Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

8 zázračných potravin, díky kterým budete mít zářivý úsměv

  • 30. května 2021 | 06:00

    Věděli jste, že k zářivějšímu úsměvu, ale i svěžímu dechu a ke zdravější ústní dutině si můžete pomoct konzumací určitých potravin? Přední odborníci v péči o zuby také doporučují používat přírodní zubní pasty a ústní vody s přírodními přísadami. Velice účinné jsou také výplachy pomocí bylinek. Zjistěte, o které zázračné potraviny byste měli zpestřit svůj jídelníček a jaké přísady zařadit do péče o zuby.

    Vybrané druhy ovoce, ořechy, ale i bylinky mají zázračné účinky, které oceníte dokonce i v péči o svůj chrup.

  • Bělejší zuby díky enzymu z papáji

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Adam Balažovič

    Na exotické papáji si nejen výborně pochutnáte, ale pomůže vám i z hlediska lepšího trávení. Účinná je dokonce také v případě zdravějšího chrupu. „Extrakt z papáji zvaný papain se přidává do přírodních zubních past, protože dokáže jemně rozpouštět bílkovinový povlak na zubech a omezuje jeho tvorbu, což pomáhá udržovat bělost zubů,“ říká MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT.

  • Ananas zabraňuje vzniku skvrn na zubech

    Autor: istock.com

    Dalším účinným ovocem v procesu bělení zubů je ananas obsahující enzym bromelain. Tento enzym, podobně jako papain, zpracovává stravitelné bílkoviny, narušuje jejich strukturu, a tím zabraňuje tvorbě usazenin a pigmentace na povrchu zubů. „Jako součást přírodních past je extrakt z ananasu efektivní v kombinaci s enzymy z fíků, kdy společně působí navíc ještě proti odírání skloviny. Zuby jsou hladké a získají vysoký lesk,“ tvrdí Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

  • Kokos jako přírodní alternativa zubní pasty

    Autor: istock.com

    Kokosový ořech či olej působí protizánětlivě, ale vedle toho dokáže zuby účinně bělit. Někteří nanášejí kokosový olej ve ztuhlém stavu na zubní kartáček a používají ho jako přírodní alternativu zubní pasty. Mnohem účinnější je však použití přírodní zubní pasty s kokosovým olejem. Důvodem je to, že zubní pasta obvykle obsahuje i další složky. V kombinaci s hydroxyapatitem vápníku remineralizuje a chrání zubní sklovinu.

  • Vlašské ořechy podporují zdraví dásní

    Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem vitaminů B1, B2 a B3, kyseliny listové a vitaminu E. Z minerálních látek jsou bohaté na hořčík, fosfor a draslík. Vedle vitaminů a minerálních látek obsahují také flavonoidy, které působí jako antioxidanty, které mají příznivý vliv na zdraví dásní a chrupu. „V kvalitních přírodních pastách se flavonoidy vyskytují jako součást extraktu z vlašských ořechů,“ dodává specialistka Zuzana Heiník Bělová.

  • Rakytník zabraňuje zánětům

    Autor: Shutterstock.com

    O rakytníku se říká, že je to vitaminová bomba. Obsahuje vysoký podíl vitaminu C a působí jako silný antioxidant. Posiluje obranyschopnost, napomáhá vylučování toxických látek z těla a společně s vitaminem C je podpůrným prostředkem při virových onemocněních. Příznivé účinky má rakytník i v souvislosti s ústní dutinou. „Extrakt z rakytníků obsažený v přírodních zubních pastách či ústní vodě má antibakteriální a protizánětlivý účinek. V kombinaci s bylinkami, jako jsou heřmánek, hloh a šalvěj, má dokonce i účinky zabraňující krvácení dásní,“ tvrdí zubní lékařka MDDr. Jana Karbusická.

  • Heřmánek pomáhá při bolesti zubů

    Autor: istock.com

    Heřmánek má protizánětlivé účinky, prospívá dásním i celému tělu. Úlevu nabízí i při akutní bolesti zubů a dásní, má totiž stahující a uklidňující účinky. Heřmánek se používá ve formě nálevu nebo odvaru. Můžete ho aplikovat k vyplachování úst několikrát denně, dokud se zub nezklidní. Protizánětlivé, zklidňující a hojivé účinky má heřmánek také jako součást přírodní ústní vody nebo forma esenciálního oleje v přírodních pastách.

  • Máta tonizuje dásně

    Autor: istock.com

    „Máta je charakteristická svou bohatou vůní a v podobě esenciálního oleje jako součást zubní pasty nebo ústní vody má uklidňující, relaxační, protizánětlivé a tonizující účinky, které působí blahodárně na dásně,“ vyjmenovává benefity máty Zuzana Heiník Bělová. Také se čerstvá máta používá při bolestech zubů a dásní. Pokud si připravíte z čerstvé máty nálev a budete ho pravidelně kloktat, účinně tímto způsobem vydezinfikujete ústa a v případě zánětů vám je nálev z máty pomůže rychleji vyléčit.

  • Šalvěj zabraňuje zápachu z úst

    Šalvěj má antiseptické, antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá likvidovat bakterie a omezuje mikroorganismy v ústech. Žvýkání čerstvých listů šalvěje pomáhá bojovat se zápachem z úst, proto se tato bylinka přidává do zubních past a ústních vod. Esenciální olej z šalvěje v ústní vodě snižuje bakteriální aktivitu, která způsobuje nepříjemný zápach. Známé jsou také adstringentní účinky šalvěje pomáhající při bolesti po trhání zubů.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...