Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 důvodů, proč meditovat: Nižší krevní tlak, lepší spánek i odstranění bolesti

  • 15. února 2022 | 06:00

    Meditace je obvyklý proces tréninku mysli. Popularita meditace roste, protože stále více lidí objevuje její četné zdravotní přínosy. Mnoho lidí tuto cestu považuje za způsob, jak odbourat stres a rozvíjet koncentraci. Někteří tuto praxi využívají také k rozvoji pozitivní nálady, sebekázně, zdravého spánkového režimu, a dokonce i pro zvládání bolesti.

  • Uvolňuje od stresu

    Autor: iStock.com

    Stres je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé zkoušejí meditaci. Jakmile se dostaneme do situace, která je nám nepříjemná, z níž máme respekt nebo která naše tělo zatěžuje nějak jinak, začneme vyplavovat stresový hormon kortizol. Ten stojí za přerušovaným spánkem, může také podpořit depresi a úzkost. Studie ukázala, že meditace dokáže hladinu tohoto hormonu úspěšně snižovat! 

  • Pomáhá s úzkostnými poruchami

    Autor: iStock.com

    Snížení hladiny stresu se u člověka promítne i do zlepšení stavu úzkosti. Odborníci tvrdí, že dvouměsíční pravidelná meditace může pomoct lidem s úzkostnými poruchami, a to ať už se jedná o úzkosti mírné či silné.

    Video se připravuje ...
    Suchý únor: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholu • VIDEO: Videohub

  • Podporuje duševní zdraví

    Některé formy meditace mohou vést ke zvýšení sebevědomí a k pozitivnějšímu pohledu na život. Správná meditace také dokáže zmírnit příznaky deprese a eliminovat negativní myšlenky člověka. 

  • Zvyšuje sebevědomí

    Některé formy meditace vám mohou pomoct rozvinout pozitivní vnímání sebe sama a také dospět ke svému nejlepšímu já. Někteří lidé uvádějí, že při pravidelném meditování pociťovali snížení pocitu osamělosti a jejich sociální kontakty se zlepšily.

    Video se připravuje ...
    Designérka Anna Marešová: Připadala jsem si jako pes, kterého táhnou na procházku a on nechce • VIDEO: Videohub

  • Bystří smysly

    Meditace zaměřená na pozornost má skvělé výsledky. Lidé, kteří poslouchali meditační nahrávky, prý zaznamenali udržení delší pozornosti při práci. Pomáhá i klasická meditace. Stačí pouhých 13 minut denně po dobu dvou měsíců, aby vaše pozornost fungovala na maximum.

  • Zmírňuje zapomnětlivost

    Jak jsme již zmínili, meditace dokáže zlepšovat lidskou pozornost. To jde ruku v ruce se zapomínáním. Některé studie uvádějí, že meditace zpomaluje zapomínání v souvislosti se stárnutím člověka. Vedle boje proti běžné ztrátě paměti související s věkem může meditace alespoň částečně zlepšit paměť u pacientů s demencí. 

    Video se připravuje ...
    Testy osobnosti: Enneagram • VIDEO: Videohub

  • Pomáhá odbourat závislosti

    Mentální disciplína, kterou si můžete vyvinout pomocí meditace, vám může pomoct zbavit se závislostí tím, že zvýšíte svou sebekontrolu a uvědomění si spouštěčů návykového chování. Výzkum ukázal, že meditace může lidem pomoct naučit se přesměrovat svou pozornost, zvládnout své emoce a impulzy. Pravidelná meditace může zkrátka snížit chuť a touhu po návykových látkách. Je velmi úspěšná i v oblasti přejídání. 

  • Zlepšuje spánek

    Různé meditační techniky vám mohou pomoct uvolnit se a ovládat tok myšlenek, které narušují spánek. To zvýší kvalitu spánku a prodlouží dobu spánku hlubokého.

    Video se připravuje ...
    Bylinky proti nadýmání • VIDEO: Videohub

  • Kontroluje bolest

    Meditace může snížit vnímání bolesti v mozku. To může pomoct při léčbě chronických bolestí. Některé výzkumy dokonce naznačují, že začlenění meditace do denní rutiny je tedy prospěšné pro zlepšení kvality celého života. Meditační cvičení pomáhají člověku nejen ke snížení bolesti, ale také k lepší schopnosti se s bolestí vyrovnat.

  • Může snížit krevní tlak

    Krevní tlak klesá nejen během meditace! Ti, kteří meditují pravidelně, mohou snížení krevního tlaku pociťovat i dlouhodobě. Meditování ulevuje srdci od zátěže, a tím se dá částečně předejít případným srdečním onemocněním. 

Autor: Adéla Ondroušková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...