Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Při těchto neduzích vám pomůže kedlubna! Jak si na ní nejlépe pochutnáte?

  • S těmito neduhy vám pomůže kedlubna! Jak si na ni nejlépe pochutnáte?
    12. dubna 2023 | 06:00

    Kedlubny se snadno pěstují, jsou bohaté na vitaminy a minerály. K čemu všemu jsou dobré? 

    Nejlepší jsou ty čerstvě utržené ze záhonu, ale výborně chutnají i vařené, dušené a smažené. Přidejte si je do salátu nebo si udělejte pomazánku. Existuje více druhů a odrůd. Ve skleníku jsou spolu s ředkvičkami jednou z prvních zelenin.

  • Jak je jíst?

    Nejčastějším způsobem je konzumovat ji zasyrova. Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na plátky. Lehce posolte a užijte si výbornou svačinku plnou vitaminů. Můžete sníst i mladé listy, které obsahují vitamin C.

    Kedlubny patří do skupiny rostlin brukvovitých, které byly původně vyšlechtěny z brukve zelné. Řadí se mezi dvouleté rostliny. Mají mělký kořenový systém a dlouhý košťál, ze kterého vyrůstají nad hlízou dlouhé řapíkaté listy. V prvním roce vytvářejí košťál a ve druhém semena.

  • Pěstování

    Potřebují dostatečnou závlahu, protože za sucha rychleji dřevnatí, ale při nadměrném vlhku zase praskají. Pozor tedy i na přelévání. Kedlubny se obvykle pěstují ve skleníku předpěstované sadby (odrůdy rané a polorané), ty pozdní se pak vysévají přímo na záhon.

  • Pro zdraví

    Obsahují vitaminy C, B, E a kyselinu listovou. Z minerálních látek vápník, železo, zinek, hořčík, selen, a také rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Proto je ocení hlavně ty z vás, které chtějí zhubnout. Kedlubna pomáhá i proti rakovině tlustého střeva, zlepšuje průchodnost střev a snižuje hladinu cholesterolu. Dále obsahuje biotin, který je dobrý pro zdravou pokožku a vlasy, a látky zmírňující menstruační krvácení a podporující správnou funkci jater a ledvin.

  • Recepty z kedlubny

    Kedlubnový salát

    Potřebujete:

    - 1 kedlubnu
    - 1 jarní cibulku
    - 100 g šunky
    - pažitku
    - 1 cottage
    - 1 lžíci majonézy nebo tatarky
    - sůl, pepř

    Postup: 

    Kedlubnu nastrouhejte na hrubém struhadle, šunku nakrájejte na nudličky, jarní cibulku a pažitku posekejte. Vše spojte sýrem cottage a lžící majonézy či tatarky. Osolte, opepřete a nechte chvilku uležet v ledničce.

    Kedlubnové placičky 

    Potřebujete (na 2 porce):

    - 300 g kedlubny
    - 1 vejce
    - 100 g ricotty nebo 2 bílé jogurty
    - 60 g celozrnné špaldové mouky
    - sůl, pepř
    - 2 stroužky česneku
    - pažitku nebo petrželku a řepkový olej

    Postup: 

    Kedlubnu nahrubo nastrouhejte a smíchejte s vejcem, ricottou, moukou, osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku. V rozpáleném oleji tvarujte pomocí lžíce placičky, které opékejte dozlatova. Podávejte s dipem z jogurtu, do kterého prolisujte stroužek česneku a nasekejte bylinky podle chuti.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE. 

Autor: Dana Drázská
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, TĚLO
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...