Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Gynekoložka Svatava Žalmanová: Trápí vás PMS? Zkuste homeopatika

Trápí vás PMS?
15. dubna 2022 | 12:00

Každá z nás to moc dobře zná. Jeden týden v měsíci jsme tak trochu nesnesitelné a náladové, netoužíme po ničem jiném než po čokoládě a přecitlivělost je naše druhé jméno. Ale co s tím? Že jste zkusila všechno? I homeopatické léky? „Klasická medicína používá hormonální léky k rozběhnutí menstruačního cyklu. Jsou ale ženy, které si nepřejí užití hormonů. Zde je prostor například pro homeopatickou podporu přirozeného cyklu,“ říká gynekoložka Svatava Žalmanová.

Jak často se na vás obracejí pacientky s problematickou menstruací a premenstruačním syndromem?

U žen v reprodukčním věku, které mají přirozený menstruační cyklus (tedy bez vlivu hormonálních léků – např. antikoncepce), se jako gynekoložka někdy setkávám se stížností žen na nepravidelný cyklus nebo na potíže v období před menses.

Jaké jsou nejčastěji příznaky a dá se jim předcházet?

Nepravidelný cyklus se pozná poměrně jednoduše – cyklus se může zkrátit, prodloužit, může i být slabší krvácení uprostřed cyklu nebo například špinění před menses. Potíže před menstruací jsou definovány jako premenstruační syndrom. Jsou definovány jako potíže, které se vyskytují pouze týden před menses, v jiné části cyklu se nevyskytují, opakují se spolu s cyklem. Ženy se necítí dobře, jsou podrážděné, obtížněji se koncentrují, mohou trpět nespavostí, únavou, otoky a přírůstky na váze, cítí pokles výkonnosti, změnu v kvalitě pleti, nadýmání atp.

Hlubší forma těchto potíží s převahou psychických potíží je označována jako premenstruační dysforická porucha.

Video se připravuje ...
Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí? • VIDEO: Videohub

Léčba se může odehrávat na několika úrovních. Obecné terapeutické doporučení je pravidelná životospráva, dostatek spánku, dietní opatření (omezení i alkoholu a kofeinu, normální BMI), tělesná cvičení a celkové zvýšení kondice organismu. Tato opatření tělu prospívají bez ohledu na fázi cyklu J.

Základem léčby v ordinaci gynekologa je nezbytné gynekologické vyšetření a vyloučení jiné příčiny stavu. Nepravidelné krvácení může být příznakem i závažného onemocnění! Nikdy nepodceňujte význam kompletního gynekologického vyšetření!

Při výrazných potížích nabízí gynekolog hormonální vedení cyklu, nejčastěji formou kombinované antikoncepce, která může premenstruační i jiné hormonální výkyvy cyklu zredukovat. Možností je i užívání antikoncepce bez běžné pauzy, které zabrání výkyvu hormonálních hladin. Jsou však ženy, které si hormonální vedení cyklu nepřejí.

Jaké je řešení těchto problémů, když už nastanou?

Sama se cítím být lékařkou klasické medicíny. Ale medicína je jen jedna. Pokud dokážu ovlivnit organismus i homeopatickými léky, mohu je v léčbě použít. Má to ale základní podmínky – pacientka musí být dokonale gynekologicky vyšetřena a problém, který řešíme, musí být jasně definován. Nereálná očekávání pacientek od možností čistě homeopatické léčby (homeopatická antikoncepce nebo léky s abortivním účinkem…) je potřeba střízlivě vysvětlit.

Jak jste se dostala k homeopatické léčbě?

Ke studiu homeopatie pro lékaře mne přivedly některé rodičky na porodním sále, které při porodu používaly mně neznámé zvláštní malé bílé kuličky – homeopatické léky. Jejich pomocí si dokázaly upravit reakci svého těla, posílit kontrakce a psychicky se uvolnit. Chtěla jsem porozumět, co všechno mohou homeopatické léky ovlivnit. Po několikaletém studiu zakončeném zkouškou jsem začala sama léky ordinovat. Mou specialitou je užití homeopatických léků v gynekologii. Na celostní a komplexní homeopatickou péči jsou jiní odborníci z řad lékařů.

Jaké jsou podle vás výhody homeopatických léků a jak dlouho už je v praxi používáte? Jak na to reagují pacientky?

Výhodou homeopatické léčby je přirozená stimulace schopností organismu. Tato léčba je bez vedlejších a nežádoucích účinků, nemá interakce s klasickými léky – léčba „klasická“ i homeopatická může probíhat současně. Homeopatika pomohou řešit potíže na úrovni tělesné i psychické. Rozhodně nepatří do terapie život ohrožujících stavů, kdy selhává dýchání a krevní oběhový systém, nepatří k akutnímu řešení náhlých příhod břišních, ztráty vědomí, vážných úrazů, otrav atp. Po vyřešení akutního stavu je možné homeopatické léky ihned nasadit. Na homeopatických lécích nevzniká závislost, je možné použít je pro všechny věkové kategorie.

Ženy, které preferují přírodní léčbu, většinou homeopatické léky samy k léčbě požadují. K této terapii také přichází ženy v období před otěhotněním, které se snaží mít své tělo „čisté“ pro své budoucí miminko. Naprosto nezbytné, jak jsem již dříve uvedla, je důkladné gynekologické vyšetření a rozpoznání problému, se kterým žena do ambulance přichází. Mým úkolem je pak nabídnout všechny možnosti terapie a ve spolupráci s pacientkou problém vyřešit.

Jaké problémy se dají homeopatiky dobře léčit? Mohou ovlivnit například nepravidelnost cyklu? Jaká konkrétně používáte?

Každá situace vyžaduje specifické řešení, není jednoduchý návod, jak opravit cyklus, jak vyřešit premenstruační syndrom. Je nutné gynekologické vyšetření, rozbor menstruačního kalendáře, rozbor potíží tělesných i psychických.

Jako příklad uvedu běžnou situaci z gynekologické praxe: žena si přeje otěhotnět, vysadí léta užívanou antikoncepci, ale menstruační cyklus se nedostavuje. I tato situace má více řešení. Klasická medicína používá hormonální léky k rozběhnutí menstruačního cyklu. Jsou ale ženy, které si nepřejí užití hormonů. Zde je prostor například pro homeopatickou podporu přirozeného cyklu. Vždy záleží na ženě, jaké léčbě dává přednost.

Homeopatika mohou pomoci nejen k úpravě cyklu, řešení PMS, mohou pomoci i těhotným ženám v běžných zdravotních potížích (chřipka, nachlazení, zažívací potíže, nevolnosti atp.). V těhotenství většina žen vážně zvažuje používání jakýchkoliv léků a spíše se přiklání k léčbě přírodní. Homeopatika mohou podpořit kojení, retenci mléka, hojení ran, mohou pomoci s úzkostí, stresem, s odstavením dítěte od prsu, pomáhají při bolestech při prořezávání zoubků u dětí…ale to už vlastně není gynekologie ani porodnictví. Co se PMS týče, nejčastěji předepisuji homeopatické léky Sepia, Lachesis nebo Pulsatilla, v ředění 15 C. Výběr homeopatického léku vyžaduje základní znalosti homeopatických principů, proto je dobré se vždy obrátit na zdravotnického odborníka s praxí v homeopatii, který vám vhodné léky vybere.

Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...