Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na vlastní kůži: Takhle vypadá správná oční prohlídka. Může odhalit i jiné zdravotní neduhy

27. června 2022 | 06:00

Preventivní prohlídky jsou něco, co bychom neměli zanedbávat, ale stejně jako velká spousta lidí i já nerada chodím k doktorům nebo na úřady. Tím jsem samozřejmě sama proti sobě a díky mojí mamince, která se mě skoro pokaždé, když spolu mluvíme, ptá, jestli jsem se už objednala, se k tomu nakonec dokopu. Stejně tak to bylo i s preventivní prohlídkou zraku.

Už kolem čtyřicítky, jsem začala zjišťovat, že můj zrak není to, co býval a začal se u mne objevovat tak zvaný „syndrom dlouhé ruky“, tedy to, kdy si musíte vše, co chcete přečíst nebo lépe vidět maličko oddálit. Ano, zrak na blízko se zhoršoval a tak jsem si nechala oči změřit v optice, kde se přišlo na to, že mám na obou očích tři čtvrtě dioptrie a tak jsem získala své první brýle.

Jenže s věkem a myslím, že i podmínkami v open space redakci, kdy oči bojovaly s ostrým světlem z velkých oken a modrým světlem z počítače, se zrak zhoršoval. Jelikož máme v rodině šedý zákal, kladla mi maminka na srdce, že si musím dojít k doktorce na celkovou prohlídku, protože v optice mi vše, co je třeba nemohou zjistit. Kontroly zraku dokážou navíc odhalit i závažná onemocnění, která s očima vůbec souviset nemusejí. „Pravidelnými prohlídkami u očního lékaře se dají podchytit závažné oční choroby, které probíhají nepozorovaně, jednou z nich je například zelený zákal. Oční vyšetření může odhalit i celková onemocnění, jako je například cukrovka či vysoký krevní tlak. Oko je totiž jediným orgánem, kde se dají přímo a neinvazivně pozorovat krevní cévy,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini, kam jsem se na preventivní prohlídku objednala.

Video se připravuje ...
Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají • VIDEO: Videohub

Lidé se mnohdy bojí chodit na preventivní prohlídky i ze strachu z nepříjemných zákroků nebo neznalosti, či obav, co by jim mohli doktoři najít a tak raději žijí ve sladké nevědomosti. Musím říct, že v mnoha případech se řadím do některé z těchto skupin a pokaždé, když jsou výsledky v pořádku, spadne mi vlastně velký kámen ze srdce a jsem pyšná, že jsem to konečně absolvovala. Součástí preventivní oční prohlídky je bezbolestné vyšetření cílené na měření dioptrií, vyšetření zrakové ostrosti jak na dálku, tak do blízka, měření nitroočního tlaku, vyšetření předního a zadního segmentu oka. Kontrola očního pozadí, kdy pomocí speciálních kapek rozkapeme oči do široké zornice a důkladně vyšetříme centrální i periferní část sítnice a zrakový nerv, by měla být nedílnou součástí komplexního očního vyšetření.

Opravdu mohu konstatovat, že vyšetření nebylo ani trochu bolestivé, jediné, na co se připravte je, že při měření očního tlaku, vám budou foukat do otevřeného oka, což není úplně příjemné, ale dá se to přežít. Také si už na zbytek dne neplánujte žádnou práci, nebo nejezděte autem, protože po rozkapání očí nebudete několik hodin schopna zaostřit. Také si vezměte sluneční brýle, protože ostré světlo vnikající do oka přes zornice, jež jsou dokořán otevřené, je opravdu oslňující a nepříjemné. Vaše oči budou vypadat jako dvě černé díry, je to trochu strašidelné. Nyní už čekám na své nové brýle a vím, že nejpozději za dva roky, mohu jít opět na kontrolu a to už bez starostí či strachů, že to bude nepříjemné.

A co víc? Podle odhadů je možné předcházet nebo částečně či zcela vyléčit přibližně osmdesát procent všech zrakových postižení. Také mě paní doktorka uklidnila, když mi vysvětlila, jak se operuje v dnešní době šedý zákal. „Oční chirurgie je jedním z nejrychleji se rozvíjejících medicínských oborů. Díky moderním technologiím a novým postupům se tak neustále zvyšuje počet očních vad, které lze odstranit nebo korigovat. Například dioptrické vady je možné odstranit laserem za pár minut. Šedý zákal, který se dříve odstraňoval velmi komplikovaně, se dnes operuje zcela bezbolestně a ambulantně. Čím dříve je oční vada odhalena, tím větší je šance na její úspěšnou léčbu,“ prozradila mi nakonec ještě má ošetřující lékařka MUDr. Irena Šínová Ph. D.

Video se připravuje ...