Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bojujeme s rakovinou: Zdravé opalování neexistuje

Fotografie
8. června 2010 | 17:37

Výskyt nejzhoubnějšího kožního nádoru, tzv. melanomu, se za posledních třicet let až čtyřnásobně zvýšil! Podle odborníků za to může tenčí ozonová vrstva a naše mnohdy přehnané slunění.

Daň za čokoládovou pokožku přitom bývá obrovská. Ročně si v naší zemi vyžádá asi tři sta životů. O tom, že je cílené opalování nebezpečné, se píše a mluví často. Málokdo ale před slunečními paprsky dobrovolně utíká nebo se před nimi dostatečně chrání. Děláme to spíše naopak. V zimě chodíme bez sebemenší ochrany kůže do solárií, na jaře dychtivě nabízíme pobledlé tělo slunečnímu záření a v létě dokážeme vystavovat zrudlou pokožku slunci na odiv třeba celý den.

Většina z nás se tu a tam namaže ochranným krémem, samozřejmě s co nejmenším ochranným faktorem, protože to v naší hlavě zní asi jako následující rovnice: Čím menší číslo, tím větší opálení. Jenže jsou to mýty, které nás můžou stát život. O pomyslném riziku ví každý, všichni ale věříme, že nás se to netýká. Jiný názor mají ale odborníci. „Česká republika je celosvětově na devátém místě ve výskytu melanomu u mužů a na devatenáctém místě u žen,“ upozorňuje Jana Hercogová z dermatoveneralogie Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Další špatná zpráva říká, že kožní melanom je jedním z nejčastějších a vůbec nejagresivnějších zhoubných nádorů, který příliš rychle metastázuje do jiných orgánů. „Rizikovou skupinu tvoří lidé po padesátém roce života. Pokud proběhne diagnostika včas, bývá ale pravděpodobnost vyléčení téměř stoprocentní,“ doplňuje. Podle paní doktorky by měl každý alespoň jednou za život navštívit kožního lékaře z preventivních důvodů. To proto, aby vaše znaménka viděl odborník a doporučil vám, která jsou neškodná a jaké z nich máte sledovat.

Jak rozpoznat nebezpečí?

Podle výzkumů máme na těle přibližně šestadvacet nezhoubných kožních nádorů, tedy pigmentových névů, které nejsou vrozené, ale vytvořily se na našem těle během života. Tyto névy nejsou nijak nebezpečné, pokud se nenacházejí v místech, kde je opakovaně dráždíme, třeba při holení. V tomto případě se doporučuje névus, který překáží, raději odstranit. „Nejlepší cesta, jak znaménko odstranit, je ta chirurgická. Laser sice slibuje, že znaménko odstraní bez jizev, ale je to jen poloviční pravda,“ vysvětluje Jana Hercogová.

Znaménko totiž není jen to, co vidíme na pokožce, ale přibližně ve stejné velikosti leží i pod povrchem. „Laserem se dá sice povrch vyhladit do roviny, jenže znaménko zase postupně nabere na svém objemu, pokud se celé neodpaří i s ,kořeny´ pod kůží. Nehledě na to, že neprojde procesem zkoumání pod mikroskopem, jestli je neškodné,“ doplňuje. Pigmentová skvrna může být nebezpečná zvláště tehdy, jestliže se zvětšuje, má nesymetrický tvar, hranice se rozpíjejí do okolí nebo se na ní střídají odstíny barev. Takové znaménko musíte co nejdříve ukázat specialistovi.

Riziková jsou hlavně ta znaménka, která mají větší než pětimilimetrový průměr. „Důležité je všímat si změn jakéhokoli znaménka, ale nejzrádnější bývají ploché skvrny hnědé barvy. Naopak méně nebezpečné se jeví vyvýšené světlehnědé pupínky nebo barvy kůže, ze kterých na povrchu vyrůstá chloupek. Ale pozná to spolehlivě jen kožní lékař,“ doplňuje Jana Hercogová.

Razítko - Vyzkoušeno!

Vydali jsme se s fotografem do Fakultní nemocnice Na Bulovce, abychom zjistili, jak vyšetření znamének probíhá „na vlastní kůži“. Vyšetřovala mě přední česká dermatoložka Jana Hercogová. Zkušeným zrakem prohlédla všechna moje znaménka a uklidnila mě, že ani jedno z nich nevypadá podezřele. Docela jsem si oddechla. Po důkladném vyšetření mi přece jen doporučila, abych si jednu pihu na zádech nechala raději preventivně odstranit. Pak mě zasvětila do funkce moderního digitálního dermatoskopu, který se běžně používá při vyšetřování pacientů. „Přístroj pracuje nezávisle na lékaři a dokáže analyzovat až 60 znaků zkoumaného znaménka. Je tedy daleko přesnější než pouhé pozorování zrakem nebo pod lupou. Vyšetření nebolí a trvá jen několik minut. Už jste navštívili svého kožního lékaře? Ten pocit jistoty stojí za to!

Jak se můžeme chránit?

Slunce je život, o tom není pochyb. Ale nic se nemá přehánět. Společně se slunečními paprsky totiž prochází přes ozon i UV záření. Má tři typy, nejnebezpečnější pro naši kůži a oči je zejména záření UVB, v menší míře i UVA. Nevidíme je, přesto nás dokážou pěkně potrápit a způsobit nám zdravotní obtíže, včetně zákeřné rakoviny. Zhoubné kožní nádory jsou nebezpečné svou agresivitou, rychle totiž metastázují do dalších orgánů. Proto chraňte největší orgán svého těla, kůži, všemi dostupnými ochrannými prostředky. Používejte krémy s ochranným faktorem 15 a více. Natírejte se znovu po každém plavání. Novou vrstvu krému aplikujte po každých dvou hodinách, i když je celý den pod mrakem. Chraňte své oči slunečními brýlemi s UV filtrem. „Lidé s nízkým fototypem by neměli chodit na sluníčko mezi 11. a 15. hodinou, měli by nosit oděvy s ochranným faktorem a klobouk,“ vysvětluje Jana Hercogová.    

Poradna odborníka: prof. MUDr. Jana Hercogová, Csc.

Slyšela jsem, že existuje nějaká novinka náplasti proti rakovině kůže. Můžete mi říci, zda opravdu účinkuje, popř. jestli už je na českém trhu?
Domnívám se, že máte na mysli lék Imiquimod, který se používá v náplasti přes noc po dobu několika týdnů u některých nádorů. Je u nás k dispozici, ale pojišťovny hradí jeho použití jen u bazaliomu (pozn.red. - u nádoru, který netvoří metastázy).

V případě, že si nejsem jistá s nějakým znaménkem, kam se mám nejlépe obrátit? Hradí odstranění znaménka pojišťovny?

Můžete jít bez doporučení ke kožnímu lékaři, léčbu i vyšetření hradí všechny pojišťovny, včetně vyšetření digitálním dermatoskopem.


Jak se máme chovat po odstranění znaménka? Můžeme se vůbec opalovat?

Po chirurgickém odstranění pigmentového znaménka se opalování následující léto z důvodů kosmetických nedoporučuje, pokud je ale pacient rizikovým nebo měl dokonce kožní nádor, neměl by se opalovat vůbec.

NOVÉ způsoby léčby

•   FOTODYNAMICKÁ TERAPIE
Je to šetrný způsob léčby povrchových kožních nádorů bez operace.
Spočívá v aplikaci krému pod okluzivní obvaz na tři hodiny, po něm následuje ozáření viditelným světlem.
Účinná látka se koncentruje v nádorových buňkách a po ozáření tkáň zničí.
Ošetření nebolí, opakuje se obvykle za týden, i několikrát.
•   LÉKY – na trhu se objevují nové léky pro nemocné, kteří můžou těžce nemocným s metastázami prodloužit život o několik měsíců. Žádné léky ale rozvinutou chorobu úplně vyléčit neumí. Jedinou možností pro všechny je proto včasná prevence!

Co možná nevíte:

•    Nejvyšší UV záření je mezi 11 až 15 hodinou.
•    UV záření prochází i oblečením, proto se vyrábějí speciální UV????  
•    Až 90 % UV záření prochází přes světlé mraky.
•    Zhoubné kožní nádory představují pětinu všech maligních nádorů v ČR

Znáte svůj fototyp?

1.    Velmi citliví – pokaždé zrudnou, ale nikdy nezhnědnou (ochranná doba pokožky je 5 až 10 minut).
2.    Citlivější – pokaždé zrudnou, hnědnou jen nepatrně (ochranná doba pokožky je 10 až 20 minut).
3.    Normální – občas zrudnou, ale pokaždé dobře zhnědnou (ochranná doba pokožky je 15 až 25 minut).
4.    Odolná – nerudnou a pokaždé snadno zhnědnou (ochranná doba pokožky je 25 až 35 minut).


Autor: Jana Šlegrová