Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cysty na vaječníku mohou být zrádné! Co byste o nich měla všechno vědět?

...
22. dubna 2021 | 06:00

Cysty na vaječníku patří mezi nejčastější gynekologické problémy. Většina z nich nezpůsobuje žádné potíže, samy časem zmizí. Co když je ale něco jinak?

"Cítila jsem neurčitý tlak v podbřišku a občas se ozvala nepravidelná ostrá bolest. Bála jsem se nějakého vážného problému, proto jsem šla na vyšetření. Ultrazvuk odhalil na pravém vaječníku neškodnou cystu,“ líčí své zkušenosti pětačtyřicetiletá pacientka z Prahy. Že je cysta neškodná, se ale dozvěděla až po laparoskopické operaci. Tu lékaři provedli, protože útvar byl veliký jako grep. Častější jsou ale menší cysty, které ženu nijak neobtěžují a zmizí samy. „Bývají často objeveny náhodou, při běžné preventivní prohlídce,“ vysvětluje gynekolog Pavel Turčan.

Jak jsou cysty veliké?

Některé mají velikost hrášku, jiné jsou velké jako pomeranč. Menší cysty většinou žena ani nezjistí a zmizí bez jakéhokoli vnějšího zásahu. Větší cysty ale můžou působit potíže – vyvolávat pocit tlaku nebo bolesti v podbřišku. Rozměrnější cysta dokáže posunout vaječník z jeho obvyklé polohy v malé pánvi a způsobit jeho otočení kolem stopky. Potom hrozí zamezení přívodu krve do vaječníku a jeho nevratné poškození. V tom případě je nutná operace.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: sia
Video se připravuje ...