Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 nejčastějších očních vad: Pokud vás trápí tyto potíže, měli byste zpozornět!

  • oční vady
    31. října 2021 | 06:00

    Šedý zákal, krátkozrakost i dalekozrakost – nejčastější oční vady, které však řada lidí podceňuje. Podle odborníků je řeší jen čtvrtina. Zbytek je ignoruje, přestože se jim horší zrak a provází je další problémy – bolesti hlavy, pálení očí, nesoustředěnost či migréna.

    Odborníci však radí pravý opak: potíže řešit co nejdříve, než se přidají další zbytečné obtíže a zákrok bude náročnější. V jakém momentě byste měli zpozornět? 

  • Šedý zákal (katarakta)

    Postihuje 40 % lidí středního a 90 % vyššího věku. Častý je u diabetiků, ale vzniká také po úrazu oka nebo při užívání některých léků. Způsobuje snížení zraku a slepotu.

    PROJEVY: Zamlžené a rozostřené vidění do dálky, citlivost na silnější světlo a zkreslené barevné vnímání, dvojité nebo trojité vidění při pohledu jedním okem.

    LÉČBA: Jedinou možností je operační zákrok, při kterém se z oka odstraní zkalená čočka a nahradí se čočkou umělou. Nejnovější metody v oční chirurgii využívají femtosekundové lasery, fakoemulzifikační přístroje s moderním softwarem a špičkové nitrooční čočky se žlutým filtrem chránícím sítnici.

    Operaci doporučujeme hned v okamžiku, kdy šedý zákal začne zhoršovat vidění,“ vysvětluje docentka MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka brněnské Oční kliniky NeoVize.

  • Krátkozrakost (myopie)

    Nejčastější oční dioptrická vada, postihuje až 30 % lidí.

    PROJEVY: Špatné vidění na dálku a špatné rozeznávání vzdálených předmětů.

    LÉČBA: Koriguje se minusovými čočkami, které posunou obraz na sítnici. Ten se tak stává ostrým. Vhodné jsou operační řešení femtoLASIK a implantace nitrooční kontaktní čočky. K odstranění střední a vyšší krátkozrakosti se využívá progresivní metoda ReLEx Smile.

    Tip na video: Potřebujeme vždy na nemoci antibiotika? Kdy je nebrat?

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Vetchozrakost (presbyopie)

    Neschopnost zaostřit na blízko, postihuje 40 % lidí středního a 90 % vyššího věku.

    PROJEVY: Oddalování textu při čtení, až jsou jednoho dne ruce příliš "krátké". Nevidíme dobře na jemné ruční práce, s obtížemi hledáme v mobilním telefonu.

    LÉČBA: Brýle na blízko. Vadu lze korigovat nelaserovým zákrokem typu Prelex, při němž je do oka implantována speciální víceohnisková nitrooční čočka, která umožňuje dobré vidění do dálky i na blízko bez použití brýlí.

  • Dalekozrakost (hypermetropie)

    Postihuje zhruba 10 % populace. Jde o vadu vrozenou, často dědičnou.

    PROJEVY: Špatné vidění na blízko. U slabšího stupně dioptrií se oko automaticky doostří. Při +0,5 dioptrie může permanentní akomodace oka způsobit ospalost či nesoustředěnost, bolesti hlavy a migrény.

    LÉČBA: Korekce se provádí plusovými čočkami, které posouvají obraz na sítnici. Dalekozrakost do pěti dioptrií lze korigovat laserovými zákroky. U vyšších vad je lepším řešením nelaserový zákrok.

  • Astigmatismus

    Tzv. cylindrická oční vada, ve většině případů je vrozená, často se vyskytuje společně s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí.

    PROJEVY: Přivírání víček při pohledu do dálky a natáčení hlavy do určitého směru, protože obraz je na všechny vzdálenosti rozostřený, zamlžený a deformovaný, problémy s vnímáním hloubky a prostoru, špatné rozeznávání detailů. Při čtení dochází k zaměňování podobných znaků a písmen, zkreslené je vidění při řízení auta za snížených světelných podmínek.

    LÉČBA: Koriguje se torickými nebo cylindrickými brýlovými čočkami. Dá se napravit laserovým zákrokem NeoLASIK HD a NeoSmile3D, u lidí starších 40 let je vhodnější nelaserový zákrok.

    Očima odborníka: Jak se dnes léčí astigmatismus? 

    Odpovídá MUDr. Lucie Valešová, MHA, primářka kliniky NeoVize Praha:

    Stejně jako jiné refrakční vady jej dnes dokážeme úspěšně řešit laserovými operacemi. V rámci individuální konzultace s lékařem a na základě výsledků podrobného vyšetření vždy pacientovi doporučíme ten nejvhodnější zákrok i s ohledem na jeho finanční možnosti. Laserová operace je ale vždy zárukou kvalitního, komfortního, šetrného a bezpečného řešení. V případě, že však pacient současně řeší šedý zákal nebo presbyopii (zhoršené vidění na blízko po 40. roku věku), pak bývá vhodnější nelaserová operace, při které je původní oční čočka, jejíž dioptrická hodnota neodpovídá dioptrickému stavu oka, nahrazena čočkou umělou. A ta je dnes k dispozici i v provedení pro úpravu astigmatismu.“

Autor: Monika Brabcová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...