Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 rad při prvních příznacích (ne)covidu. Víte, co máte aktuálně dělat?

7 rad při prvních příznacích (ne)covidu
3. listopadu 2021 | 06:00

Onemocněli jste, je vám špatně a možná to je covid. Po nesčetných změnách pravidel ale netušíte, co máte vlastně dělat. Lékaři proto pro pacienty sepsali cenné praktické rady.

Protože se pravidla pro návštěvy lékařů a další doporučení mnohokrát za dobu pandemie měnila, jsou naši pacienti často zmatení. Proto jsme s kolegy dali dohromady přehledné informace, které budeme aktualizovat podle momentální situace,“ vysvětluje praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

1. Kontaktujte lékaře

Telefonicky, e-mailem, jak jste zvyklí. Pokud praktika nemáte nebo je několik dní nedostupný, požádejte o pomoc svou zdravotní pojišťovnu. Jestli potřebujete vyšetření a váš praktik není dostupný, navštivte pohotovost. Vždy informujte předem, že máte příznaky možného covidu.

2. Objednejte se včas

Na vyšetření vás objedná praktik zpravidla tentýž den. Je ale lépe, aby o vás věděl předem, aby se předešlo sezení v čekárně a riziku nákazy ostatních.

Video se připravuje ...
Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit? • VIDEO: Videohub

3. Test na covid

Po předchozím objednání vás lékař otestuje přímo v ordinaci antigenním testem, podle možností ordinace provede případně výtěr na PCR test. Při zcela lehkých příznacích jako jsou rýma, škrábání v krku, se kterými byste ani běžně lékaře nevyhledávali, doporučujeme nechat se otestovat v odběrovém centru, nejlépe PCR testem. Výsledek a svůj další stav pak s praktickým lékařem konzultujte.

4. Informujte lékaře, že máte chronickou nemoc

Jestli trpíte chronickou chorobou, o které váš praktik dosud neví, nebo je u vás z jiného důvodu vyšší riziko těžšího průběhu onemocnění covid-19, lékaře o tom informujte a kontaktujte ho ihned po vzniku příznaků možné infekce. Možná pro vás bude vhodná léčba monoklonálními protilátkami. Nutné je provést test na covid.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: sia
Video se připravuje ...