Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trápí vás stres a úzkost? Tyto potraviny vás hodí zase do pohody

...
17. dubna 2021 | 06:00

Jednou za čas na každého z nás dopadnou splín a špatná nálada. Věděli jste, že pokud některá jídla zařadíte do jídelníčku, prokazatelně ovlivní vaši náladu? Co tedy jíst, abyste byli pozitivně naladěni? 

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. 

Střeva pracují také jako strážci našeho imunitního a nervového systému. Které potraviny si dopřejte, aby vám bylo lépe na těle i duši?

Fermentované potraviny

Kvašené či kysané potraviny, jako jsou zelí, okurky nebo kimči, obsahují probiotika. Tyto přátelské bakterie žijí v zažívacím traktu a pomáhají chránit organismus před škodlivými patogeny. Probiotika obsažená v kysaných potravinách pak uvolňují trávicí enzymy, které ovlivňují chemické pochody v mozku. Díky nim se uvolňuje více serotoninu a dopaminu, které pozitivně ovlivňují náladu.

Třešně

Třešně obsahují antioxidanty, které mohou přispět k pocitu klidu. Navíc obsahují i melatonin, hormon, který přispívá ke zdravému spánku, a tím i ke správné relaxaci a duševní obnově.

Kiwi

Kombinace vitaminů C, E a folátů může pomoct snížit oxidační stres, tedy poškození buněk působením volných radikálů. Tyto látky mohou podpořit i produkci serotoninu, který je spojen s příjemnými pocity.

Mořské plody

Mořské plody obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí pozitivně na zdraví a náladu. Zařaďte tedy do svého jídelníčku nejen mořské plody, ale i lososa, makrelu či sardinky jednou či dvakrát týdně.

Další potraviny najdete na webu Mojezdravi.cz

Které potraviny by neměly chybět v žádném jídelníčku? Odpověď najdete ve videu:

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...