Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Proč některé větry páchnou víc než jiné? Může za to jídlo, ale i nemoci

Intenzivně páchnoucí větry mohou svědčit o zdravotních potížích
22. prosince 2017 | 06:00

Plyny, které vypouštíme z těla, jsou v 99 procentech bez zápachu. Typický a někdy až odpudivý zápach jim dodávají látky, které do nich přicházejí z potravy. Velmi silný zápach může být i symptomem nemoci.

Během trávení produkují naše střeva sloučeniny obsahující síru, jako je sirovodík – a ten je původcem nepříjemného zápachu. Právě potraviny, které jíme, ovlivňují populaci bakterií, které žijí v našem tlustém střevě. Proto někteří lidé produkují více zapáchajících plynů. 

Laktózová intolerance

Problémy se zápachem mohou mít i lidé trpící tak řečenou laktózovou intolerancí. Laktóza je látka, kterou obsahuje mléko, a tudíž i všechny mléčné výrobky. Odhaduje se, že 30 až 50 procent Američanů má nedostatek enzymu potřebného k trávení zmiňované laktózy – přírodního cukru obsaženého v mléčných výrobcích. U těchto lidí prochází laktóza tenkým střevem, aniž by byla vstřebávána při své cestě dolů do tlustého střeva. Výsledkem je pak „páchnoucí“ plyn. Problémy mohou mít také lidé, kteří nesnesou sacharózu (řepný cukr) či fruktózu, nacházející se v čerstvém ovoci či v kukuřičném sirupu.

Dietní nápoje

Dávejte si pozor i na látky sorbitol a xylitol, které najdeme v některých dietních nápojích bez cukru. Zmiňované látky se objevují i v některých žvýkačkách. Tato sladidla totiž tělo plně neabsorbuje, a ona tak vesele cestují dál do tlustého střeva, odkud vycházejí v podobě „hrozivě zapáchajícího plynu“.

Plyn může být příznakem nemoci

Samotná „zapáchající plynatost“ ještě nemusí být takový problém. Pokud ale máte i další příznaky, můžete být i vážně nemocní. Pokud k tomu máte ještě horečku, zaznamenáváte ztrátu tělesné váhy či máte ve stolici krev a trpíte neustálým průjmem, můžete mít zánětlivé onemocnění střev nebo i rakovinu tlustého střeva či Crohnovu chorobu nebo ulcerózní kolitidu. Při těchto příznacích byste tedy měli neprodleně zajít za svým praktickým lékařem a své problémy mu popsat.

Další přičiny zápachu najdete na mojezdraví.cz




Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...