Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rakovina vaječníků: Tyto příznaky rozhodně nepřehlížejte!

...
13. května 2021 | 06:00

Jen v České republice každý rok onemocní karcinomem vaječníků téměř 1300 žen a více než polovina z nich na tuto nemoc zemře. Zhoubné nádory ovaria nejčastěji postihují ženy mezi 50 a 75 lety. Mladší pacientky většinou onemocní kvůli dědičnosti, a to z důvodu mutací genů BRCA1 a BRCA2, které způsobují i rakovinu prsu. 

Projevy nádorového onemocnění vaječníků přicházejí často pozdě, proto je také nemoc odhalena u řady žen až ve stadiu, kdy už je těžké ji léčit. "Nemocné mívají pocit nepohody v břiše, jsou unavené, mají pocit plnosti, někdy se jim zvětšuje objem břicha. To způsobují rostoucí nádor či tekutina z nádoru v dutině břišní. Nádor se také může projevit až vzdálenými ložisky – metastázami – v jiných orgánech, tedy například dušností při postižení plic,“ uvedl docent Jindřich Fínek z Onkologického a radioterapeutického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni. Na jaké příznaky si dát pozor?

Potíže se zažíváním

Jedním z častých varovných signálů karcinomu vaječníků jsou potíže se zažíváním. Trápí vás zácpaprůjemnadýmání, tlaky v břiše, ale také pálení žáhy? Jestliže jste nikdy těmito obtížemi netrpěla a delší dobu u vás přetrvávají, je dobré to oznámit lékaři, aby vám udělal celkové vyšetření a případně vyloučil i obávanou rakovinu.

Bolesti břicha

Sice mohou bolesti břicha znamenat cokoli, ale pokud vás trápí delší dobu, a to zejména v oblasti podbřišku, může jít právě o jeden z varovných signálů karcinomu vaječníků.

Nechutenství

Stejně jako u dalších druhů rakoviny i u nádoru vaječníků je ztráta chuti k jídlu jedním z příznaků onemocnění. Můžete mít neustále pocit, že jste sytá, a to i v případě, že téměř nejíte. Důvodem je přítomnost vody v těle, která způsobuje nadmutí břicha a utlačování zažívacího ústrojí.

Další příznaky najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Petra Barochová
Video se připravuje ...