Zápach z úst? Těchto devět potravin vás jej zaručeně zbaví!
Máte potíže s nepříjemným odérem v ústech a nevíte si rady, protože chrup máte v pořádku? Zkuste místo žvýkaček, bonbonů nebo ústních sprejů přírodnější způsoby. Například víc pít nebo jíst některé potraviny, které takzvanou halitózu výrazně omezují.
Máta i na kloktání
Patří mezi osvědčené bojovníky proti nepříjemným pachům obecně. Daleko lepší a zdravější je místo žvýkaček s mátovou příchutí rozžvýkat několikrát denně čerstvé mátové lístky. Výhodou máty je i to, že kromě příjemného aroma dezinfikuje ústní dutinu a také upravuje trávicí potíže, takže omezuje i další možný důvod halitózy. Vhodný je i silnější mátový výluh, který si připravíme z čerstvých listů už ráno a který v průběhu dne můžeme kdykoli kloktat.
Máta vám od zápachu z úst určitě pomůže.Autor: Shutterstock.comVšestranné jablko
Jablko je ovoce, které si poradí snad se vším. V ústní dutině pomáhá likvidovat bakterie, které se rozkládají a bývají příčinou zápachu. Zejména tvrdší odrůdy s tužší dužinou zároveň čistí chrup, zbavují ho plaku, a zároveň tak omezují možný důvod nepříjemného odéru. Dobré je dávat si ho kousek po každém jídle.
...Autor: Shutterstock.comFenykl nejen pro děti
Přestože se fenyklová semínka používají především na vaření čaje pro malé děti, které trpí zažívacími problémy, jsou výborná v boji proti špatnému dechu. Pomáhají totiž zvyšovat tvorbu slin, které odplavují bakterie, původce zápachu. Zároveň podporují trávení, a zabraňují tak i vnitřním důvodům odéru.
Anýz je nejen pro děti.Autor: Shutterstock.comVoňavá skořice
Skořice pomáhá při halitóze nejen kvůli své příjemné a oblíbené vůni, ale i kvůli tomu, že má dezinfekční účinek, zlepšuje trávení, podporuje tvorbu slin, a nepříjemné zápachy tak aktivně omezuje. Používá se jednoduše tak, že skořicový prášek rozmícháme v poháru teplé vody. Tu můžeme popíjet nebo ji použít několikrát za den jako kloktadlo. V ústech zanechává velmi příjemný, svěží pocit a vůni.
Autor: Shutterstock.comSilný hřebíček
Podobné účinky má i hřebíček, který má navíc tu výhodu, že má praktičtější použití. Prostě si kousek vezmete do úst a žvýkáte ho místo bonbonů. Dobré je ho nosit s sebou v malé krabičce a v průběhu dne ho několikrát použít. Kdo uvítá měkčí verzi hřebíčku, může ho nechat přes noc macerovat ve vodě.
...Autor: Shutterstock.comZelené jako dezinfekce
Jde o zelené ovoce a zeleninu. Tyto potraviny obsahují hodně chlorofylu, který pomáhá ústa dezinfikovat, a omezovat tak tvorbu zubního plaku a kyselin dráždících žaludek. Zelené ovoce a zelenina zároveň dokážou pach neutralizovat. Patří sem například limetky, angrešt, avokádo, hrušky, kiwi, salát, olivy, mangold, chřest, zelí, cuketa, salátové okurky a podobně.
Zelené ovoce a zelenina pomáhají neutralizovat.Autor: Shutterstock.comVoda proti bakteriím
Špatný dech často způsobuje nedostatečná vlhkost v ústech, protože pak se daleko snadněji množí bakterie, které odér způsobují. Proto je třeba dodržovat pitný režim a popíjet neslazenou vodu. Když bychom volili sladké nápoje, jen tím situaci zhoršíme, protože cukr tvorbu bakterií naopak podporuje.
Minerální vodaAutor: Profimedia.czČistící jogurt
Dobrým pomocníkem proti nepříjemnému odéru z úst je i bílý neslazený jogurt. V první řadě pomáhá zlepšit trávení, které je příčinou zápachu dost často. Zároveň ničí bakterie v ústech, působí i jako malá dezinfekce, a tím odér neutralizuje.
Dokonce i bílý jogurt vám může pomoc od zápachu z úst.Autor: Shutterstock.comCitrusy nezklamou!
Citrusy se hodí při halitóze například z toho důvodu, že vitamin C působí antibakteriálně v ústech. Dokážou také neutralizovat zápach způsobený silněji aromatickými potravinami – včetně česneku a cibule, sýrů a podobně. Když něco takového sníme, měli bychom si dát kousek pomeranče nebo citronovou šťávu s kousky dužiny. Odér spolehlivě zlikvidujeme.
Autor: Shutterstock.com
Klíčová slova:
zdraví, domácí lékař, zápach z úst, přírodní medicína, přírodní léčba, máta, jablko, fenykl, skořice, hřebíček, ovoce, halitóza
Diskuse ke článku
.
