Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Víme, jak na syndrom neklidných nohou! Zkuste levanduli a jógu

  • Víme jak na syndrom neklidných nohou! Zkuste levanduli a jógu
    28. února 2022 | 06:00

    Syndrom neklidných nohou je onemocnění, které možná trápí i vás! Hlavním příznakem je svědivost a mravenčení v dolní části nohou. Tento syndrom často zhoršuje i spánek a kvalitu celého života. Pomoct vám mohou vitaminy i babské rady a my víme, které jsou ty nejúčinnější. 

    Co je syndrom neklidných nohou?

    Syndrom neklidných nohou (SNN) je neurologické onemocnění, které se častěji vyskytuje u žen. Může se projevit v jakémkoliv věku a způsobuje ho hned několik věcí. Příznaky můžete pozorovat kvůli nízké hladině železa v těle, v těhotenství nebo při chudokrevnosti. SNN v některých případech ale také značí selhávání ledvin či například artritidu. 

    Lidé, kteří trpí tímto syndromem, často pociťují svědění a otok nohou, bolesti lýtek, horkost chodidel a pocit těžkých nohou či mravenčení, brnění. Nepříjemné příznaky se nejčastěji objevují v klidovém režimu, a to zejména před spaním. Často proto lidé nemohou dobře spát a jsou syndromem neklidných nohou velmi negativně ovlivňováni po celý den. Existuje ale mnoho rad, jak projevy potlačit, nebo dokonce úplně odstranit.

  • Správné spánkové návyky

    Mít dobré spánkové návyky je přínosné pro každého, zvláště ale pro lidi, kteří mají problémy se spánkem, a to z jakéhokoliv důvodu. Pro ty, kteří trpí SNN, je důležité chodit spát každý den ve stejnou dobu do chladné místnosti, kde je ticho a tma. Dvě až tři hodiny před spaním by na člověka nemělo působit modré světlo, které vyzařuje například z našich mobilních telefonů. 

  • Vitaminové doplňky

    Nedostatek železa je považován za jednu z hlavních příčin SNN. Doplnění železa může příznaky neklidných nohou poměrně rychle zmírnit. Vedle železa je dobré zaměřit se také na vitamin D. Někteří dokonce uvádějí, že jim pomohl i dostatek vitaminu C a hořčík. Žádným vitaminovým doplňkem rozhodně špatně neuděláte!

  • Protahování a cvičení

    Cvičení není nikdy od věci! Nic se ale nesmí přehánět. Náročný silový trénink může naopak SNN o dost zhoršit. Pomáhají spíš protahování, jóga, krátká procházka nebo lehké cviky na uvolnění dolních končetin. Stačí jen deset minut denně, výsledky se mohou dostavit už za pár dní. 

  • Masáž

    V rámci domácí léčby je dobrá i pravidelná masáž nohou, která SNN neodstraní, ale od nepříjemných příznaků alespoň hned uleví. Účinná je i masáž proudem vody ve sprše, při které je dobré střídat teplou a studenou vodu. 

  • Zábaly

    Zábaly mohou ulevit od otoků i svědění. Nejlépe fungují horké lázně, které potlačují mravenčení. Některé ženy ostatním doporučují zábaly rovnou několikrát týdně. Častokrát to prý lehké příznaky odstranilo nadobro.

  • Čerstvý vzduch

    Autor: iStock.com

    Jednou z doporučovaných babských rad je čerstvý vzduch, který klidnému spánku prospívá, eliminuje neklid a pocit brnění v dolních končetinách po celou dobu spánku.

  • Levandulový olej

    Levandulový olej má dobré relaxační účinky. Ženy, které syndromem neklidných nohou trpí, uvedly, že ať už si levandulový olej nakapaly do difuzéru nebo si ho natřely přímo na nohy, úleva se dostavila. Dobré je mít levandule i v místnosti, kde spíte. Mohou být například sušené. 

     

Autor: Adéla Ondroušková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...