Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Děsíte se povislé kůže? Máme tipy na péči o pleť, které zpomalí stárnutí

  • 7. února 2021 | 06:00

    S povislou a vrásčitou kůží bojuje spousta žen. Jedná se však o problém, kterému je třeba v průběhu stárnutí čelit. Naše tělo přirozeně ztrácí na bílkovinách odpovědných za pružnost pokožky a nepřidávají situaci ani další faktory, jako jsou nadměrné vystavování se slunci nebo hubnutí. Na co si dát největší pozor a co v péči o pleť a pokožku změnit, aby vypadala pružně a mladě?

    Zahajte boj proti stárnutí kůže. Pomůžou vám v tom změna ve stravování, příjmu tekutin, správný výběr kosmetických přípravků, ale i pohyb.

  • Masáž pleti

    Masáž zlepšuje průtok krve a stimuluje fibroblasty, což jsou buňky, které pomáhají vytvářet kolagen a elastin, které udržují pokožku pevnou a pružnou. Studie ukázala, že použití krému proti stárnutí spolu s masáží výrazně zvyšuje viditelnost účinku. Buďte však ke své pleti šetrná a provádějte jen pomalé krouživé pohyby. Pokožku masírujte ideálně několikrát do týdne, zaměřte se zejména na problémovou oblast a brzy uvidíte výsledky. „Masáž obličeje a dekoltu v kosmetickém ošetření má velký význam pro svou schopnost uvolňovat svaly, vyplavovat toxiny, stimulovat lymfatický systém a za použití profesionálních produktů odvrací příznaky stárnutí. Je tak perfektním řešením pro boj s drobnými vráskami, ztrátou tónu či povadlými obličejovými tkáněmi," tvrdí dermatologický expert Andrea Jirků ze Salonu My Care.

    Tip redakce: Velkým hitem se staly za poslední roky kámen gua sha a faceroller. Oba pomocníky v péči o pleť doporučujeme pro chladivý účinek uchovávat v lednici a následně jimi s pomocí pleťového oleje pleť masírovat, a to tahy směrem od středu obličeje ven. 

  • Kolagen a antioxidanty

    Pružnost pleti můžete také ovlivnit správnými doplňky stravy. Kolagenový hydrolyzát zlepšuje úroveň hydratace pokožky, což výrazně snižuje její stárnutí. „Doporučuji zařadit do svého jídelníčku potraviny, které pomáhají tělu ve vlastní tvorbě kolagenu. Jde především o masokostní vývary, kuřecí maso, ryby a mořské plody, vaječné bílky jako zdroje potřebných aminokyselin. Citrusy a bobulovité ovoce jako zdroj vitaminu C. Fazole jako zdroj bílkovin a ořechy a semínka jako zdroje zinku potřebného k syntéze kolagenu," radí PharmDr. Kamila Horníčková z lekarna.cz.

    Dalším zázrakem jsou antioxidanty, které pomáhají proti ochabování pokožky a redukují vrásky, a to zastavením neutralizace reaktivních forem kyslíku. Vitaminy A, C, D a E, koenzym Q10, selen a zinek jsou antioxidanty, které můžete snadno konzumovat v jídle či nápoji. Na obsah antioxidantů dbejte i při výběru kosmetických produktů, jako jsou pleťová séra.

  • Voda a kyselina hyaluronová

    S věkem ztrácí pokožka pružnost, což bohužel vede k vráskám. Jak ale ukazují studie, dochází k tomu zejména v případě suché pokožky. Proto je velmi důležité pleť hydratovat, abyste si ji udržela co nejdéle pevnou a pružnou. Ten nejúčinnější a zároveň nejjednodušší způsob je dodržovat pitný režim. Mějte na paměti, že hydratace zevnitř je prvním důležitým krokem. Až poté se můžete zaměřit na hydratační přípravky, kterými dodáte pleti vláhu, vláčnost a hebkost.

    Přírodní látka, která dokáže s pletí zázraky, je kyselina hyaluronová. Ta pleť hydratuje tím, že na sebe váže vodu. Vybírejte proto krémy a séra, které ji obsahují, a už po pár dnech uvidíte, jak vaše pleť omládla. V případě, že už jste v pokročilém věku a hledáte razantnější způsob, jak se zbavit vrásek, můžete vyhledat specializovaného dermatologa, který vám provede výplně vrásek kyselinou hyaluronovou. Tento liftingový účinek je okamžitým řešením, vydrží šest až devět měsíců v závislosti na typu pokožky. 

  • Mezoterapie

    Podpořit pružnost pleti můžete i nejrůznějšími kosmetickými procedurami. Jednou z takových je mezoterapie. Jedná se o dermatologické ošetření, které pleť zbaví vrásek a linek, širokých viditelných pórů, jizviček po akné a zmírní i pigmentové skvrny. „Mezoterapie je bezbolestná metoda vpravující do pokožky účinná séra pomocí jehliček, jejichž působením se aktivuje obranný mechanismus těla, to tím zvyšuje tvorbu kolagenu," popisuje Andrea Jirků. Ošetření trvá zhruba čtyřicet minut a výsledky uvidíte okamžitě, ale pro ten nejlepší účinek se doporučuje proceduru několikrát zopakovat.

    Další účinnou procedurou je skinbooster. Jedná se o jednu z nejefektivnějších metod omlazení, projasnění a intenzivní hydratace unavené a suché pleti. Pomocí ultratenkých jehliček je hloubkově aplikována zasíťovaná kyselina hyaluronová, a to po celém povrchu pleti. Oblíbenou metodou, jak vyhladit pleť, je také lifpolifting, tedy výplň vlastním tukem, nebo lifting pomocí 3D nití, které stimulují tvorbu kolagenu v kůži. 

  • Stop drastickým dietám

    I když se zdá, že redukce váhy vypadá jako něco zcela zdravého, striktní diety mohou pokožku do velké míry narušit. Pokud tedy patříte mezi ty, kdo neustále drží striktní diety, detoxy, či dokonce hladovky, jen abyste co nejrychleji zhubla, je třeba se nad svou životosprávou zamyslet. Nejenže si zpomalujete metabolismus a tělu ubližujete, ale také si zaděláváte na další estetický problém. Při příliš rychlé redukci se pokožka nestačí stáhnout a budete mít kůži volnou a povadlou. Hubněte raději pomaleji a trvale. Příliš velké výkyvy na váze totiž nevěstí nic dobrého. Ideální úbytek je podle obecného doporučení půl kila až kilo týdně.

  • Tři kroky k hydrataci pokožky na těle

    Dávejte si také pozor na to, jaký druh šamponu, mýdla a prostředků na mytí nádobí používáte. Mnoho z nich obsahuje sírany, které mohou pokožku vysušit a podráždit, a ta je pak méně pružná.

    Chcete-li svou pokožku chránit před ochabnutím, zbavte ji odumřelých kožních buněk a prokrvte ji pomocí peelingů. Každý den pak nanášejte na pokožku hydratační krém, který ji zvláční. 

    Příliš mnoho slunečního záření a chlorované vody může také ovlivnit pružnost pokožky, proto buďte zejména na letní dovolené opatrná. Používejte vyšší SPF ochranný faktor a večer se nezapomeňte namazat krémem, ideálně obsahujícím aloe vera a antioxidanty. 

  • Jóga a pilates

    Rada ohledně cvičení může dobře fungovat zejména na osoby, které se dosud nevěnovaly žádnému sportu. Jóga i pilates patří mezi velmi šetrné, ale účinné možnosti, jak udržet svaly silné a tónované. Zároveň dojde k napnutí pokožky. Chcete-li pracovat konkrétně na své problémové partii, můžete požádat svého instruktora, aby vám ukázal pohyby, které tónují konkrétní sval. A jako bonus budete mít v létě do plavek fit a pevnější tělo!

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...