Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolik hodin denně spát? Prozradí vám to spánková kalkulačka

...
11. června 2020 | 06:00

Kvalitní a dostatečný spánek je jedním z hlavních pilířů zdravého života. Nesmí ho být ani málo, ani příliš. Kolik hodin byste tedy měli spát, aby se vám ráno snadno vstávalo z postele a abyste byli odpočatí a plní elánu?

Odborníci mají za to, že spánek je pro lidské zdraví stejně důležitý jako jídlo a voda. Dostatečný počet prospaných hodin může pomoct předcházet nemocem, posílit imunitu a zlepšit duševní zdraví.

Spánek je zásadní z mnoha důvodů. Zlepšuje mozkové funkce, koncentraci a produktivitu, snižuje riziko srdečních chorob a mozkové mrtvice, pomáhá s udržováním tělesné váhy, udržuje správné funkce imunitního systému, snižuje riziko chronických onemocnění, jako jsou cukrovka a vysoký krevní tlak, zlepšuje kondici a reflexy, může snižovat riziko deprese a reguluje uvolňování hormonů, které řídí chuť k jídlu, metabolismus, růst a hojení.

Americké Centrum pro kontrolu nemocí odhaduje, že asi třetina lidí nespí tak dlouho, jak by vzhledem ke své kondici měla. Odborné instituce přitom doporučují, aby se lidé při určování délky spánku řídili svým věkem, a to podle následujícího přehledu:

- novorozenci (0–3 měsíce): 14–17 hodin

- kojenci (4–11 měsíců): 12–15 hodin

- batolata (1–2 roky): 11–14 hodin

- předškoláci (3–5 let): 10–13 hodin

- děti ve školním věku (6–13 let): 9–11 hodin

- teenageři (14–17 let): 8–10 hodin

- mladší dospělí (18–25 let): 7–9 hodin

- dospělí (26–64 let): 7–9 hodin

- starší dospělí (65 let a více): 7–8 hodin.

Jaké jsou spánkové cykly a jaká jsou doporučení, jak lépe spát, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...