Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pracujete v kanceláři? Vyvarujte se bolesti zad

29. srpna 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Bolesti zad jsou jednou z nejčastějších příčin krátkodobé i dlouhodobé pracovní neschopnosti. Přitom jim lze předcházet a často se jich můžeme poměrně snadno zbavit. Jak tedy bojovat s touto civilizační chorobou? 

Za bolestmi zad může často úraz nebo závažné onemocnění. Jenže ještě častější příčinou je sedavé zaměstnání, málo pohybu nebo špatné držení těla při práci například s počítačem. Právě dlouhé hodiny na židli mohou vést k nepříjemnému napětí nebo ztuhlosti kolem páteře. A pokud se často otáčíme nebo ohýbáme, hrozí nám obtíže ještě více. Podle lékařů se s bolestí zad za život setká 50 až 80 procent lidí, každoročně se s ní pak potýká každý pátý dospělý. Nejčastěji nás trápí záda v dolních partiích. Bolet ale může také oblast šíje nebo lopatek.

Pozor na stress a kila navíc

A jaké mohou být příčiny kancelářské bolesti zad kromě všeobecného sedavého, málo aktivního životního stylu? Začít můžeme u našeho pracovního místa: na to, zda nás bolí záda, má velký vliv, jak kvalitní máme židli. Ale ani sebelepší židle nic nezmůže, pokud na ní sedíme špatně, unavení po ní kloužeme dolů nebo je naše poloha až příliš uvolněná. Stejně tak může k problémům přispívat, pokud se během pracovního dne občas nezvedneme nebo neprotáhneme. A k dalším faktorům patří třeba stres, úzkost nebo nadbytečná kila.

Autor: Depositphotos

Jakou židli vybrat do kanceláře?

Měli bychom mít dobrou kancelářskou židli, která má nastavitelnou výšku a nabízí podporu dolních zad. Na kancelářské židli je také potřeba správně sedět: tak, aby páteř byla rovná a kyčelní a kolenní klouby byly ohnuty přibližně v úhlu 90 stupňů. Stejně tak je důležité, jak vysoko a blízko máme monitor. Pomoct může i jeho správná velikost a nastavení jasu: pokud je obrazovka tmavá a malá, máme větší tendenci se k ní předklánět.

A stejná pravidla jako pro kancelář bychom měli mít i na home office: práce od jídelního stolu nebo ze sedačky by měla být tabu. Neměli bychom ani zapomínat na krátké, ale časté pauzy vyplněné pohybem. Od počítače bychom ideálně měli vstát každou hodinu, nejméně je však dobré se protáhnout třikrát za den.

Autor: Depositphotos

Pomoc na dosah ruky

A co dělat, když už nás záda bolí? Někomu pomáhá teplo, jinému mohou alespoň dočasnou úlevu přinést běžné léky na bolest. Lépe než celkově působící léky, je dobré použít lokální přípravky, které namažete přímo na postižené místo. Skvělým pomocníkem z lékárny je Emoxen gel. Ten pomůže od bolesti a zároveň působí protizánětlivě. V čem se liší od ostatních podobných přípravků?

Jako jediný na trhu obsahuje dva akcelerátory vstřebávání, což znamená, že se rychleji dostane k místu bolesti a přinese úlevu. Díky obsažené účinné látce působí dlouhou dobu, takže se nemusíme mazat tak často, zároveň je díky obsahu mentolu příjemně chladivý. A praktickým bonusem je i to, že nelepí, nezanechává mastné skvrny a hezky voní. Kromě bolesti zad jej můžeme použít po úrazech, jako je například podvrtnutí kotníku.

Autor: Depositphotos

Pokud se bolesti i přes všechna provedená opatření nezmírňují nebo se dokonce zhoršují, případně je provází třeba horečka nebo otok, je na čase navštívit lékaře.

Autor: Depositphotos

Čtěte pečlivě příbalovou informaci. Emoxen gel je léčivý přípravek pro kožní užití. Obsahuje naproxen. PharmaSwiss ČR s.r.o, Jankovcova 1569/2c, 170 00 Praha 7.

Video se připravuje ...