Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ztráta čichu může být jen projevem zánětu ve sliznici, nemusí se jednat o příznak koronaviru, říká profesor Jaromír Astl

...
11. února 2021 | 06:00

Napadlo vás, že byste vůbec necítili vůni dobré kávy nebo oblíbeného jídla? Nebo fakt, že se vám na sporáku připalují řízky? Právě teď nás o tohle všechno často okrádá koronavirus. Naštěstí jen dočasně.

Ztráta čichu je teď v popředí pozornosti milionů lidí. Jedná se totiž o jeden z častých příznaků koronaviru, který může naše vnímání vůní i zápachů poměrně silně zdecimovat. Přitom všichni víme, jak je nepříjemné, když nám čich oslabí i obyčejná rýma. Nejen o tom hovoříme s prof. MUDr. Jaromírem Astlem, CSc., přednostou Kliniky ORL Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Ten patří k evropské špičce v oboru a do povědomí národa se dostal mimo jiné jako operatér zesnulého herce Jiřího Pomeje.

Podle statistik udává až 60 procent z těch, kdo prodělali koronavirovou infekci, úplnou nebo přinejmenším částečnou ztrátu čichu. Ví se, proč tomu tak je?

Ano, v odborné literatuře se s tímto tvrzením setkáváme. Pravdou však také je, že porucha nebo ztráta čichu není stoprocentní diagnostický znak onemocnění covid-19. To znamená, že ne každý, kdo se nakazí, o čich přijde. Kromě toho se nejedná o nic výjimečného. Porucha čichu nebo jeho ztráta se objevuje i u jiných respiračních infekcí. Proč k tomu dochází i u nového onemocnění covid-19, je v současnosti stále předmětem zkoumání. Osobně se domnívám, že vedle přímého zásahu viru do buněk čichového nervu se může jednat o zánět v podpůrných buňkách čichového epitelu. Může jít i o zánět sliznice v nosní dutině – tím dojde k omezení průchodnosti horní části nosní dutiny, což do různé míry omezí náš čichový vjem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Silvie Risová
Video se připravuje ...