Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co si mají hlídat ženy po padesátce? Pozor na tyto problémy!

...
13. dubna 2021 | 06:00

Nebaví vás chodit po doktorech? Po padesátce se tomu tak jako tak nevyhnete. Jděte tam raději dřív, než opravdu onemocníte.

Po padesátce už nejsme zrovna mladice, snižují se nám hladiny ženských hormonů, a to ovlivňuje celé tělo. Naše orgány jsou už s věkem také lehce opotřebované. To ale neznamená, že nad sebou máme zlomit hůl a přijmout osud nemocných stařenek. Nejlepší cestou, jak se i ve zralém věku vyhnout nemocem, je počítat s riziky a těm předcházet.

Lámavé kosti

Řídnutí kostí přichází pozvolna a často bezpříznakově. Riziko se zvyšuje hlavně u žen po menopauze kvůli snížení produkce ženských pohlavních hormonů. Po 50. roce onemocní až třetina dámské populace, zatímco u mužů je to pětina. Po 70. roce má řídké, lámavé kosti již každá druhá žena. Léčí se přitom jen pětina až desetina z nich – a často na svou nemoc přijdou až s první zlomeninou.

Co dělat: Myslete na pravidelný pohyb odpovídající věku. Omezte konzumaci alkoholu, vyvarujte se kouření a dbejte na vyvážený jídelníček. Co nejvíc v něm omezte sůl, a naopak zařaďte potraviny bohaté na vápník a vitamin D, jako jsou vejce, tučné ryby, mléko. „Déčko“ užívejte i jako doplněk stravy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: lac
Video se připravuje ...