Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Léto bez kvasinek

11. června 2010 | 13:41

Skočit v parnu do chladivé a osvěžující vody chceme snad všechny. Jenže část z nás se na blankytnou hladinu raději dívá z břehu. Bojí se totiž nepříjemné komplikace – vaginální mykózy.

Tenhle typicky ženský letní strašák vyvolávají kvasinky (hlavně druh Candida albicans). Samy o sobě nejsou nebezpečné, ale když se naruší poševní rovnováha, začnou se množit víc, než je zdrávo, a otravná mykóza provázená výtokem je na světě.

Příznaky, které nepřehlédnete

Mykózu totiž provází svědění a pálení v intimních partiích, bolest při pohlavním styku i při močení a výtok. Je to jeden z nejčastějších důvodů, proč hledáme pomoc u gynekologa. Možná právě proto, že je mykóza tak běžná, jí ženští lékaři někdy říkají „gynekologická rýma“. Život ale znepříjemnit dokáže nesrovnatelně víc. Zvlášť proto, že má tendenci se neustále vracet.

Jako bumerang

Některé příčiny opakovaných mykóz známe. Spouští je například užívání antibiotik, cukrovka, těhotenství, hormonální léčba, nesprávná intimní hygiena, poranění sliznice pochvy, špatné oblečení, příliš sladké jídlo nebo také stres.

Když k tomu přidáte koupání v chlorované vodě, teplé a vlhké prostředí (hlavně nošení mokrých plavek nebo upnutých kalhot), můžete si být jistá, že se u vás dřív nebo později mykóza projeví. Ale ani pokud odbouráte všechny rizikové faktory, nemáte vyhráno. Často se totiž kvasinky nezdravě přemnoží a nikomu není jasné proč. Odborníci říkají, že pes může být zakopaný v oslabené imunitě.

Dejte se do boje

Mykózy se léčí pomocí čípků, mastí nebo tablet, kterým říkáme antimykotika. Většina žen na ně reaguje rychle a dobře a už po několika dnech nepříjemné příznaky nemoci mizí. Problémem ale je, že samotné vyléčení nedokáže zabránit tomu, aby se za pár týdnů znovu neobjevila. K tomu je třeba podpořit imunitní systém. V gynekologických ambulancích se osvědčila léčba pomocí enzymů, které dokážou opakovaným mykózám buď úplně zabránit, nebo alespoň zmírnit jejich průběh. Během dvouleté studie se zkoumaly ženy, jež opakovaně mykózy trápily. „Sledovali jsme výskyt akutních vaginálních mykóz po dobu dvanácti měsíců standardní antimykotické léčby a potom celý rok po přidání enzymového léku. Po zařazení enzymové terapie jsme zaznamenali redukci výskytu mykóz o 88 procent. Zlepšení se potvrdilo u všech pacientek,“ potvrzuje účinnost terapie gynekolog a vedoucí lékař G-Centra Olomouc Aleš Skřivánek.

Držte kvasinky na uzdě

Abyste se přebujelým kvasinkám vyhnula, je třeba dodržovat některá pravidla.

- Nakupte v lékárně volně prodejné preventivní přípravky proti mykóze, které obsahují látku zvanou lactobacillus.

- Po každém sexuálním styku se osprchujte, protože právě tehdy se mění prostředí v pochvě.

- Noste jen bavlněné spodní prádlo a zapomeňte na upnuté džíny a kalhoty z neprodyšných materiálů.

- Po koupání se pečlivě osušte a převlékněte si mokré plavky.

- Nepoužívejte parfemované mýdlo, vložky ani toaletní papír.

- Před návštěvou koupaliště použijte tampon. Vyměňte ho hned po vykoupání.

- Pokud se vám potíže neustále vracejí, změňte prací prášek a nepoužívejte pěny do koupele.

Náš tip: Jestli si nevíte s mykózou rady, vyzkoušejte extrakt z echinacey neboli třapatky nachové. Aktivuje bílé krvinky, tím podporuje imunitní systém a dokáže si poradit i s přemnoženými kvasinkami.

Léčivá dieta

Léčba kvasinkového onemocnění snadněji zabere, když ji spojíte s úpravou jídelníčku. Jezte co nejčastěji čerstvou zeleninu (brokolici, celer, cibuli, cuketu, čekankové puky, černý kořen, červenou řepu, čínské zelí, mrkev, kedlubnu, lilek, listový salát, kapustu, rajčata...), z ovoce citrony, grepy, kyselé hrušky a kyselá jablka. Přidejte jogurty s živými kulturami, bílé maso, mořské plody, ryby, sýry, tvaroh, vejce, celozrnné výrobky, jáhly a pohanku. Naopak úplně zapomeňte na všechny sladkosti od buchet přes med až po rozinky. Vynechejte i sladké ovoce, potraviny z bílé mouky, alkohol, ovocné jogurty a všechno, co je konzervované.

Koktejl přípravků proti mykóze

Normálně mají vaše intimní partie kyselé pH, které nepřesahuje 4,5. Jestliže se zapotíte a sáhnete po mýdlech se zásaditým pH, riskujete vychýlení rovnováhy kyselého prostředí a otvíráte tak bránu různým infekcím. Vybírejte si proto prostředky, které jsou speciálně určené k hygieně citlivých míst

Autor: Majka Vinická
Diskuse ke článku
.