Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gynekologické problémy? Žádná chemie, máme na ně přírodní recept!

Gynekologické problémy? Žádná chemie, máme na ně přírodní recept!
15. listopadu 2021 | 12:00

“Gynekologické problémy” - dvě slova, která potrápila alespoň jednou za život snad každou z nás a která nerady vyslovujeme před partnerem i kamarádkami. Jejich příčin je mnoho a stejně tak řešení. Poradíme vám, jak poznáte ty nejčastější gynekologické obtíže i jak je vyřešit pomocí homeopatických léků.

Premenstruační syndrom (PMS)

Mezi nejčastější příznaky patří podrážděnost, zlost, pláč, bolesti hlavy, otoky a nadýmání způsobené hormonálními změnami organismu. Pokud tyto příznaky blížící se menstruace chcete zmírnit přírodní cestou, vyzkoušejte homeopatické léky. “Co se PMS týče, nejčastěji předepisuji homeopatické léky Sepia, Lachesis nebo Pulsatilla, v ředění 15 C. Výběr homeopatického léku vyžaduje základní znalosti homeopatických principů, proto je dobré se vždy obrátit na zdravotnického odborníka s praxí v homeopatii, který vám vhodné léky vybere,” říká gynekoložka Svatava Žalmanová, která se léčbě homeopatiky v gynekologii dlouhodobě zabývá.

Nepravidelná menstruace

Nepravidelný cyklus se pozná poměrně jednoduše – perioda se může zkrátit, prodloužit, může se projevit i slabším krvácením uprostřed cyklu nebo například špiněním před menstruací. Důvodů je celá řada. Nejčastěji se objevují v období dospívání a v období přechodu, kdy dochází k hormonálním změnám. Problémy s menstruací mají také často ženy, které po delší době vysadily hormonální antikoncepci. Pokud nepatříte ani do jedné skupiny, nechte se vyšetřit lékařem. Pokud budete mít gynekologický nález v pořádku, není dobré nasazovat znovu hormony. Naopak je lepší stimulovat vlastní hormonální řízení homeopatickými léky. Z těch zpravidla zabírají Thuya occidentalis a Folliculinum v ředění 15 C. “Ženy, které preferují přírodní léčbu, většinou homeopatické léky samy k léčbě požadují. K této terapii také přichází ženy v období před otěhotněním, které se snaží mít své tělo „čisté“ pro své budoucí miminko,” říká lékařka Žalmanová.

Video se připravuje ...
Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí? • VIDEO: Videohub

Mykóza

Nejčastější gynekologická obtíž, kterou způsobuje kvasinka rodu Candida. Projevuje se svěděním, pálením a také výtokem. Běžné je zarudnutí zevních rodidel, doprovázeno může být bolestí při močení a při pohlavním styku. Jestli nevíte určitě, zda máte mykózu, poraďte se s lékařem. V případě, že už máte nemoc opakovaně, zkuste jí předcházet pomocí homeopatických léků, jako je Candida albicans 15 C, doplněná dalšími léky dle symptomů a souvislostí, které by měl zvolit lékař homeopat. Tyto léky jsou šetrné a mohou je užívat i těhotné ženy, které by při podezření na mykózu neměly otálet s návštěvou gynekologa.

Zánět močových cest

Příčinou zánětu jsou nejčastěji bakterie. K zánětu může přispívat i nevhodný pitný režim nebo zadržování močení. Riziko stoupá i při prochladnutí, které sice samotné zánět nevyvolá, ale oslabí imunitní systém a bakterie se lépe rozmnoží. Pokud trpíte lehčí formou, kdy nemáte teplotu a netrpíte ukrutnou bolestí, můžete vyzkoušet léčbu homeopatiky, která mohou pomoct i preventivně. Homeopatika se dají pak i přidat k jiné léčbě či léčbě antibiotiky, pokud to situace vyžaduje. Situaci by měl vždy posoudit lékař. Homeopatických léků na zánět močových cest je celá řada a volí se dle symptomů a celkových souvislostí. Každopádně na začátku infektu a pro protizánětlivý efekt je možné nasadit 2x denně léky Hepar sulfuris calcareum 15 C a Pyrogenium 9 C.

“Výhodou homeopatické léčby je přirozená stimulace obranyschopnosti organismu. Tato léčba je bez nežádoucích účinků, nemá interakce s klasickými léky – léčba „klasická“ i homeopatická může probíhat současně. Homeopatika pomohou řešit potíže na úrovni tělesné i psychické,” vysvětluje gynekoložka Žalmanová.

Přesto o homeopatikách koluje řada mýtů. Pro některé jsou neúčinná vzhledem k přesvědčení, že jsou zředěna natolik, že tratí na svých účincích, a jde tak o pouhé placebo. To ale vyvrátili vědci.

Homeopatie má vědecké základy

To, že homeopatie nefunguje jen na principu placeba dokazuje řada studií. Existuje více než 500 klinických studií věnovaných homeopatii a asi polovina z nich splňuje stejně přísná metodologická kritéria, která se používají v konvenční (klasické) medicíně. Některé ze studií porovnávají účinek homeopatik v různých lékařských oborech právě s placebem. Jaké jsou výsledky?

Homeopatické léky předepisované v rámci individualizované léčby mají příznivý účinek na zdraví s pravděpodobností až 2x vyšší než v případě placeba*.

Studie jako důkazy

V současné době probíhá po celé Evropě kampaň na podporu vědeckých důkazů v homeopatii, pod záštitou anglického Institutu pro výzkum v homeopatii (HRI). Kampaň seznamuje širokou veřejnost s důkazy ve prospěch homeopatie a vyvrací názor, že je neúčinná, že je to jen placebo a že v homeopatii žádné studie neexistují. Tyto důkazy ze základního homeopatického výzkumu naleznete například zde: https://vedecke-dukazy.svethomeopatie.cz/.

* Mathie RT, Lloyd SM, Legg LA, a kol. Randomised placebo-controlled trials of individualised homeopathic treatment: systematic review and meta-analysis. Syst Rev. 2014;3:142.

Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...