Středa 20. října 2021
Svátek slaví Vendelín, zítra Brigita
Oblačno 14°C

7 nejčastějších mýtů o kravském mléce. Věříte jim?

  • 7 nejčastějších mýtů o kravském mléce
    8. října 2021 | 06:00

    Kravské mléko patří dlouhá léta mezi kontroverzní potraviny. Lidé se neustále dohadují, zda je jeho konzumace pro dospělého člověka zdravá, či nikoliv. Je nebezpečné pít kávu s mlékem? Posiluje mléko naše zuby a kosti? Zpomaluje konzumace mléka trávení? Pojďme tato a další tvrzení uvést na pravou míru.

  • Mýtus 1: Mléko a mléčné výrobky posilují zuby a kosti

    Autor: istock.com

    „Konzumace mléka je dlouhodobě doporučována jako prevence osteoporózy. Nicméně ačkoliv mléko a mléčné produkty jsou skutečně bohatým zdrojem vápníku, dále pak vitaminu B12, vitaminu D a bílkovin, na výstavbě pevných kostí a zubů se ve skutečnosti podílejí desítky faktorů,“ vysvětluje na úvod Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského, z.s. Množství vypitého mléka za den tak o kvalitě zubů a kostí ani zdaleka nerozhoduje. Klíčové je to, v jaké kondici jsou naše střeva. „Pokud chcete pevné kosti, zuby a obecně zdraví, musíte mít v pořádku střevní prostředí, přičemž zdravé střevní prostředí lze vybudovat celkově kvalitní stravou,“ dodává Kopáček.

    Mámě shnily horní zuby poté, co pila 10 let limonády s bublinkami • VIDEO: TikTok

  • Mýtus 2: Mléko není vhodné pro dospělého člověka

    Autor: istock.com

    Mezi další časté mýty se řadí to, že jakékoliv živočišné mléko není určeno pro dospělého člověka. Jako hlavní argument se nejčastěji používá to, že člověk je jediný savec, který konzumuje mléko jiných savců, což je podle některých nepřirozené. Pokud se však podíváme zpět do historie, zjistíme, že mléko je pro člověka jednou z nejvýznamnějších základních potravin. „Nemá-li člověk alergii na bílkovinu kravského mléka či intoleranci laktózy, dokáže mléko bez obtíží strávit. Mléko a mléčné produkty tak mohou tvořit část jeho jídelníčku. Ke svačince nebo jako dezert si tak dospělý i dítě mohou dát například mléčný dezert vla vyrobený z kvalitního plnotučného mléka,“ tvrdí Jiří Kopáček.

    Zajímavost: Věděli jste, že vla je původně typický holandský mléčný výrobek vyrobený z čerstvého mléka? Jeho historie sahá dokonce až do 13. století, kdy se používal název vlade, ten označoval široký koláč. Jako mléčný dezert se vla dělá v mnoha různých příchutích. Na českém trhu jsou k dostání vla s vanilkovou příchutí a jahodami nebo kakaový vla s višněmi.

    Čtyřnásobná máma Lejla Abbasová: Děti vozí do školky ve speciálním nákladním kočáru! • VIDEO: Markéta Reinischová

  • Mýtus 3: Mléko zahleňuje

    Autor: istock.com

    Fáma o zahleňujícím efektu mléka se traduje z generace na generaci a obvykle je založena na tom, že mléko má schopnost vytvářet na sliznici tenký ochranný film. Ten existuje, avšak trávením se zase brzy rozloží. Tuto vlastnost lze naopak využít při léčbě zánětlivých onemocnění, což však řada lidí netuší. „Pouze u některých jedinců se může stát, že textura mléka způsobí pocit hustších slin a hlenu, které je obtížné spolknout. To ovšem neznamená, že pití mléka vede k nadměrné produkci hlenu,“ vysvětluje Jiří Kopáček.

    Slavní vegetariáni a vegani • VIDEO: Videohub

  • Mýtus 4: Pití kávy s mlékem je zdraví nebezpečné

    Autor: istock.com

    Narazili jste někdy na informaci o tom, že když si dáte mléko do kávy, můžete tím ohrozit své zdraví, protože přidáním kravského mléka do kávového nápoje dojde ke vzniku škodlivé vazby? Zachovejte klid. Jedná se o klasický hoax neboli poplašnou zprávu, která není založena ani zčásti na pravdě. Káva s kravským mlékem se stává nebezpečím jedině pro toho, kdo trpí intolerancí laktózy nebo přecitlivělostí vůči kofeinu.

    Zajímavost: Věděli jste, že smícháním kávy s mlékem dojde ke zpomalení vstřebávání kofeinu? Pokud pijete kávu, abyste získali okamžitou energii, dejte přednost kávě s kofeinem bez mléka.

    „Kávová kultura v Česku je hodně dobrá,“ říká barista roku Hýbl. Cukr ani mléko nepovažuje za barbarství • VIDEO: Markéta Volfová, Lukáš Červený

  • Mýtus 5: Konzumace mléka způsobuje nadváhu

    Autor: istock.com

    Velice zjednodušeně se dá říct, že žádná potravina nezpůsobuje nadváhu. Je sice pravda, že mléko a většina mléčných výrobků jsou nutričně i energeticky velmi bohaté, to ale neznamená, že po jejich konzumaci automaticky ztloustnete. Mléko a mléčné produkty je potřeba považovat za vydatné jídlo a tomu je potřeba také přizpůsobit celkový denní příjem a výdej. Pokud máte vyvážený jídelníček a dostatek pohybu, nemůže se stát, že se do stavu nadváhy, či dokonce obezity dostanete pouhou konzumací mléka a mléčných výrobků.

    Za dva měsíce dohromady 23 kilo dole! Tahle dieta opravdu funguje • VIDEO: BPŽ_Kristina Juřicová

  • Mýtus 6: Kravské mléko obsahuje hormony

    Autor: istock.com

    Obsah hormonů v mléce je velice častý mýtus, který se však snaží vyvracet i samotní vědci. I když se může stát, že mléko obsahuje stopová množství přirozeně se vyskytujících steroidních hormonů, jako jsou estrogeny, jejich příjem je ve srovnání s tím, co produkuje lidský organismus, velmi malý. Vedle toho podávání růstového hormonu dojnicím ke zvýšení produkce mléka bylo v Evropě v roce 1999 zakázáno.

    Měsíc v životě ženy: Nejvíc sexy jsme při ovulaci, PMS z nás dělá hromádky neštěstí • VIDEO: Glamour

  • Mýtus 7: Mléčný tuk zpomaluje metabolismus

    Autor: istock.com

    K vyvrácení tohoto mýtu stačí jediné – podívat se na složení mléka. Z vůbec největší části je mléko tvořeno vodou, přibližně 13 % tvoří sušina, dále tu jsou tuky, bílkoviny, laktóza a anorganické látky, které zahrnují celou řadu minerálních látek, a vitaminy. Z toho jasně vyplývá, že mléko neobsahuje žádnou problematickou surovinu (vyjma složek, na které mohou mít někteří lidé alergii či intoleranci), která by dokázala zpomalovat metabolismus. „Vzájemný vztah mezi metabolismem mléčného tuku a zpomalováním trávení zkrátka neexistuje. Pokud pro vás tedy pití mléka a konzumace mléčných výrobků nepředstavují původce trávicích potíží, není důvod s tím přestávat,“ říká na závěr Ing. Jiří Kopáček.

Autor: REDAKCE
Diskuse ke článku
.