Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Naučte se správně dýchat. Budete zdravější a bez bolestí!

Naučte se správně dýchat. Budete zdravější a bez bolestí!
20. listopadu 2021 | 06:00

Pomocí dechu dokážete ovlivnit emoce i bolesti. Je ale potřeba umět dýchat správně. Jak?

Před časem proběhla vlna otužování, přerušovaných půstů nebo chůze naboso, teď se hodně lidí věnuje dechu. Jako bychom se vraceli k základním věcem, o nichž si myslíme, že je umíme, ale které nám vlastně tolik nejdou. Přitom jsou přirozené a jen jsme zapomněli, že pomáhají s kdečím.

Proč bych se měla učit dýchat?

„Dýchání je základní životní potřeba, a bohužel se ukazuje, že naše dechové stereotypy nejsou zdaleka optimální,“ vysvětlil mi Jakub Běžel, lektor kurzu s certifikací Advanced Instructor Oxygen Advantage v ČR. „Nejběžnějším dechovým problémem je hyperventilace, většinou chronická hyperventilace – čili předýchávání. Pokud máme dlouhodobě větší přísun vzduchu, než je naše aktuální potřeba organismu, zvyšujeme riziko různých zdravotních komplikací. Od astmatu, spánkové apnoe, zúžení průdušek (bronchokonstrikce) přes zvýšený krevní tlak až po cukrovku. Ale může to začít už u každodenně studených rukou, obyčejné migrény nebo chrápání, což je jeden ze signálů našich nefunkčních dechových vzorců.“

Video se připravuje ...
Píchá vás při běhání v boku? Víme, co děláte špatně! • VIDEO: Adam Balažovič

Lekce on-line

Každou středu tedy zasedám k obrazovce svého počítače a učím se vědomě dýchat. Zaměřuji pozornost na bránici a vháním vzduch hluboko do plic. „Na kurzech dýchání Oxygen Advantage procvičujeme různé možnosti, a tím si fixujeme správné dechové vzorce. Pomocí jednoduchých cvičení se učíme, jak si vybudovat vyšší toleranci na hladinu oxidu uhličitého v těle, a tím zlepšit vše od spánku přes sportovní výkon až po kreativitu a koncentraci, která úzce souvisí s okysličením mozku,“ dodává Jakub Běžel.

Co dech dokáže?

Dech má větší vliv, sílu a význam, než si často dokážeme představit. Pomocí něj nejenže dokážeme vyladit emoce, tedy potlačit nervozitu, strach, stres, ale můžeme ovlivnit i naši nervovou soustavu a řadu biochemických procesů v těle, ke kterým nemáme běžně vůlí přístup. A ještě jeden bonus – zlepší se i kvalita spánku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla
Video se připravuje ...