Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Radkin Honzák: Najít ve svém životě smysl lze i tehdy, když se nám podařilo jeho větší část prošustrovat

Psychopati se podle Radkina Honzáka vyznačují specifickou odchylkou, které by i odborníci rádi dali název psychopati. Neprožívají totiž pocit strachu, a tím se liší od ostatních.
26. května 2021 | 06:00

O stresu, který poškozuje zdraví, o tom,  jak příchodu nemoci čelit a jak se z toho nezhroutit, pojednává Radkin Honzák ve své knize I v nemoci si buď přítelem. Její druhé vydání je v této době víc než aktuální.

Knížka vychází ve zvláštní době. Nezdá se vám, že se pohled na nemoci změnil – najednou jako by existoval jen covid a až kdesi vzadu ostatní nemoci?

Někdy mám dokonce dojem, že na světě vůbec nic jiného než covid neexistuje, a z některých zpráv nepřímo vyplývá, že než přišel, tak se nejen nestonalo, ale snad ani neumíralo. Zahlcení tímto tématem doprovázeným nesrozumitelnými čísly, kdy se zdá, že se v tom neorientují ani docela inteligentní lidé, vede ke zblbnutí.

Je podle vás naše společnost už komplet zdravotně oslabená?

Česká společnost už dříve nebyla moc kvalitní, teď podmínky, v nichž už rok žijeme, napomáhají dále rozkladným procesům. Nedá se mluvit o společenském životě, jde tady o přežívání. My, kteří pamatujeme celospolečenskou apatii reálného socialismu, vidíme řadu podobností. Rozdíl je v tom, že tenkrát víc než půlka národa budovala chalupy a volný čas se dal trávit ve frontách na úzkoprofilové zboží neboli „uzouše“. Počínaje frontami na auta, zájezdy k moři, knihy a konče toaletním papírem. Dnes už lidi nebaví ani sociální sítě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...