Neděle 23. června 2024
Svátek slaví Zdeňka, zítra Jan
Polojasno, déšť 23°C

Terapie barvami: Která barva vyvolává pocit bezpečí, funguje proti stresu či ukáže nový začátek?

Terapie barvami
7. října 2021 | 06:00

Vlivy barev na lidské zdraví a emoce pozoroval už filozof Aurelius Celsius a doporučoval užívání barevných mastiček a tinktur. Arabský lékař Avicena, který se léčbě barvami věnoval také, přidružoval každou barvu k nějakému lidskému charakteru. I on zjistil, že každá barva má určité vlastnosti, různě na nás působí a vyvolává v těle různé reakce.

Barvy používají při léčbě i současní kolorterapeuti. „Pro ženy v klimakteriu používám často fialovou – dokáže účinně vyrovnávat hormonální hladinu,“ potvrzuje terapeutka Barbora Pluhařová.

Co která barva dokáže?

Červená: dodá energii a sílu

Pomáhá překonávat nesnáze, podporuje invenci a tvůrčí sílu. Jak léčí? Posiluje imunitu, pomáhá při léčbě nechutenství, nízkého tlaku a různých kožních potíží, jejichž příčinou je nedostatečné prokrvení. Hojí čerstvé rány, zmírňuje celkovou nevolnost, zácpu a tlumí chronický kašel. Má hřejivé účinky, hodí se proto při namožených svalech.

Zelená: funguje proti stresu

Posiluje vůli, osvěžuje myšlení a bourá stereotypy. Zároveň omezuje stres, uklidňuje neurózu a uzdravuje nespavost. V blízkosti počítačů působí jako silně uklidňující prvek. Jak léčí? Uzdravuje sluch i zrak, léčí dýchací cesty, chronické záněty, revmatismus a bolesti kloubů.

Video se připravuje ...
Souboj velikostí S vs. XL: Nebojte se trendy barev • VIDEO: Videohub

Modrá: dobře uklidní

Podporuje vnímání, intuitivní myšlení, uklidňuje. Modrý oděv by měli nosit zapomnětlivci, roztržití lidé, kteří jsou podráždění, když se jim nahrne víc práce. Jak léčí? Má ochlazující účinky, takže terapeuticky je vhodná při horečnatých onemocněních – chřipce, angíně, zánětech krku a uší. Pomáhá při popáleninách, kolikách, průjmu, bodnutí hmyzem, vhodně reguluje i štítnou žlázu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: sia
Video se připravuje ...