Při těchto neduzích vám pomůže kedlubna! Jak si na ní nejlépe pochutnáte?
Kedlubny se snadno pěstují, jsou bohaté na vitaminy a minerály. K čemu všemu jsou dobré?
Nejlepší jsou ty čerstvě utržené ze záhonu, ale výborně chutnají i vařené, dušené a smažené. Přidejte si je do salátu nebo si udělejte pomazánku. Existuje více druhů a odrůd. Ve skleníku jsou spolu s ředkvičkami jednou z prvních zelenin.
Jak je jíst?
Nejčastějším způsobem je konzumovat ji zasyrova. Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na plátky. Lehce posolte a užijte si výbornou svačinku plnou vitaminů. Můžete sníst i mladé listy, které obsahují vitamin C.
Kedlubny patří do skupiny rostlin brukvovitých, které byly původně vyšlechtěny z brukve zelné. Řadí se mezi dvouleté rostliny. Mají mělký kořenový systém a dlouhý košťál, ze kterého vyrůstají nad hlízou dlouhé řapíkaté listy. V prvním roce vytvářejí košťál a ve druhém semena.
Pěstování
Potřebují dostatečnou závlahu, protože za sucha rychleji dřevnatí, ale při nadměrném vlhku zase praskají. Pozor tedy i na přelévání. Kedlubny se obvykle pěstují ve skleníku předpěstované sadby (odrůdy rané a polorané), ty pozdní se pak vysévají přímo na záhon.
Pro zdraví
Obsahují vitaminy C, B, E a kyselinu listovou. Z minerálních látek vápník, železo, zinek, hořčík, selen, a také rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Proto je ocení hlavně ty z vás, které chtějí zhubnout. Kedlubna pomáhá i proti rakovině tlustého střeva, zlepšuje průchodnost střev a snižuje hladinu cholesterolu. Dále obsahuje biotin, který je dobrý pro zdravou pokožku a vlasy, a látky zmírňující menstruační krvácení a podporující správnou funkci jater a ledvin.
Recepty z kedlubny
Kedlubnový salát
Potřebujete:
- 1 kedlubnu
- 1 jarní cibulku
- 100 g šunky
- pažitku
- 1 cottage
- 1 lžíci majonézy nebo tatarky
- sůl, pepřPostup:
Kedlubnu nastrouhejte na hrubém struhadle, šunku nakrájejte na nudličky, jarní cibulku a pažitku posekejte. Vše spojte sýrem cottage a lžící majonézy či tatarky. Osolte, opepřete a nechte chvilku uležet v ledničce.
Kedlubnové placičky
Potřebujete (na 2 porce):
- 300 g kedlubny
- 1 vejce
- 100 g ricotty nebo 2 bílé jogurty
- 60 g celozrnné špaldové mouky
- sůl, pepř
- 2 stroužky česneku
- pažitku nebo petrželku a řepkový olejPostup:
Kedlubnu nahrubo nastrouhejte a smíchejte s vejcem, ricottou, moukou, osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku. V rozpáleném oleji tvarujte pomocí lžíce placičky, které opékejte dozlatova. Podávejte s dipem z jogurtu, do kterého prolisujte stroužek česneku a nasekejte bylinky podle chuti.
Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE.