Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak si správně čistit uši? Řada lidí v tom chybuje a zahrává si se svým zdravím!

Jak na správné čištění uší?
8. července 2023 | 06:00

Čistit si uši je důležité. Podle všeho v tom ale velká řada lidí chybuje. Jak si čistit uši správným způsobem, abyste se vyhnuli možným rizikům včetně ucpání zvukovodu ušním mazem?


Důležitou otázkou, kterou si klade množství lidí, je to, zda je vůbec potřeba si uši čistit. Zejména ušní lékaři totiž varují před mnoha rizikovými metodami čištění uší, které vám mohou ve výsledku spíš uškodit než pomoct.

Správný postup, jak si čistit uši od mazu

Odpověď je podle odborníků někde mezi. V tomto případě se totiž vyplácí držet se rčení „všeho s mírou“. Mírná vrstva mazu v uších je naopak žádoucí, protože chrání ušní bubínek před vnikem bakterií a nečistot. „Zvukovod má v podstatě samočisticí schopnost, proto stačí ušní maz vyčistit jedenkrát týdně. Občas se ale stává, že je produkce mazu vyšší, potom se může zvyšovat i frekvence čištění,“ potvrzuje Ivana Lánová, odborná konzultantka BENU lékáren.

S čištěním uší to tedy nemusíte přehánět, a především byste neměli například vatovými tyčinkami zasahovat příliš hluboko do uší. Před každým čištěním je navíc důležité si pořádně umýt ruce, abyste zabránili přenosu škodlivých bakterií a možnému vzniku ušní infekce. Které metody čištění uší jsou nejbezpečnější?

TIP NA VIDEO: Jak na tom budete v roce 2024 se zdravím podle čínského horoskopu? 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Čím čistit: Nejvhodnější je ušní sprej nebo olej

Nejideálnějším způsobem, jak si čistit uši, který velice často doporučují i lékaři, je používání ušních sprejů a olejů. Speciální přípravky určené k čištění uší jsou šetrné, protože obsahují většinou přírodní složky a rostlinné oleje. Zakoupíte je v každé lékárně a drogerii a jsou vhodné i pro děti. O jejich použití se tedy můžete předem poradit s lékárníkem. Stačí jedno stříknutí ušního spreje do každého ucha. Ten funguje tak, že maz změkčuje a zvláčňuje zvukovod, takže se z něj nečistoty dostanou lépe ven. „Tyto produkty se aplikují jednou až dvakrát týdně. Před aplikací je vhodné kapky zahřát v ruce, aby dosáhly tělesné teploty, a až poté je aplikovat do ucha, kde krátce působí. Následně stačí naklonit hlavu a nechat kapky samovolně vytéct a potom ucho zvenku očistit,” doporučuje odbornice.

Jestli se vám ale zrovna nechce na nákup, můžete si do ucha kápnout i kapku olivového oleje, který má téměř každý doma a který působí podobně účinně. Ostatně se právě olivový olej nachází ve velkém množství sprejů na čištění uší.

Vatové tyčinky: Pozor na mazovou zátku

Čištění uší vatovými tyčinkami většina odborníků nedoporučuje, a dokonce před ním varuje. „Existuje totiž riziko, že si při čištění vatovou tyčinkou můžete zatlačit ušní maz dovnitř zvukovodu, čímž se někdy vytvoří tzv. mazová zátka. Kvůli ní může pak ucho bolet, či v něm může docházet k hučení nebo pískání. Pokud se bakterie a viry z ušního mazu rozšíří, mohou ve zvukovodu způsobit velice nepříjemný zánět. V nejhorším případě můžete vatovou tyčinkou způsobit i perforaci ušního bubínku,“ vysvětluje Lánová. 

U ušních štětiček se zaměřte na jejich tvar

Jestliže na vatové tyčinky ale ani tak nedáte dopustit, pečlivě vybírejte, jaké koupíte. O něco bezpečnější jsou ty, které mají druhou polovinu širší, takže nehrozí, že je omylem strčíte příliš hluboko do ucha. Eliminujete tím riziko tvorby mazových zátek a zatlačení mazu dál do uší a také jejich případné poškození.

Jemné čištění kosmetickými ubrousky

Další bezpečnou metodou, jak si čistit uši, aniž byste se při tom poranili, je metoda pomocí kosmetických ubrousků. Malíček si omotejte do jemného kapesníku a s ním poté ucho pomalu otřete. Malíček se dostane jen tam, kde vám nehrozí poranění ani ucpání zvukovodu mazem. Díky tomu se zbavíte bez problémů pouze vnějších nečistot, tedy těch, které se z ucha samy dostávají ven, a neohrozíte tím správné fungování svého sluchu. 

Zajděte si k odborníkovi

Jestliže se na důkladnější čištění uší sami necítíte, není na škodu jednou za čas požádat o pomoc odborníka. Zajděte si k ušnímu lékaři na ORL, zde vám provedou výplach roztokem tělesné teploty, čímž uši opatrně, ale zároveň pořádně vyčistí. Lékaře můžete navštěvovat i jednou za čas preventivně nebo tehdy, když budete mít problémy, jako jsou svědění či hučení v uších, zalehnuté ucho či horší slyšení. S tím vším vám může šetrný výplach uší pomoct.

Pozor na možná rizika!

Ať už si zvolíte jakýkoliv způsob čištění uší, vždy se snažte vyvarovat se poškození některé z částí ucha. Toho dosáhnete především tak, že budete obezřetní a při omývání ucha zevnitř nebudete nijak experimentovat ani do něj nebudete zasahovat příliš hluboko. Vyhnete se tím nepříjemnému opačnému efektu zatlačení mazu a tvorbě mazové zátky, kvůli níž je potřeba většinou vyhledat specialistu, protože sama od sebe už přirozeně ven nepůjde. Může vyvolat hučení v uších, když v nich po kontaktu s vodou nabobtná, a v krajních případech rovnou zánět. Stejně tak pozor na hrubé a mechanické poškození zvukovodu či bubínku klasickými vatovými tyčinkami, které i přes velkou osvětu stále patří mezi nejčastěji používané nástroje k očistě uší.

Autor: Tereza Brožová
Video se připravuje ...