Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ztratili jste po covidu čich? Tento čichový trénink vám ho může vrátit zpět!

15. dubna 2021 | 06:00

Když nic necítíme, je to téměř vždy katastrofa. Bohužel ztráta čichu je jedním z hlavních příznaků u covid-19. Někomu se čich vrátí celkem rychle, ovšem spousta lidí přiznává, že ještě dlouhé týdny u nich porucha čichu přetrvává. Co s tím? Existuje jednoduché cvičení, které vám s návratem čichu pomůže. Rychle a snadno!

Čich nám umožňuje spojit se s okolním světem, takže když ho ztratíme, může to mít negativní dopad na vše. Lidé, kteří trpí poruchami čichu nebo jeho ztrátou, často mluví o tom, že se cítí izolovaní a odříznutí od okolního světa. Prožívají dokonce otupení emocí. Ztráta čichu může ovlivnit schopnost člověka tvořit i udržovat vztahy mezi lidmi a může vést až k depresi. A co je problém – ztráta čichu není na první pohled vidět.

Jedním z prvních symptomů, které upozorňují na to, že jste pravděpodobně onemocněli covidem, je ztráta čichu a chuti. K úpravě čichu dochází u naprosté většiny lidí do několika týdnů, u méně než 10 procent trvá porucha déle než měsíc. Pokud trvá déle (někdy i rok), pak odborníci hovoří o trvalé poruše. Jak říká přednosta Kliniky ORL Pardubické nemocnice, kde se výzkumem poruch čichu zabývají, u velmi malé části pacientů (asi 1 procento) bude porucha trvalá.

Šance na zlepšení ale existuje, a to i po delší době. Existuje totiž takzvaná čichová posilovna, neinvazivní trénink čichu, díky němuž se čich může celkem rychle navrátit do původního stavu. Jde o efektivní a snadné cvičení, které zvládne každý. Jak to funguje?

Každý den volně čicháte 2x po dobu aspoň 5 minut ke 4 vůním: růže, eukalyptus, hřebíček a citron. Ideální je pořídit si je ve formě éterických olejů v malé lahvičce. Podle přednosty Kliniky ORL Pardubické nemocnice Jana Vodičky, který poskytl rozhovor České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, je vhodné provádět trénink dlouhodobě, alespoň po dobu 32 týdnů. Koncentrace by měla být vysoká. Látky (vůně) můžete po 12 týdnech změnit a vhodné je také zapisovat si během dne, co cítíte.

Diplomovaná aromaterapeutka Adéla Zrubecká z Nobilis Tilia radí mimo výše zmíněné éterické oleje také mandarinku, mátu, lemongrass, rozmarýn či ravintsaru (pozor dejte na kontraindikace). Opět oleje čichejte několikrát během dne přímo z lahvičky ve vzdálenosti minimálně 2 centimetry, ne déle než 5 minut.

 

Autor: aši
Video se připravuje ...