Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zápach z úst? Těchto devět potravin vás jej zaručeně zbaví!

  • Zápach z úst? Kromě hygieny můžete zkusit i přírodní potraviny!
    17. června 2016 | 06:00

    Máte potíže s nepříjemným odérem v ústech a nevíte si rady, protože chrup máte v pořádku? Zkuste místo žvýkaček, bonbonů nebo ústních sprejů přírodnější způsoby. Například víc pít nebo jíst některé potraviny, které takzvanou halitózu výrazně omezují.

  • Máta i na kloktání

    Máta vám od zápachu z úst určitě pomůže.
    Autor: Shutterstock.com
    Patří mezi osvědčené bojovníky proti nepříjemným pachům obecně. Daleko lepší a zdravější je místo žvýkaček s mátovou příchutí rozžvýkat několikrát denně čerstvé mátové lístky. Výhodou máty je i to, že kromě příjemného aroma dezinfikuje ústní dutinu a také upravuje trávicí potíže, takže omezuje i další možný důvod halitózy. Vhodný je i silnější mátový výluh, který si připravíme z čerstvých listů už ráno a který v průběhu dne můžeme kdykoli kloktat.
  • Všestranné jablko

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jablko je ovoce, které si poradí snad se vším. V ústní dutině pomáhá likvidovat bakterie, které se rozkládají a bývají příčinou zápachu. Zejména tvrdší odrůdy s tužší dužinou zároveň čistí chrup, zbavují ho plaku, a zároveň tak omezují možný důvod nepříjemného odéru. Dobré je dávat si ho kousek po každém jídle.
  • Fenykl nejen pro děti

    Anýz je nejen pro děti.
    Autor: Shutterstock.com
    Přestože se fenyklová semínka používají především na vaření čaje pro malé děti, které trpí zažívacími problémy, jsou výborná v boji proti špatnému dechu. Pomáhají totiž zvyšovat tvorbu slin, které odplavují bakterie, původce zápachu. Zároveň podporují trávení, a zabraňují tak i vnitřním důvodům odéru.
  • Voňavá skořice

    Autor: Shutterstock.com
    Skořice pomáhá při halitóze nejen kvůli své příjemné a oblíbené vůni, ale i kvůli tomu, že má dezinfekční účinek, zlepšuje trávení, podporuje tvorbu slin, a nepříjemné zápachy tak aktivně omezuje. Používá se jednoduše tak, že skořicový prášek rozmícháme v poháru teplé vody. Tu můžeme popíjet nebo ji použít několikrát za den jako kloktadlo. V ústech zanechává velmi příjemný, svěží pocit a vůni.
  • Silný hřebíček

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Podobné účinky má i hřebíček, který má navíc tu výhodu, že má praktičtější použití. Prostě si kousek vezmete do úst a žvýkáte ho místo bonbonů. Dobré je ho nosit s sebou v malé krabičce a v průběhu dne ho několikrát použít. Kdo uvítá měkčí verzi hřebíčku, může ho nechat přes noc macerovat ve vodě.
  • Zelené jako dezinfekce

    Zelené ovoce a zelenina pomáhají neutralizovat.
    Autor: Shutterstock.com
    Jde o zelené ovoce a zeleninu. Tyto potraviny obsahují hodně chlorofylu, který pomáhá ústa dezinfikovat, a omezovat tak tvorbu zubního plaku a kyselin dráždících žaludek. Zelené ovoce a zelenina zároveň dokážou pach neutralizovat. Patří sem například limetky, angrešt, avokádo, hrušky, kiwi, salát, olivy, mangold, chřest, zelí, cuketa, salátové okurky a podobně.
  • Voda proti bakteriím

    Minerální voda
    Autor: Profimedia.cz
    Špatný dech často způsobuje nedostatečná vlhkost v ústech, protože pak se daleko snadněji množí bakterie, které odér způsobují. Proto je třeba dodržovat pitný režim a popíjet neslazenou vodu. Když bychom volili sladké nápoje, jen tím situaci zhoršíme, protože cukr tvorbu bakterií naopak podporuje.
  • Čistící jogurt

    Dokonce i bílý jogurt vám může pomoc od zápachu z úst.
    Autor: Shutterstock.com
    Dobrým pomocníkem proti nepříjemnému odéru z úst je i bílý neslazený jogurt. V první řadě pomáhá zlepšit trávení, které je příčinou zápachu dost často. Zároveň ničí bakterie v ústech, působí i jako malá dezinfekce, a tím odér neutralizuje.
  • Citrusy nezklamou!

    Autor: Shutterstock.com
    Citrusy se hodí při halitóze například z toho důvodu, že vitamin C působí antibakteriálně v ústech. Dokážou také neutralizovat zápach způsobený silněji aromatickými potravinami – včetně česneku a cibule, sýrů a podobně. Když něco takového sníme, měli bychom si dát kousek pomeranče nebo citronovou šťávu s kousky dužiny. Odér spolehlivě zlikvidujeme.

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...