Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejčastější gynekologické problémy: Proč se objevují a jak s nimi zatočit?

Pozor na gynekologické záněty
1. listopadu 2021 | 06:00

Gynekologické problémy zažila alespoň jednou za život snad každá žena. Příčiny jsou různé, patří mezi ně stres, hormonální výkyvy, ale mohou být projevem i vážnějšího onemocnění. Co patří mezi nejčastější gynekologické obtíže? A jak se jich úspěšně zbavit?

Mykóza

Nejčastější gynekologický problém. Nemoc, kterou způsobuje kvasinka rodu candida. Mykotický zánět se projevuje svěděním, pálením a také výtokem. Běžné je zarudnutí zevních rodidel, doprovázeno může být bolestí při močení a při pohlavním styku. Poševní výtok je hustý, bílý a typicky tvarohovitý.

Pokud si nejste jistá, zda se jedná zrovna o tento problém, určitě neváhejte s návštěvou lékaře. Taktéž neotálejte, pokud jste těhotná.

Pokud ale máte nemoc poněkolikáté a přesně víte, co se děje, pak sáhněte po některém z volně prodejných léků, nejčastěji se používají ve formě čípků nebo mastí. Předcházet onemocnění můžete i pomocí homeopatických léků, které jsou bez kontraindikací a mohou se kombinovat s jinými léky. Jsou šetrné a mohou je užívat i těhotné ženy.

Bakterie a paraziti

Mezi další velmi časté gynekologické problémy řadíme záněty. Ty patří mezi tzv. civilizační choroby a postihují všechny věkové kategorie. Způsobují je bakterie, viry a paraziti. Ptáte se, jak je možné zánět dostat? Mezi nejrizikovější faktory patří oslabená imunita, neprodyšné spodní prádlo, vlhké prostředí, časté střídání sexuálních partnerů, léčba antibiotiky či nadměrná konzumace cukru. Léčit je můžete volně prodejnými vaginálními léky a krémy podle rady lékárníka. Pokud vám do týdne nepomůžou, měla byste navštívit lékaře.

Video se připravuje ...
Jak se chránit před zánětem močových cest a jaké jsou jeho příznaky? • VIDEO: Videohub

Nepravidelná menstruace

Nepravidelná menstruace má mnoho důvodů. Nejčastěji jsou poruchy menstruačního krvácení zaznamenávány v období dospívání a v období přechodu, kdy je rovnováha hormonálních hladin nejkřehčí. Pokud se ale nenacházíte ani v jednom období, je vhodné každé nepravidelné menstruační krvácení probrat s lékařem. V prvé řadě je třeba vyloučit, že by příčinou nepravidelností mohla být organická porucha – nádor, zánět, polyp, mimoděložní těhotenství a podobně. Nezbytným krokem je proto komplexní gynekologické vyšetření včetně ultrazvukového vyšetření.

Onemocnění vaječníků a vejcovodů

Zánět vaječníků patří mezi infekční onemocnění, která postihují dělohu, vejcovody, vzácněji vaječníky a někdy i pánevní pobřišnici. Toto onemocnění se nejčastěji přenáší pohlavním stykem. Mezi nejčastější příznaky patří pobolívání nebo křečovité bolesti podbřišku a bolesti při pohlavním styku – někdy spojené i s krvácením. Dále se můžou objevovat nažloutlý či nazelenalý páchnoucí výtok a krvácivé špinění mimo pravidelný cyklus. Některé ženy mají silnější bolesti při menstruaci nebo ovulaci. Pokud tímto trpíte, na nic nečekejte a hned zajděte k lékaři. Léčba probíhá pomocí antibiotik, a proto je návštěva odborníka opravdu nezbytná.  

Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...