Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejčastěji ignorované příznaky rakoviny: Na tyhle si dávejte pozor!

  • 19. května 2019 | 06:00

    Samozřejmě, že každý z těchto symptomů nemusí nutně znamenat, že máte rakovinu. Nicméně pokud se následující příznaky objevují často nebo pravidelně, neměli byste je ignorovat. Po srdečních onemocněních je rakovina druhou nejčastější příčinou úmrtí. Přitom podle odborníků může včasné odhalení a léčba rakoviny zlepšit vaše šance na uzdravení.

    Příznaky některých druhů rakoviny můžou být nejasné nebo skutečně nenápadné, takže je snadno ignorujete. Tyhle symptomy rakoviny jsou však nejčastější a bohužel také nejvíc opomíjené. Kdy byste měli zpozornět a objednat se k lékaři?

  • Bolest kloubů

    Autor: istock.com

    Ať už jde o bolest, která vystřeluje, nebo otupující bolestivý pocit, jakákoli bolest kostí může být známkou rakoviny kostí. Můžete taky mívat častěji otoky nebo častější zlomeniny, jak uvádí American Cancer Society.

  • Vyrážka na těle

    Abyste měla sametově hebkou kůži, musíte jí denně věnovat pár minut
    Autor: shutterstock.com

    Vyrážky můžou samozřejmě znamenat všechno možné jako infekce či alergické reakce. Mohou být ale taky známkou leukémie, což je rakovina krve. Podle odborníků abnormální krevní buňky narušují produkci krevních destiček, které normálně blokují případný únik prasklých kapilár do kůže. Výsledkem je, že lidé, kteří trpí leukémií, mívají drobné červené, fialové nebo hnědé skvrny, nazývané petechie, na pokožce.

  • Časté bolesti hlavy

    Autor: istock.com

    Všechny nás čas od času bolí hlava, ale pokud si všimnete jakýchkoli neobvyklých bolestí hlavy nebo růstu závažnosti, odborníci z Mayo Clinic říkají, že možnou příčinou může být nádor na mozku. Také častá bolest očí nebo jejich okolí může být známkou rakoviny očí, stejně jako stíny a záblesky světla, rozmazané vidění nebo ztráta zraku.

  • Změna barvy, velikosti bradavek či bolest prsou

    Autor: istock.com

    Jednou z nejčastějších změn, které ženy uváděly před stanovením diagnózy karcinomu prsu, byly změny na bradavkách. Buď se změnila jejich barva, nebo se změnil jejich tvar – byly zploštělé nebo otočené do stran. Stejně tak bolest prsou nebo purpurové zabarvení prsou, horkost, otoky či podráždění můžou signalizovat zánětlivý karcinom prsu.

  • Ztížené polykání

    Autor: istock.com

    Obtížné polykání je nejčastěji spojováno s rakovinou hrdla, ale může být taky jedním z prvních příznaků rakoviny plic. Pocit tlaku v hrdle či chraptivý hlas může být taky časným indikátorem rakoviny štítné žlázy. Jedním z prvních příznaků pacientů s rakovinou plic může být také sípání nebo neschopnost popadnout dech. Podobné symptomy se objevují také u rakoviny štítné žlázy. Zpozornět byste měli i v případě, že vás často trápí pálení žáhy nebo konstantně nepříjemný pocit na hrudníku či pálení na hrudi zejména po jídle. Mohlo by totiž jít o příznaky rakoviny jícnu nebo rakoviny žaludku.

  • Žaludeční nevolnosti, nadýmání a plynatost

    Autor: istock.com

    Jistě, každý z nás občas mívá pocity nevolnosti od žaludku nebo nás trápí nadýmání. Pokud ale nejíte každý den luštěniny, a přesto máte těžké křeče v břiše nebo míváte pravidelně potíže s nadýmáním a plynatostí, může být příčinou rakovina tlustého střeva a konečníku, případně rakovina vaječníků. Pokud jste navíc neudělali žádné změny ve vaší stravě nebo nezačali více cvičit, a přesto nevysvětlitelně hubnete, důvodem může být také rakovina tlustého střeva.

  • Problémy s vylučováním

    Vyzkoušejte zaručené triky na zácpu
    Autor: Shutterstock.com

    Máte-li často zácpu, průjem a jiné změny ve stolici, které trvají déle než pár dnů, pak byste se měli raději obrátit na odborníky, může jít o rakovinu tlustého střeva a konečníku. Obtížné močení nebo neschopnost močit navzdory nutkání může u mužů naznačovat rakovinu prostaty. Běžným znakem tohoto typu rakoviny bývá také obtížné získání erekce nebo její udržení při sexu.

  • Únava

    Autor: iStock

    Unavení jsme čas od času všichni, ale pokud máte pocit, že se k únavě přidává ospalost a cítíte se pořád nevyspalí a slabí, může být příčinou rakovina krve – leukémie. Známkou tohoto typu rakoviny jsou také časté vysoké teploty, které jsou způsobeny tím, že kostní dřeň produkuje abnormální bílé krvinky a ovlivňuje schopnost těla bojovat proti infekci.

  • Změny barvy na nehtech

    Autor: istock.com

     

    Hnědé nebo černé pruhy či tečky pod nehty by mohly signalizovat melanom, nazývaný subunguální melanom, což je typ rakoviny kůže, který se vyskytuje právě pod nehty.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...