová, hto