Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Oslavte Národní den vína a zdraví. Co znamená pít přiměřeně?

25. května 2021 | 06:00

Že jste o něm nikdy neslyšeli? Národní den vína a zdraví se bude od letošního roku slavit vždy 25. května. Vznikl na počest známého kardiologa profesora Milana Šamánka, který byl jedním z prvních českých propagátorů světového názoru opřeného o renomované studie, že mírná konzumace vína jako zdraví prospěšného nápoje neškodí. Tento den nám má připomenout, že je důležité, abychom se v životě uměli zastavit, odpočinout si a najít si čas sami na sebe. Užít si hezké chvíle s rodinou či s kamarády, bez stresu, u sklenky dobrého moravského nebo českého vína. 

Celá řada studií uznala kladné působení vína právě na lidské srdce. Naposledy to potvrdil hojně citovaný článek v odborném časopise Addiction. „Odborníci z University of Cambridge zde uvádějí, že 2 dl vína pro ženy a 4 dl vína pro muže denně výrazně snižuje nejen úmrtnost na infarkt myokardu, ale i úmrtnost celkovou,“ připomíná výsledky prestižní studie docentka Zuzana Urbanová, která napsala společně s profesorem Šamánkem knihu Víno na zdraví. Tato publikace a její závěry odkazující mimo jiné na světové odborné lékařské studie byly oceněny Mezinárodní organizací pro révu vinnou a víno OIV v Paříži.

Podobné přesvědčení zastává také profesor Jan Pirk, který po Milanu Šamánkovi převzal pomyslnou štafetu a stal se hlavním popularizátorem přiměřené konzumace vína – jako další zástupce lékařských kapacit. „Víno, kromě té trochy alkoholu, obsahuje i látky, které jsou tělu vysloveně prospěšné, a je rozhodně pro život mnohem přínosnější než tvrdý alkohol,“ upozorňuje Jan Pirk a současně připomíná také psychologický aspekt, neboť právě ten v současné době vystupuje do popředí: „Myslím si, že sklenka vína v rodině může vést ke zmírnění psychických traumat, která jsme všichni v posledním roce a půl utrpěli.“ Zároveň je však důležité připomenout, že doporučení se odvíjí od přiměřené konzumace, která podle WHO u žen činí 1,5 dl vína. Muži si mohou dopřát dvojnásobné množství.

Zdravější je víno červené

Přestože doporučovat konzumaci jakéhokoli alkoholu je jako bruslit na tenkém ledě, víno lze zařadit do kategorie, která si svou pozornost do jisté míry zaslouží. Víno, obzvlášť kvalitní červené, je totiž vhodným alkoholickým nápojem hned z několika důvodů, a to zejména kvůli obsahu fenolů. Fenolické látky tvoří skupinu sloučenin, z nichž jsou významné flavonoidy, které spadají do skupiny antioxidantů. Ty se spolu s vitaminem C podílí na odbourávání škodlivého LDL cholesterolu. Červené víno také obsahuje více fenolu zvaného resveratrol, který rovněž působí proti volným radikálům. V bílém víně se pro změnu nachází antioxidační enzymy katalázy. 

A jak můžete Národní den vína a zdraví podpořit? Jeho symbolem bude „vinná růže“, která se bude prodávat za 100 korun u vinařů, na vinařských akcích nebo na e-shopech. Výtěžek této unikátní akce půjde na dětské kardiocentrum v Motole, které založil jako jedno z prvních na světě profesor Šamánek. Proto nese tento den motto: „Vinaři jsou srdcaři.“

Autor: Veronika Duží
Video se připravuje ...