Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Co všechno ovlivňuje dobrý spánek a jak se konečně vyspat

9. března 2020 | 08:25

Dobrý spánek je nezbytný pro naši fyzickou i psychickou kondici, přesto se o něj často nevědomky okrádáme. Přes den jsme pak vyčerpané, bez nálady a řešení marně hledáme v šálku kávy. Jak ze začarovaného kruhu ven?

Také se večer převalujete v posteli a ráno se budíte celá rozlámaná? Zdaleka nejste jediná! Podle statistik lidí s poruchami spánku neustále přibývá a nespavostí podle odhadů odborníků dnes trpí až třetina lidí. V případě těžkých poruch je nutné vyhledat pomoc ve specializovaných spánkových centrech, při lehčím průběhu si ale můžete pomoci sama, pokud si osvojíte základní spánkovou hygienu.

Pravidla ložnice

e to klidová zóna, v níž byste se měla věnovat jen spánku či milostným hrátkám. Naopak do ní nepatří práce v posteli či hádky s partnerem. Podle odborníků by v místnosti neměly být přítomné ani žádné moderní technologie, které mohou klidný spánek narušovat. Lépe usínat se vám bude také v dobře vyvětrané místnosti s teplotou okolo 20 °C.

Zrádné modré světlo

Usínání je řízeno melatoninem, přezdívaným také jako hormon spánku. Nejvíc se ho vytvoří ve tmě v průběhu noci, přičemž maxima dosahuje mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní. Denní světlo pak produkci tohoto hormonu potlačuje. Používáním notebooku, televize či LED žárovek, které stejně jako sluneční záření obsahují modrou složku, tělo mateme a tvorbu melatoninu hodně omezujeme.

Alkohol a káva

Sklenička vína nebo piva sice usnadňuje usínání, ale narušuje průběh spaní. Mezi další zloděje spánku patří káva a kofeinové nápoje, kterých byste se měla vyvarovat nejméně šest hodin před ulehnutím do postele. Minimálně tři hodiny před usnutím byste měla vynechat také těžší jídla.

Čistá mysl

To se sice snadno řekne, ale hůř se to udělá. Každopádně se ve večerních hodinách věnujte už jen relaxaci a odpočinku. Náročné činnosti jako posilování nebo učení tedy raději přesuňte na jinou část dne. K uvolnění vám pomůže také teplá sprcha nebo koupel.

Ve videu se dozvíte, jak si vypěstovat zdravé návyky před ulehnutím.

 

Autor: red
Video se připravuje ...