Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Domov bez nemocí: Odborníci radí, jak si zařídit co nejbezpečnější domácí prostředí

...
16. února 2021 | 06:00

Doma se musíte cítit bezpečně. Pod střechou na nás sice nefouká ani neprší, uzavřené prostory ale mohou přinášet řadu jiných rizik ohrožujících zdraví.

Naši předci hodně pobývali venku, domů chodili přespat. A my? Jsme naopak generace „indoorová“, tedy ta, která většinu života tráví za dveřmi, uvnitř budov: v kancelářích, nákupních centrech, ale i doma na home office nebo před obrazovkou televize. Někdy je v takových případech naším jediným problémem nedostatek pohybu. Mnohdy se k tomu ale přidává i nezdravé vnitřní prostředí. Ovzduší, které dýcháme uvnitř budov, má dvakrát až pětkrát větší koncentraci škodlivin než to venkovní. Pokud bychom ho podrobili laboratorním testům, našli bychom prach, viry, bakterie, plísně, roztoče, ale i rozpouštědla nebo těkavé organické sloučeniny. V létě se do tohoto koktejlu přidá pyl, v zimě zase smog.

Únava na gauči

Špatná kvalita vnitřního vzduchu ovlivňuje nejen náš zdravotní stav, ale i únavu, snižuje kvalitu odpočinku, schopnost koncentrace, a tím i pracovní nasazení. „Stav venkovního ovzduší hlídá konkrétní zákon o jeho ochraně, ale pro to vnitřní, ve kterém dnes a denně žijeme, žádné normy neexistují,“ upozorňuje Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení, nezávislé platformy, která si dala za cíl zvýšit povědomí o problematice zdraví, staveb a škodlivin v našem prostředí. Má vaše dítě nebo vnouče alergii nebo atopický ekzém? Trpíte vy sami zdravotními obtížemi v podobě častého kašle, únavy, chronického nevyspání a bolestí hlavy, zatímco sedíte v poklidu svého obývacího pokoje či kanceláře? Možná za to může právě nezdravý interiér. Ukážeme vám, kde všude hrozí rizika.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: lac
Video se připravuje ...