Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Když dojde na trapné ticho. Jak rozproudit konverzaci? S našimi tipy hravě!

Už žádné trapné ticho!
5. září 2022 | 06:00

Existují mistři komunikace, kteří se nikdy necítí být bezradní, když už nemají slova. Zachovají klid a nesnaží se za každou cenu něco plkat. Spousta z nás je ale z pauzy v povídání víc než jen nejistá.

Osobně si myslím, že důležitou roli hraje věk a zkušenosti. Nebetyčně nepříjemně vnímáme trapné ticho v dobách, kdy nám extrémně záleží na tom, co si o nás pomyslí ostatní. Když získáme životní sebejistotu, která s přibývajícími roky pomaloučku polehoučku přichází, tohle už nás ani v nejmenším nerozloží. Samozřejmě je třeba rozlišit situace. Jiné to bude s osobou blízkou, jiné, když se zasekneme na pracovním pohovoru. Nadhled je ale namístě vždycky.  

Video se připravuje ...
Barvy, díky kterým vám zmizí deprese • VIDEO: Videohub

Uvolněte se

Už se vám jistě stalo, že o něčem mluvíte, sypete zábavné historky z rukávu a v hlavě si přitom chystáte další a další navazující na téma. A právě to bývá hodně stresující. Ta představa, že vypadnete z role a nic dalšího vás nenapadne. Dejte hlavě prostor na vydechnutí.  Ve společnosti přece nejste sama, štafetu může převzít kdokoli další. Studie zveřejněná v časopise Journal of Personality and Social Psychology doporučuje přehodit pozornost na druhé. Zeptejte se na jejich pohled na věc a staňte se posluchačem. Zkrátka klaďte otázky a zajímejte se o postoje a názory druhých. Stoupnete u nich v ceně, potěší je, že se o ně zajímáte, že jsou vám sympatičtí.  

Přiznejte barvu 

Když zamrznete a myšlenkové pochody se pozastaví, vůbec se nežinýrujte a klidně vyslovte to, co se ve vás odehrává. Tedy něco ve smyslu, nějak mi došla slova… Najednou nevím, co na to říct, ani jak pokračovat a přitom bych tolik chtěla… Autenticita a opravdovost nemůže lidi ve vaší společnosti odradit – naopak se ukážete jako obyčejný člověk, který nemá odpověď na všechno a mnohdy je prostě bezradný. Druhým se ještě víc přiblížíte, ač se to nemusí v první chvíli tak jevit. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná
Video se připravuje ...