Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Padají vám vlasy? Zázračné přípravky neexistují, říká lékařka a popisuje, co pomůže

Video se připravuje ...
Padají vám vlasy? „Zázračné” přípravky neexistují, říká lékařka a popisuje, co pomůže
VIDEO: Videoredakce ženských webů
19. května 2023 | 06:00

V průměru máme na hlavě asi sto tisíc vlasů, a že nám denně nějaké vypadnou, je normální. Co když jich je ale moc? Co je to vlastně moc a kdy jsou na řadě odborník a pomoc? To je téma pro dermatoložku z Laserového centra Anděl Gretu Wohlovou.

"S výpady vlasů se setkáváme poměrně často a mohou být následkem nějakých akutních onemocnění, horečnatých onemocnění, stavů po operaci... Po porodu je normální, že nám ty vlasy pak vypadávají víc," říká odbornice. Dodává také, že jde o proces, který se během několika měsíců srovná a neznamená nic podstatného. Pokud by výpad vlasů trval delší dobu, je rozhodně na místě navštívit lékaře a začít pátrat po konkrétní příčině. 

"Většinou při těch déletrvajících výpadech děláme aspoň nějaké screeningové vyšetření, krevní obraz, vyšetření hormonů štítné žlázy, pátráme třeba po infekčních fokusech. Ono je taky důležité, jestli ten člověk je jinak úplně zdravý, nebo jestli se cítí nemocný, unavený, má nějaké třeba déletrvající subfebrilie, takové zvýšené teploty," říká Greta Wohlová s tím, že ukazatelů, které se sledují, je více. "Ty výpady vlasů můžou souviset i s nějakou medikací, s léky, které ten člověk bere, mohou to dělat léky snižující hladinu krevních tuků, mohou to dělat retinoidy, těch léků je víc, které tohleto mohou způsobovat."

Jak dlouho může trvat diagnóza konkrétního problému? A co si lékařka myslí o volně prodejných lécích určených proti vypadávání vlasů? Podívejte se na celé video.

Sledujte nás na YouTube kanále Ženy na síti

Ženy na sítit - banner
Autor: Videoredakce ženských titulů

 

Autor: TeSim
Video se připravuje ...