Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zubní lékařka odpověděla na nejčastější dotazy z ordinace: Jak předejít kazům a můžete zuby bělit doma?

  • 7. června 2020 | 06:00

    Všichni chceme mít krásný úsměv a k tomu jednoznačně patří dokonalý chrup. Ne každý má ale to štěstí, že jeho zuby vypadají jako perličky. Zatímco s křivými zuby vám pomohou rovnátka, za bělostí a celkovým stavem chrupu už stojí vaše péče. Překonejte strach, choďte na pravidelné prohlídky k zubaři a naučte se zuby čistit správně. Jakou techniku zvolit, kterou zubní pastu vybrat a další otázky ohledně péče o zuby zodpověděla zubní lékařka Marina Vladimirovna Kuznetsova.

    Jako zubařka se Marina denně setkává hned s několika dotazy. Které se nejčastěji opakují?

  • Jak bojovat se strachem ze zubaře?

    Autor: Shutterstock.com

    Strach ze zubařů doprovází mnohé až do dospělosti. Nejen, že narušují váš osobní prostor, ale lékařské zákroky v ústech nepatří zrovna k nejpříjemnějším. Pokud se vám jen při myšlence z návštěvy zubaře dělá mdlo, možná vám pomůže následujících pár rad:

    • Hlavní pravidlo – nečekejte do chvíle, až se objeví ostrá bolest! Zákrok pak může být opravdu bolestivý a při velké nervozitě nemusí mít lokální anestezie takový účinek. Větší zdravotní problém navíc zabere delší hojení.
    • Před návštěvou zubaře neužívejte sedativa ani si nedávejte kávu, energetické nápoje nebo alkohol. V kombinaci s anestetiky se může účinek zesílit nebo naopak potlačit. Zkuste se uklidnit bez pomoci jakýchkoli medikamentů. Proti nervozitě vám může pomoct bylinkový čaj.
    • Pokud máte tu možnost, je lepší se nejprve se zubním lékařem seznámit, poradit se a sestavit společně plán léčby. Příště se pak budete cítit mnohem klidněji a opadnou z vás zbytečné obavy.
    • Naplánujte si návštěvu u zubaře na ráno. Budete to mí rychleji za sebou a nebudete se stresovat celý den.

  • Proč vzniká zubní kaz a jak tomu zabránit?

    Autor: istock.com

    Zubní kaz je svým způsobem bakteriální onemocnění. Příčina a celý proces vzniku kazu je poměrně složitý, ale dá se konstatovat, že hlavním důvodem či podmínkou je kyselé prostředí. Konkrétně se může jednat o bakterie v plaku produkující kyseliny nebo pravidelnou konzumaci potravin s kyselým pH. Mezi ty patří především sodovky či sladkosti. Kyselé prostředí podporuje odplavování minerálů ze zubní skloviny a dochází k poškození její struktury. Ve sklovině se postupně vytvoří dutina, ta se začne prohlubovat a sklovina se postupně rozpadá.

    Jak proti tomu bojovat? Svědomitě pečujte o své zuby a remineralizujte sklovinu. Omezte cucání bonbónů a nekonzumujte sladkosti ani velké množství ovoce, jelikož obsahuje sacharózu, kvůli které dochází ke vzniku zubního kazu. Vynechejte také sladké nápoje, při jejichž pití právě dochází k odvápnění skloviny. 

  • Jak se správně starat o zuby?

    Autor: istock.com

    • Čistěte si zuby kartáčkem střední tvrdosti dvakrát denně, po dobu ne méně než tři minuty. Měkké zubní kartáčky jsou vhodné pro lidi s citlivými zuby. Je důležité očistit každý zub ze všech stran pohyby shora dolů. Hlavní chyba, kterou téměř všichni dělají, je tah kartáčkem zprava doleva. S touto technikou jsou plak a bakterie tlačeny k dásním a do mezizubních prostor.
    • Navštěvujte zubaře co půl roku. I když čistíte zuby správně, v chrupu jsou těžko přístupná místa, která může vyčistit pouze profesionál. Zubaři také mohou včas zachytit vznikající problém a rychle jej odstranit.
    • Nezapomeňte si zubní kartáček měnit co dva až tři měsíce.

  • Podle čeho si vybírat zubní pastu?

    Autor: Shutterstock.com

    Hlavní zásadou při čištění zubů je to, že musíte používat správnou techniku. Pokud si čistíte zuby pouze třicet vteřin, nepomůže vám ani ta nejdražší zubní pasta. 

    Pokud netrpíte přecitlivělostí, krvácením z dásní a jinými komplikacemi, můžete použít prakticky jakoukoli zubní pastu, kromě těch s abrazivním účinkem. Pokud však čelíte nějakému problému, je lepší se poradit s odborníkem a vybrat pastu, která vám pomůže problém vyřešit. 

    Věnujte také pozornost koncentraci fluoridu ve zdrojích vody, kde žijete. Optimální ukazatel je 0,7–1,2 mg/l. Pokud je číslo v oblasti vašeho bydliště nižší, vyplatí se používat zubní pastu s fluoridem. Mnohaleté výzkumy potvrzují, že fluorid je jediná látka, která může skutečně zabránit vzniku kazu. Zároveň však existuje mnoho článků, které hovoří o nebezpečí tohoto prvku. Fluorid totiž může být jedovatý, ale vše závisí na jeho koncentraci, stejně jako je tomu u jiných látek.

  • Jak vybělit zuby?

    Autor: shutterstock.com

    Existuje pojem zvaný RDA – metoda, který slouží k měření abrazivní schopnosti zubní pasty, a to na stupnici od 0 do 220. Pokud zubní pasta „bělí“, je pravděpodobné, že její RDA je vyšší než 70, což znamená, že ve složení pasty je mnoho abrazivních částic. Je to jako povrchová úprava brusným papírem. Proto je na těchto pastách uvedeno preventivní opatření, že „tato pasta by se neměla používat každý den“.

    Pokud nemáte citlivé zuby nebo netrpíte jinými problémy, můžete tuto zubní pastu používat pravidelně. Zejména pokud rádi pijete čaj nebo kávu. U citlivých zubů je lepší zvolit pastu s nejnižším RDA (okolo 20–40). Mějte na paměti, že bělení zubů se děje v důsledku odstranění plaku z čaje, kávy a tabáku. Pravidelné používání bělicí zubní pasty vám tak zaručí přirozenou barvu zubů, která je obvykle trochu nažloutlá. Bělení zubů o několik odstínů je možné pouze u zubaře.

  • Co když přijdu o zub?

    Autor: istock.com

    Musel být jeden z vašich zubů vytržen? Neodkládejte protetiku příliš dlouho. Někteří pacienti tento problém neřeší, aby ušetřili peníze, což ale může vést k neočekávaným důsledkům. Postupem času se sousední zuby začnou pohybovat a nezůstane žádný prostor pro korunku ani implantát.

    Když už takový problém nastane, pacient potřebuje drahé ortodontické ošetření. Někdy je nevyhnutelné odstranit i vedlejší zuby, což způsobí, že náklady na léčbu se několikrát zvýší.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...