Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zánět průdušek je nutné pořádně prokašlat

V podzimních a zimních měsících bojujte se zánětem průdušek.
18. října 2022 | 11:57

Zánět průdušek, neboli bronchitida na lidský organismus útočí hlavně v podzimních a zimních měsících, kdy všude ve vzduchu řádí nebezpečné viry. Tato nemoc se vyskytuje v dlouhodobé i chronické formě. 

Jak poznat kašel na průduškách

Zánět průdušek začíná stejně jako chřipka. Suchým, dráždivým kašlem, schváceností. Špatně se nám dýchá, bolí nás svaly a klouby. Jen teplota bývá obvykle vyšší. Pokud nepřesáhne 38 °C, je tělu prospěšná a není třeba ji srážet.

Co pomáhá, co určitě nedělat?

Tělo nemoc zvládne, hlavně když jsme v klidu, zachumlaní v posteli, a bereme léky, které pomáhají vykašlávání hlenu. Když si vezmeme něco proti kašli, jen tím situaci zhoršíme. Hlen potřebujeme právě kašlem z průdušek dostat pryč. Pomáhá pít bylinné čaje, často větrat a zvlhčovat vzduch.

Při silném kašli je ale lepší zajít k doktorovi co nejdřív. Laboratorní testy zjistí, jestli jde o infekci průdušek způsobenou bakteriemi. Ty se na rozdíl od virů dají likvidovat antibiotiky. Ležet a být v klidu bychom měli tak týden až deset dní. Přecházet bronchitidu se nevyplatí, může se totiž dost snadno rozvinout v zápal plic nebo přejít do chronického stadia.

Kdy je kašel chronický?

Pokud člověk vykašlává hlen déle než tři měsíce alespoň dva roky za sebou, pravděpodobně trpí chronickým zánětem průdušek. Nemoc je spojena především s kouřením, ale také se znečištěným prostředím. Při stálém pokašlávání a dýchavičnosti i při mírné námaze je vhodné lékařské vyšetření. Ten se diagnostikuje poslechem dýchacích cest, taky se vyšetřuje krev a vykašlaný hlen, nemoc se potvrzuje rentgenem plic a tzv. spirometrií. To se s ucpaným nosem dýchá do přístroje, který měří objem plic. Dlouhodobý problém s průduškami způsobuje velmi často i kouření a prašné prostředí.

Dalším příznakem je modrá kůže

Nemocní s průduškami jsou často unavení. Je to kvůli nedostatku okysličení krve. Mívají taky bledou až namodralou kůži. Zcela zásadní je přestat kouřit. Bez toho je terapie zbytečná. Když je to možné, pacient by se měl vyhýbat i jiným škodlivým látkám, které můžou průdušky poškozovat. Pokud někdo pracuje například v prašném prostředí, musí změnit zaměstnání.

Léčba

Pokud jdem přímo o léky, obvykle se nasazují tzv. bronchodilatační medikamenty. Bývají ve formě sprejů, které průdušky rozšiřují. Pomáhají zvlhčovače a čističky vzduchu, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Dobré zkušenosti mají nemocní po pobytech v podzemních a solných jeskyních. U těžších forem se doporučuje trvalé podávání kyslíku pomocí speciálního přístroje - terapie se dá dělat i doma, člověk nemusí ležet v nemocnici.

 

Autor: red
Video se připravuje ...