Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Buďte aktivním sportovcem v každém věku

kolo, důchodci
26. června 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Vést aktivní život a mít jistotu, že vás vaše tělo nezradí, ať už jste v jakémkoliv věku – o tom sní každý. Pokrok je nepřetržitý a v současné době mohou někteří senioři ve sportu bez problémů porazit i mládež. Jezdit na kole, chodit na dlouhé výlety, věnovat se oblíbeným sportům a lyžovat během zimních prázdnin s rodinou na horách – to všechno je reálné, pokud máte zdravé klouby a pevnou chrupavku. V rámci péče o klouby je nutné o své tělo správně pečovat a začít s tím dříve, než si možná myslíte. Problémy s pohyblivostí se dnes totiž nevyhýbají ani střední generaci. Pohyb, společně se zdravým životním stylem, je prevencí sám o sobě, ale tělo často potřebuje i pomoc zvnějšku. Efektivní podporou zdraví kloubů se ukazují být přírodní přípravky, zejména extrakt z kurkumy.

Sport prospívá, ale zároveň i ničí

V Česku se sportu pravidelně věnuje přibližně třetina lidí, před dosažením 35 let dokonce více než polovina. Podle statistiky ČSU z roku 2017 Češi nejradši hrají fotbal, florbal nebo tenis, případně se věnují atletice. Tyhle aktivity ale mají společnou jednu věc, spadají do skupiny těch nejrizikovějších z hlediska dopadů na naše zdraví.

Jakýkoliv sport, který způsobuje otřesy, je velkou zátěží pro klouby. Nemusíte být profesionál, láska k míčovým hrám nebo běhání i na rekreační úrovni dokáže způsobit zdravotní potíže. Trpí zejména kotníky, kolena, ramenní a loketní klouby, zápěstí nebo klouby prstů.

Při jakémkoliv sportu musíme dbát na to, abychom ve snaze mít své tělo v dobré kondici našemu zdraví pomohli, a ne ho poškodili,“ zdůrazňuje MUDr. Jakub Holešovský, lékař z nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově. „Bolestmi kloubů trpí přibližně čtvrtina populace. Nejčastěji jsou to lidi zralejšího věku, ale problémy se čím dál častěji vyskytují i ve střední generaci, a dokonce i u dospívajících.“

Doplňky stravy jsou v dnešní době, kdy naše běžná strava nemusí být vždy pestrá a komplexní, čím dál populárnější i v běžném každodenním užití. Některé z nich nejenže řeší problém nedostatečného příjmu důležitých látek, ale jsou také schopné pomoct s konkrétními zdravotními potížemi. V pomoci k udržení pohyblivosti kloubů a omezení stárnutí chrupavky se skvěle hodí přípravky obsahující kurkumu, kterou všichni známe především z indické kuchyně a díky populární filozofii známé jako Ájurvéda. Vždy se ale vyplatí přemýšlet nad tím, jaký konkrétní doplněk stravy obsahující potřebnou složku vybrat.

Kurkuma – lékař pro naše klouby

Kurkuma, taktéž známá jako Indický šafrán, se používá tisíce let nejen pro kulinářské účely, ale i jako přírodní medicína. Při správném použití nám může toto skvělé koření pomoc zbavit se mnoha neduhů. Obzvlášť příznivý účinek má na klouby a chrupavku.

Působení kurkumy je podmíněno přítomností aktivní složky, nazývané kurkumin. Ten má silný antioxidační a protizánětlivý účinek na organismus, což umožňuje jeho použití u většiny onemocnění kloubů. Nezpochybnitelným plusem kurkuminu je i jeho přírodní původ a minimální výskyt vedlejších účinků.

Kurkumin je jedním z nejsilnějších a nejslibnějších přírodních přípravků v boji proti zánětu, což potvrzuje více než 5 600 publikovaných farmakologických studií. Byl také prokázán efekt kurkuminu v protekci kloubních chrupavek nebo při ztuhlosti a bolesti kloubů, které trápí lidi s artrózou nebo revmatoidní artritidou“, říká MUDr. Jakub Holešovský, lékař z nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově.

Pro to, aby naše tělo dostalo potřebnou dávku kurkuminu, bychom museli toto koření konzumovat v ohromných denních dávkách. Praktickým řešením jsou proto doplňky stravy, které obsahují extrakt kurkumy. Ten je lépe přizpůsobený lidskému organismu, který ho dokáže bez obtíží vstřebat.

Doplněk stravy Flexofytol®
Autor: EWOPHARMA

Ideálním přípravkem obsahujícím kurkumu je například doplněk stravy Flexofytol® . Flexofytol® obsahuje kurkumu zpracovanou unikátním způsobem, který zaručuje až 2700krát větší vstřebatelnost než u přírodního prášku kurkumy. Tu tak tělo dokáže lépe vstřebat a taky maximálně využít její příznivé účinky. Flexofytol® obsahuje bio-optimalizovaný extrakt kurkumy standardizovaný na 42 mg kurkuminu. Pokud je bylinný extrakt standardizovaný, máte jistotu, že v každé tabletě nebo kapsli je stejné množství aktivní látky. To je zárukou kvality a očekávaného přínosu výrobku.

Doplněk stravy Flexofytol® byl úspěšně otestován lékaři na oddělení Ortopedie a traumatologie v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov. Tým lékařů pod vedením primáře Jiřího Beznosky sledoval užívání doplňku stravy Flexofytol® 30 uživateli ve věku 45–65 let trpícími artrózou kloubů.

Hodnocení intenzity bolesti se v průběhu studie zlepšilo v průměru o 50 % u všech uživatelů. Současně u uživatelů došlo i ke zlepšení jejich hodnocení pohyblivosti a kvality života.

Zastoupení v České republice: Ewopharma spol. s. r. o.

Více na Flexofytol.cz.

Zdroj ZDE.